04.08.2014

Finansiell handel halvert

Nasdaq+OMXEuropower Mona Adolfson. Foto: Mikaela Berg

Siden 2008 har handelen med derivater i det nordiske kraftmarkedet gått ned fra 74 milliarder euro til 34 milliarder. Produsentene er bekymret over fallende omsetning i det finansielle markedet.

Med mer stabile kraftpriser har flere av spekulantene trukket seg tilbake. Tall fra Nasdaq viser at handelen med derivater har gått ned med hele 40 milliarder euro.

– Den risikovillige kapitalen har forsvunnet siden finanskrisen i 2008, sier kommunikasjonssjef Sara Aadnesen i Nasdaq OMX Commodities, til Finansavisen.

Finanskrisen bidro til færre spekulanter. Enda større betydning har det hatt på omsetningen at det har vært en god kapasitet i det underliggende markedet. Det har gitt liten volatilitet og stabile priser og da er det lite å hente for spekulanter, som derfor har trukket seg ut og funnet andre markeder.

Bekymret

Kraftprodusentene er ikke fornøyd med denne utviklingen som gjerne skulle hatt spekulantene med i større grad.

– Den store bekymringen er at omsetningen i det finansielle markedet faller. Vi trenger spekulanter i kraftmarkedet for at det skal fungere, sier leder for produksjon og marked i BKK, Erik Spildo, til Finansavisen.

Aadnesen støtter Spildo, men understreker samtidig at det fortsatt er god likviditet.

– Selv om volumet har falt er likviditeten fortsatt god. Aktørene får gjort det de skal, og det er vi til for, understreker hun overfor avisen.

Må endre strategi

Thomas Dobbe i krafthandelsselskapet Axpo, er ikke like bekymret som Spildo. Han mener det også kan gi bedre vilkår for de gjenværende krafthandlerne at det ikke er så mange aktører med. Han erkjenner imidlertid at redusert derivathandel tvinger frem endringer.

–Vi må tilpasse oss, og endre deler av tradingstrategiene, men det store bildet er likevel at det nordiske markedet fungerer bra og at forutsetningene er de samme, sier han.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?