04.08.2014

Finansiell handel halvert

Nasdaq+OMXEuropower Mona Adolfson. Foto: Mikaela Berg

Siden 2008 har handelen med derivater i det nordiske kraftmarkedet gått ned fra 74 milliarder euro til 34 milliarder. Produsentene er bekymret over fallende omsetning i det finansielle markedet.

Med mer stabile kraftpriser har flere av spekulantene trukket seg tilbake. Tall fra Nasdaq viser at handelen med derivater har gått ned med hele 40 milliarder euro.

– Den risikovillige kapitalen har forsvunnet siden finanskrisen i 2008, sier kommunikasjonssjef Sara Aadnesen i Nasdaq OMX Commodities, til Finansavisen.

Finanskrisen bidro til færre spekulanter. Enda større betydning har det hatt på omsetningen at det har vært en god kapasitet i det underliggende markedet. Det har gitt liten volatilitet og stabile priser og da er det lite å hente for spekulanter, som derfor har trukket seg ut og funnet andre markeder.

Bekymret

Kraftprodusentene er ikke fornøyd med denne utviklingen som gjerne skulle hatt spekulantene med i større grad.

– Den store bekymringen er at omsetningen i det finansielle markedet faller. Vi trenger spekulanter i kraftmarkedet for at det skal fungere, sier leder for produksjon og marked i BKK, Erik Spildo, til Finansavisen.

Aadnesen støtter Spildo, men understreker samtidig at det fortsatt er god likviditet.

– Selv om volumet har falt er likviditeten fortsatt god. Aktørene får gjort det de skal, og det er vi til for, understreker hun overfor avisen.

Må endre strategi

Thomas Dobbe i krafthandelsselskapet Axpo, er ikke like bekymret som Spildo. Han mener det også kan gi bedre vilkår for de gjenværende krafthandlerne at det ikke er så mange aktører med. Han erkjenner imidlertid at redusert derivathandel tvinger frem endringer.

–Vi må tilpasse oss, og endre deler av tradingstrategiene, men det store bildet er likevel at det nordiske markedet fungerer bra og at forutsetningene er de samme, sier han.

Markedskommentar uke 2 2021

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 54,9 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 57 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 52 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Markedskommentar uke 1 2021

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 25,1 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 56 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 53 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Markedskommentar uke 51 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 26,9 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 22,3 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Markedskommentar uke 50 2020

Gjennomsnittlig spotpris for Østlandet (NO1) denne uken ser ut til å bli rundt 27 øre/kWh. Kommende uke ser spotprisen ut til å bli rundt 20 øre/kWh da det er ventet noe høyere temperaturer og høyere vindkraftproduksjon.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?