04.08.2014

Finansiell handel halvert

Nasdaq+OMXEuropower Mona Adolfson. Foto: Mikaela Berg

Siden 2008 har handelen med derivater i det nordiske kraftmarkedet gått ned fra 74 milliarder euro til 34 milliarder. Produsentene er bekymret over fallende omsetning i det finansielle markedet.

Med mer stabile kraftpriser har flere av spekulantene trukket seg tilbake. Tall fra Nasdaq viser at handelen med derivater har gått ned med hele 40 milliarder euro.

– Den risikovillige kapitalen har forsvunnet siden finanskrisen i 2008, sier kommunikasjonssjef Sara Aadnesen i Nasdaq OMX Commodities, til Finansavisen.

Finanskrisen bidro til færre spekulanter. Enda større betydning har det hatt på omsetningen at det har vært en god kapasitet i det underliggende markedet. Det har gitt liten volatilitet og stabile priser og da er det lite å hente for spekulanter, som derfor har trukket seg ut og funnet andre markeder.

Bekymret

Kraftprodusentene er ikke fornøyd med denne utviklingen som gjerne skulle hatt spekulantene med i større grad.

– Den store bekymringen er at omsetningen i det finansielle markedet faller. Vi trenger spekulanter i kraftmarkedet for at det skal fungere, sier leder for produksjon og marked i BKK, Erik Spildo, til Finansavisen.

Aadnesen støtter Spildo, men understreker samtidig at det fortsatt er god likviditet.

– Selv om volumet har falt er likviditeten fortsatt god. Aktørene får gjort det de skal, og det er vi til for, understreker hun overfor avisen.

Må endre strategi

Thomas Dobbe i krafthandelsselskapet Axpo, er ikke like bekymret som Spildo. Han mener det også kan gi bedre vilkår for de gjenværende krafthandlerne at det ikke er så mange aktører med. Han erkjenner imidlertid at redusert derivathandel tvinger frem endringer.

–Vi må tilpasse oss, og endre deler av tradingstrategiene, men det store bildet er likevel at det nordiske markedet fungerer bra og at forutsetningene er de samme, sier han.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?