04.08.2014

Finansiell handel halvert

Nasdaq+OMXEuropower Mona Adolfson. Foto: Mikaela Berg

Siden 2008 har handelen med derivater i det nordiske kraftmarkedet gått ned fra 74 milliarder euro til 34 milliarder. Produsentene er bekymret over fallende omsetning i det finansielle markedet.

Med mer stabile kraftpriser har flere av spekulantene trukket seg tilbake. Tall fra Nasdaq viser at handelen med derivater har gått ned med hele 40 milliarder euro.

– Den risikovillige kapitalen har forsvunnet siden finanskrisen i 2008, sier kommunikasjonssjef Sara Aadnesen i Nasdaq OMX Commodities, til Finansavisen.

Finanskrisen bidro til færre spekulanter. Enda større betydning har det hatt på omsetningen at det har vært en god kapasitet i det underliggende markedet. Det har gitt liten volatilitet og stabile priser og da er det lite å hente for spekulanter, som derfor har trukket seg ut og funnet andre markeder.

Bekymret

Kraftprodusentene er ikke fornøyd med denne utviklingen som gjerne skulle hatt spekulantene med i større grad.

– Den store bekymringen er at omsetningen i det finansielle markedet faller. Vi trenger spekulanter i kraftmarkedet for at det skal fungere, sier leder for produksjon og marked i BKK, Erik Spildo, til Finansavisen.

Aadnesen støtter Spildo, men understreker samtidig at det fortsatt er god likviditet.

– Selv om volumet har falt er likviditeten fortsatt god. Aktørene får gjort det de skal, og det er vi til for, understreker hun overfor avisen.

Må endre strategi

Thomas Dobbe i krafthandelsselskapet Axpo, er ikke like bekymret som Spildo. Han mener det også kan gi bedre vilkår for de gjenværende krafthandlerne at det ikke er så mange aktører med. Han erkjenner imidlertid at redusert derivathandel tvinger frem endringer.

–Vi må tilpasse oss, og endre deler av tradingstrategiene, men det store bildet er likevel at det nordiske markedet fungerer bra og at forutsetningene er de samme, sier han.

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?