Hjem > Siste nytt > Finansiell handel halvert

Finansiell handel halvert

Publisert 04.08.2014, sist oppdatert 05.09.2017

Nasdaq+OMXEuropower Mona Adolfson. Foto: Mikaela Berg

Siden 2008 har handelen med derivater i det nordiske kraftmarkedet gått ned fra 74 milliarder euro til 34 milliarder. Produsentene er bekymret over fallende omsetning i det finansielle markedet.

Med mer stabile kraftpriser har flere av spekulantene trukket seg tilbake. Tall fra Nasdaq viser at handelen med derivater har gått ned med hele 40 milliarder euro.

– Den risikovillige kapitalen har forsvunnet siden finanskrisen i 2008, sier kommunikasjonssjef Sara Aadnesen i Nasdaq OMX Commodities, til Finansavisen.

Finanskrisen bidro til færre spekulanter. Enda større betydning har det hatt på omsetningen at det har vært en god kapasitet i det underliggende markedet. Det har gitt liten volatilitet og stabile priser og da er det lite å hente for spekulanter, som derfor har trukket seg ut og funnet andre markeder.

Bekymret

Kraftprodusentene er ikke fornøyd med denne utviklingen som gjerne skulle hatt spekulantene med i større grad.

– Den store bekymringen er at omsetningen i det finansielle markedet faller. Vi trenger spekulanter i kraftmarkedet for at det skal fungere, sier leder for produksjon og marked i BKK, Erik Spildo, til Finansavisen.

Aadnesen støtter Spildo, men understreker samtidig at det fortsatt er god likviditet.

– Selv om volumet har falt er likviditeten fortsatt god. Aktørene får gjort det de skal, og det er vi til for, understreker hun overfor avisen.

Må endre strategi

Thomas Dobbe i krafthandelsselskapet Axpo, er ikke like bekymret som Spildo. Han mener det også kan gi bedre vilkår for de gjenværende krafthandlerne at det ikke er så mange aktører med. Han erkjenner imidlertid at redusert derivathandel tvinger frem endringer.

–Vi må tilpasse oss, og endre deler av tradingstrategiene, men det store bildet er likevel at det nordiske markedet fungerer bra og at forutsetningene er de samme, sier han.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?