12.03.2015

Felles balanseavregning kommer før elhuben

(Montel) NVE har bestemt at det innføres en felles nordisk balanseavregning før Elhuben er på plass, men går bort fra kravet om daglig datarapportering til Elhuben er lansert.

NVE vedtok i går endringer i avregningsforskriften for å tilrettelegge for felles nordisk balanseavregning

Dette innebærer en felles avregningssentral for regulerkraftavregning i Finland, Norge og Sverige.

Formålet er å legge til rette for et felles nordisk sluttbrukermarked gjennom at balanseansvarlige som ønsker å tilby tjenester i flere land bare må forholde seg til én avregningssentral, heter det i en melding fra NVE.

Ifølge forskriftsdokumentet heter det at felles nordisk balanseavregning mest sannsynlig vil innføres våren neste år. Dette meldte også Statnett på mandag. (se egen sak)

NVE har også vedtatt at felles balanseavregning skal innføres før den Statnett-drevne Elhuben, som samler alle måledata fra AMS-målere, blir innført.

Direktoratet mener en trinnvis innføring av NBS og Elhub vil redusere risikoen i begge prosjektene, noe NVE tillegger betydelig vekt. Samtidig med NBS skal også nettavregningsområder innføres.

NVE er klar over at beslutningen medfører at nettselskapene påføres en kostnad for å etterleve NBS som er knyttet til oversendelse av avregningsdata. For å redusere disse kostnadene så videreføres kravet om ukentlig oversendelse av avregningsdata i overgangsperioden mellom NBS og Elhub.

NVE foreslo opprinnelig en daglig oversendelse av avregningsdata, men dette forslaget møtte betydelig motstand, og NVE går derfor for ukentlig oversendelse.

I går kom nyheten om at oppstarten av Elhuben er forsinket til 20. februar 2017. (se egen sak)

Danmark trakk seg fra prosjektet med felles balanseavregning i 2011 for å fokusere på arbeidet med en nasjonal elhub.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?