12.03.2015

Felles balanseavregning kommer før elhuben

(Montel) NVE har bestemt at det innføres en felles nordisk balanseavregning før Elhuben er på plass, men går bort fra kravet om daglig datarapportering til Elhuben er lansert.

NVE vedtok i går endringer i avregningsforskriften for å tilrettelegge for felles nordisk balanseavregning

Dette innebærer en felles avregningssentral for regulerkraftavregning i Finland, Norge og Sverige.

Formålet er å legge til rette for et felles nordisk sluttbrukermarked gjennom at balanseansvarlige som ønsker å tilby tjenester i flere land bare må forholde seg til én avregningssentral, heter det i en melding fra NVE.

Ifølge forskriftsdokumentet heter det at felles nordisk balanseavregning mest sannsynlig vil innføres våren neste år. Dette meldte også Statnett på mandag. (se egen sak)

NVE har også vedtatt at felles balanseavregning skal innføres før den Statnett-drevne Elhuben, som samler alle måledata fra AMS-målere, blir innført.

Direktoratet mener en trinnvis innføring av NBS og Elhub vil redusere risikoen i begge prosjektene, noe NVE tillegger betydelig vekt. Samtidig med NBS skal også nettavregningsområder innføres.

NVE er klar over at beslutningen medfører at nettselskapene påføres en kostnad for å etterleve NBS som er knyttet til oversendelse av avregningsdata. For å redusere disse kostnadene så videreføres kravet om ukentlig oversendelse av avregningsdata i overgangsperioden mellom NBS og Elhub.

NVE foreslo opprinnelig en daglig oversendelse av avregningsdata, men dette forslaget møtte betydelig motstand, og NVE går derfor for ukentlig oversendelse.

I går kom nyheten om at oppstarten av Elhuben er forsinket til 20. februar 2017. (se egen sak)

Danmark trakk seg fra prosjektet med felles balanseavregning i 2011 for å fokusere på arbeidet med en nasjonal elhub.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?