03.07.2014

Kabler under Oslofjorden

Kabler+i+ytre+OslofjordEuropower. Stein Arild Iglebaek.

Statnett legger kabler fra Nexans i ytre Oslofjord.

Et nytt sjøkabelanlegg i ytre Oslofjord settes i drift i dag, 1. juli. Med det er en viktig del av neste generasjon kraftsystem på plass.

Det nye kabelanlegget er 13 kilometer langt og ligger på ned til 200 meters dyp. Nå er de tre siste av totalt ni kabler på plass, og anlegget er dermed ferdigstilt.

Kabeltraseen starter nord for Tønsberg og kommer opp på den andre siden av Oslofjorden noen kilometer sør for Moss. Anlegget er en del av en høyspentledning som går fra Skien i Telemark til Sarpsborg i Østfold.

– Dette er en svært viktig del av sentralnettet, som sikrer at alle som bor i Sør-Norge har trygg strømforsyning om vinteren, sier prosjektleder Martin Mauritzen i Statnett.

 

Var sårbart

Kabelforbindelsen er også av stor betydning for kraftoverføringen mellom Norge og Sverige. I 2008 ble denne forbindelsen satt under hardt press.

– Vi hadde en feil på kablene som gjorde at vi måtte kjøre redusert kapasitet helt fram til i fjor, sier Mauritzen.

Det var bakgrunnen for at Statnett tok grep og bestemte seg for å bytte ut hele kabelanlegget i ytre Oslofjord.

– Med det nye sjøkabelanlegget reduseres sannsynligheten for slike feil i fremtiden, sier Mauritzen.

 

Ny rekord

Til tre av de ni kablene er det brukt såkalt plastisolasjonsteknologi, som gjør dem enklere og billigere å vedlikeholde, enn med isolasjonsteknologien som er brukt tidligere.

– Dette blir den lengste og dypeste sjøkabelen i verden med den nye teknologien, som tåler et spenningsnivå på 420 kilovolt, sier Mauritzen i Statnett.

– For å installere så store lengder med plastisolerte kabler på det spenningsnivået som vi nå har gjort, trengs det fabrikkskjøter på kabelen. Ytre Oslofjordprosjektet er først i verden med slike skjøter, utviklet av Nexans i Halden, sier Mauritzen.

 

I reserve

Det opprinnelige anlegget i ytre Oslofjord sto ferdig i 1981. Fram til 2008 hadde kabelanlegget fungert feilfritt. Nå måtte det byttes ut.

– Konsesjonen fra NVE pålegger oss å fjerne de gamle kablene innen fem år etter at de nye er satt i drift, sier Mauritzen.

Statnett ønsker stabil drift på det nye anlegget før de fjerner det gamle. Derfor blir de gamle kablene liggende noen år som reserve.

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer

Endless Winter ep. 2

Endless Winter episode nr. 2. Et eksperiment i bærekraftig fjellsport. Endless Winter følger skikjører Nikolai Schirmer til Østerrike i et forsøk på å kjøre bedre på ski uten de vanlige CO2-intensive frynsegodene til en proff skikjører.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?