Hjem > Siste nytt > Et kraftig fall i strømprisene lar vente på seg

Et kraftig fall i strømprisene lar vente på seg

Publisert 19.05.2015, sist oppdatert 05.09.2017

Været over Skandinavia er lavtrykks-dominert, men kjølig. Det hindrer i øyeblikket videre prisfall.

Vi har bra med vann i magasinene og det er bra med snø i fjellet. Vi har et hydrologisk overskudd i Skandinavia. Overskuddet alene tilsvarer et årlig strømforbruk til 400.000 boliger.

Strømprisene er lave, men de har ikke kollapset slik det ligger til rette for hvis vi får varmt og fuktig vær, og det er pga av det kjølige været. Været fremover er lavtrykks dominert og kjøligere enn normalt så sommeren lar vente på seg.

Vinteren har vært preget av høye temperaturer og en god del nedbør. Det har gjort at strømprisene har holdt seg på et lavt nivå.

Som figuren  viser har spotprisene vært  lave i 2015. 2014 var også etter vår mening et lavpris-år, men på grunn av den gode hydrologiske balansen i år ligger det an til lavere priser i år sammenlignet med fjoråret.

Spotprisene i grafen representerer Oslo og Østlandet. Spotprisene er oppgitt inklusive påslag til strømleverandør og mva.  Vi ser at spotprisen i en kort periode i vinter var oppe i nesten 40 øre/kWh, men har sunket etter den tid.

Spotprisene 19.05.2015

Spotprisen i uke 20 for Sør-Norge var noe lavere enn på samme tid i fjor.

Spotprisene for kunder i hele sør-Norge har vært omtrent på samme prisnivå som Oslo og Østlandsområdet, mens Midt-Norge og Nord-Norge har ligget noe høyere på pris. Årsaken er at ressurstilgangen i nord har vært dårligere enn i sør. Mer om strømpriser engros finner du på Nordpool her.

Hvordan er situasjonen i øyeblikket?

Vi har i øyeblikket en god hydrologisk balanse for Skandinavia.  Summen av magasinfyllingen, snøen i fjellet og tilsig fra elver og terreng er  8,5 TWh over normalen for årstiden. Det meldes om 4,5  TWh mer enn normalt med nedbør over Skandinavia neste 10 døgn. Det skal bli kaldere enn normalt det meste av perioden. Det betyr at den hydrologiske balansen vil styrke seg i tiden fremover.

Magasinfyllingen er på 31,3 % for Skandinavia. Normalen for årstiden er 36,8 %. Det ligger mer snø i fjellet enn normalt.

Kjernekraftproduksjonen i Skandinavia går på 61 % av full produksjon. Oskarshamn 1 og 2 samt Ringhals 1 og 2 ligger ute for årlig vedlikehold. Ringhals 2 vil ikke komme på nett før i november og oskarshamn 2 vil være nedstengt til desember. Forsmark 1 og Olkiluoto ligger ute grunnet årlig vedlikehold.

Marginalkostnaden for produksjon fra kullkraftverkene i Skandinavia er på ca. 25,0 øre/kWh som er en del høyere enn spotprisene i øyeblikket.

Forbruket i Skandinavia er på ca 47 400 MW. Dette er maks i løpet av døgnet. Det produsere ca 31 000 MW fra vannkraft, 70 200MW fra termisk,  1 500 MW fra vind, 7 400 MW fra kjernekraft og 550 MW uspesifisert.

Hva er spotpris?


Vet du forresten hva spotpris egentlig er og hvordan den beregnes? Denne beregnes hver dag, 7 dager i uka, av den nordiske kraftbørsen (Nord Pool ASA) på bakgrunn av aktørenes samlede kjøps- og salgsanmeldinger for neste døgn. Mer om hva spotpris faktisk er og hvordan beregningene gjøres kan du lese her.

Oppsummering


I øyeblikket har vi et gunstig strømprisnivå. Vi har bra med vann i magasinene og det er over normalt med snø i fjellet. Det er meldt inn mye nedbør , men værtypen blir fortsatt kjølig i tiden fremover. Dette vil bremse snøsmeltingen og hindre prisfall av betydning. I år ligger det meste av snøen på vestlandet  der de største magasinene ligger. Det vil i følge analytikerne hindre at spotprisene faller spesielt mye når vårflommen setter inn for de de tror mesteparten av smeltingen vil bli fanget opp av magasinene. Men det hydrologiske overskuddet øker og det bør bidra til lave priser utover sommeren og høsten.

For priser ut til kunder, kan du se våre kraftavtaler her.

Årlige strømutgifter historisk og forventet. Det er benyttet et normalforbruk på 20 000 kWh som grunnlag for beregningene. Påslag og mva er inklusive. Som vi ser ser det bra ut for lommeboka fremover og vi forventer lavere strømpriser i år sammenlignet med i fjor.

Årlige strømutgifter 19.05.2015

Skrevet av Jan Jansrud
Gudbrandsdal Energi

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?