06.11.2013

Ernas klimatale får hard medfart

[caption id="attachment_9579" align="alignright" width="190"]Vindmøller Foto: Gunnveig Jakobsen Gudbrandsdal Energi[/caption]

Skriver inn regjeringens vedtak fredag om å stanse anbudskonkurransen for full co2-håndtering. Teknologisenteret beholdes.

Oslo (NTB-Mats Rønning): Miljøorganisasjonene er ikke nådige etter å ha hørt Erna Solbergs første klimatale som statsminister. Et drepende kjedelig ekko av Jens Stoltenberg, lyder omkvedet.

– Hun var usedvanlig defensiv. Her var det ikke mye nytt. Talen kunne like gjerne ha vært holdt av Jens Stoltenberg, sier daglig leder Marius Holm i Zero til NTB. Han mener Solberg la altfor stor vekt på internasjonale klimaforhandlinger og en pris på CO2 framfor å snakke om konkrete tiltak i Norge.

– Et eneste stort gjesp og et varsel om klipp og lim-politikk fra Stoltenberg, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender. Også Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken er skuffet.

– Å fortsette å investere i klimaødeleggende ressurser som olje, gass og kull er ikke bare dumt, det er destruktiv, sier han.

– Mer ambisiøs

Forventningene var store til talen Erna Solberg skulle holder under åpningsdagen av Zerokonferansen i Oslo tirsdag. Retningen for den nye regjeringens klimapolitikk skulle stakes ut.

– Vi går fra ord til handling. Vi skal forsterke klimaforliket – og bringe mer ambisiøse planer til Stortinget, sa Solberg og viste til skattefradrag for enøktiltak, etablering av en grønn skattekommisjon, økt pengebruk fra klima- og energifondet og krav om at alle nye offentlige kjøretøyer skal ha lav- eller nullutslippsteknologi.

Å flytte godstrafikk fra vei til sjø og bane er et annet tiltak hun har tro på.

– Det er selvsagt et spørsmål om offentlige budsjettprioriteringer, men også om å finne de gode løsningene, sa statsministeren.

Solberg mener det er et paradoks at det meste av frakten mellom landets oljebaser sendes med vogntog når de ligger ved kysten. Hun viser til at basene ligger ved havner, og at sjøtransport kan redusere utslippene med mellom 50 og 70 prosent.

– Likeledes vet vi at mange som sender frakt langs veiene kunne ha brukt bane, men pålitelighet er ofte en årsak til at jernbanen velges bort. Det viser hvor viktig det er å få opp tempo i moderniseringsarbeidet av norsk jernbane, sa hun.

Ny månelanding

Den nye regjeringen er blitt kritisert for ikke å nevne klimaproblemet som et av åtte definerte satsingsområder i regjeringsplattformen. Fredag stanset regjeringen den pågående anbudskonkurransen om å utvikle fullskala CO2-håndtering utover Mongstad-anlegget. Solberg lover imidlertid at løftet om å etablere minst ett fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-håndtering innen 2020, står ved lag.

– Da må satsingen på teknologi bli bedre. Vi kan ikke fortsette i samme spor som tidligere. Det kommer også til å være synlig i budsjettet vi legger fram på fredag. Vi må tenke grundig gjennom hvordan vi skal gå videre for å nå målet, sa hun.

Statsministeren understreket også at regnskogsatsingen skal opprettholdes, til tross for varslede budsjettkutt.

– Det er ingen endring i regjeringens vilje til å innfri regnskogsatsingen, men budsjetteringen vil stå i samsvar med pengene som utbetales, sa hun.

Politisk kritikk

Også fra opposisjonen på Stortinget vanker det kritikk, ikke minst fra Miljøpartiet De Grønne.

– Dette var som å høre et oljeseismisk ekko av Jens Stoltenberg. Erna Solberg ønsker fortsatt full gass for oljenæringen og nører opp under den skadelige todelingen av norsk økonomi, sier talskvinne Hanna Marcussen.

Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland mener Solberg var lite konkret og kom med få nyheter i en tale mange så fram til å høre.

– Dette ble en nedslående affære, sier han.

SV-leder Audun Lysbakken mener Solberg tydelig fikk demonstrert at Høyres løfter om å forsterke klimapolitikken ikke var annet enn tomme ord.

– Hun misbrukte en sjanse til å sette en grønn dagsorden etter en grå regjeringsplattform. Særlig alvorlig er det at Solberg overhodet ikke problematiserte den norske oljeavhengigheten, sier han til NTB. (©NTB)

 

Blogg: Gudbrandsdal Energi


Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?