19.12.2013

Her er landets første innendørs hurtiglader

Kilde: Elbil.no

En fornøyd Jan Haugen Ihle på Ørje

Fredrikstad ble først ut med tørrskodd hurtiglademulighet. Fortum Charge & Drive og selskapets representant Jan Haugen Ihle (bildet) sto bak åpningen i går.

Hurtigladestasjonen i Apenesfjellet p-hus i plankebyen var siste åpningspost på programmet i går ettermiddag, etter at stasjonene på Ørje og i Rakkestad var blitt høytidelig avduket tidligere på dagen.


Country manager Jan Haugen Ihle i Fortum Charge & Drive konstaterer at det var særdeles deilig å se at alt virket som det skulle - over hele linja. Uansett om det var Tesla, Nissan eller Volkswagen - alle fikk sitt via enten type 2-, CHAdeMO- eller CCS-lading.


Høytidelig åpning i Apenesfjellet p-hus i Fredrikstad


Ole Haabeth, fylkesordfører i Østfold og Jon-Ivar Nygård, ordfører i Fredrikstad, åpner Fortums hurtigladere i Apenesfjellet P-hus i Fredrikstad. Først ut til å få "hurtigmat", var en Volkswagen e-up! Denne nye elbilmodellen krever som kjent tilgang til den nye Combo-standarden (CCS).

- Det var veldig godt å se at alt virket. Vi holdt på til klokken ett natten før, og startet så opp igjen tidlig på morgenen. Så var alt i drift rett før åpningen på Ørje. Det var «just in time», fastslår Haugen Ihle dagen derpå.

Han forteller om små og løpende utfordringer som gjorde at det ble et kappløp med klokka for å komme i mål. Derfor var det godt å puste ut da ting viste seg å fungere.

- Ja, det var veldig moro i går. Da vi sto i p-huset Fredrikstad, og alle tre stasjonene var åpnet - knirkefritt - kunne vi notere både god stemning og godt oppmøte. Da lå jeg på ti på skalaen, sier Haugen Ihle.

Ser ikke store penger - foreløpig


Med de tre nye hurtigladestasjonene på plass, har Østfold nå 14 hurtigladepunkt totalt, sier Olav Moe (Krf), som er leder for fylkestingets komite for samferdsel, miljø og klima.


Stortingsrepresentant Olav Moe (Krf) stilte i Apenesfjellet p-hus

Moe (bildet) konstaterer overfor NRK Østfold at fylket dermed har god dekning, og at det bør bety en real dytt fremover for elbilsalget.

- Nå kan du lade hvor som helst i fylket, og rekkeviddeangst blir et fjernt begrep. Nesten hvor som helst kan du lade elbilen, og det bør bety at flere ser den som et interessant alternativ, sier Moe.

Haugen Ihle synes på sin side det er gøy å ha åpnet den første innendørs hurtigladeren, og regner med at flere kommer i fremtiden.

- I Norge, med mye regn, vind og blåst, tror jeg det kan være bra for kundene. Det er klart mer komfortabelt enn å stå ute, sier Haugen Ihle.

Han setter stor pris på samarbeidet med Østfold fylke, og kommunene, om de nye etableringene. Og det til tross for at fylket har en svært lav andel elbiler i dag.

- I dette prosjektet ser vi ingen stor lønnsomhet, men vi ønsker å se hvordan etableringene påvirker elbilismen i fylket. Nå som elbilistene kan kjøre hvor de vil i Østfold, og alltid vil kunne komme seg hjem, blir det spennende å se effekten.

Med hurtigladeren i Sarpsborg allerede i drift, har Fortum nå fire stasjoner i Østfold. Deres femte hurtigladestasjon i fylket kommer i Storgaten 35 i Fredrikstad neste år. Her vil det bli to multiladere og to ladepunkt med AC 22kW.

Opptatt av å unngå kritiske voksesmerter

I løpet av 2013 blir elbilbestanden nær doblet. Det har selvsagt også betydning for markedet for hurtiglading.

- At det er blitt så mange elbiler er veldig positivt. Vi ser også en økning i bruken av hurtigladerne. Økningen vil gavne alle parter, for det er viktig å få en god bruk av infrastrukturen. God bruksfrekvens gir muligheter til videre vekst, sier Haugen Ihle.

Selv om Fortum Charge & Drive vil være ambisiøse i fortsettelsen, er selskapet opptatt av å unngå kritiske voksesmerter.

- Vi har satt opp mange lokasjoner den siste tiden. Så vi må sørge for stabil og god drift, og beholde kvaliteten mens vi vokser. Vi ønsker så godt vi kan å skape gode kundeopplevelser, sier Haugen Ihle.

I tillegg til de fire stasjonene i Østfold, er Fortum operative også i Sandvika, på Gardermoen, på Berger og i Nygårdskrysset. Neste år kommer Alnabru og nevnte Fredrikstad.

- De som er nært forestående nå, med visse værforbehold, er Liertoppen, Brumunddal og Furuset. På Vestby er vi også i gang med graving. Alle i samarbeid med McDonalds, sier Haugen Ihle.

De to førstnevnte er er rimelig tett på oppstart, men Haugen Ihle vil ikke garantere noe før i januar - selv om det kan skje noe før.


- Det gjelder å få gravd mest mulig mens det er mildt. Vi har installert hurtigladestasjoner i 15 minus, men det er ikke noe vi gjerne vi gjør, humrer Haugen Ihle.


Ole Haabeth, fylkesordfører i Østfold, og Kersti Nythe Nilsen, ordfører i Marker kommune, åpner Fortums hurtigladere på Ørje. (Alle foto:

Fortum)

 Hurtigladestasjonen på Ørje åpnet førstMarkedskommentar september 2019

I denne markedskommentaren for september 2019 ser vi at det er en bedring i hydrologisk balanse og at den totale strømregningen til forbrukeren ligger an til å bli noe lavere i 2019 enn den var i 2018.

Les mer

Markedskommentar uke 37 2019

Denne uken har terminmarkedet for kraft steget kraftig etter usikkerhet rundt fransk kjernekraftproduksjon og produksjonskutt ved det nederlandske gassfeltet Groningen. Spotprisene har til forskjell fra terminmarkedet vært langt mer stabile og spotprisene har holdt nivået fra forrige uke.

Les mer

Markedskommentar uke 36 2019

Denne uken har vært preget av mye vind og ditto nedbør. I Norge er det 166 prosent av normal nedbør og i Sverige er det kommet over dobbelt av normalen for årstiden. Dette har ført til en forbedret energibalanse og lavere fremtidspriser.

Les mer

Klart for norsk ACER-deltakelse

Et solid flertall i det islandske Alltinget ga 2. september sin tilslutning til ACER og EUs tredje energimarkedspakke. Dette er et viktig vedtak for investeringer i norsk fornybarnæring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?