19.05.2014

Eon klar for avansert kullkraft

Dr.+Johannes+TeyssenEuropower. Lasse Faarstad. Foto: Eon

Eon-sjef Johannes Teyssen gjør klart for bygging av et avansert kullkraftverk som skal balansere svigninger i produksjonen av fornybar kraft.

Eon-konsernet vil bygge et avansert kullkraftverk i Datteln i Tyskland, med mål om optimal tilpasning til svingninger i produksjonen av fornybar kraft.

Kraftverket Datteln 4 vil få en effekt på 1100 megawatt, og skal ha en varmeeffekt på 45 prosent, noe som ifølge Eon gjør det til et av verdens mest effektive kullkraftverk.

-Vi regner med å få alle nødvendige utslippstillatelser tidlig i 2015, slik at vi meget raskt kan bygge ut Datteln 4 og gjøre det driftsklart, sier Ingo Luge, administrerende direktør i Eon Deutschland.

Bystyret i Datteln ga onsdag  byggetillatelse for prosjektet.

Kort oppstartstid

Kraftverket vil ha korte oppstartings- og nedstengningsfrister, slik at det får en høy grad av driftsmessig fleksibilitet. Dette vil gjøre det mulig å balansere ut svingninger i forsyningen av fornybar energi, slik at nettstabiliteten kan styrkes.

-Inntil det tidspunkt hvor vi kan lagre store mengder elektrisitet på en effektiv og økonomisk måte, vil Datteln 4 ifølge Eon være en ideell partner i omleggingen av Tysklands energisystem.

Kraftverket vil erstatte flere gamle kraftverk, inkludert Datteln 1-3 og Shamrock.

Mye fjernvarme

I tillegg vil Datteln 4 bli en av Tysklands største produsenter av trekkraft («traction power»). Det vil generere 16,7 hertz trekkraft for det tyske jernbanenettet og 50 hertz for strømnettet.

Kraftverket vil dessuten generere fjernvarme til 100.000 husholdninger i Datteln og andre byer.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?