19.05.2014

Eon klar for avansert kullkraft

Dr.+Johannes+TeyssenEuropower. Lasse Faarstad. Foto: Eon

Eon-sjef Johannes Teyssen gjør klart for bygging av et avansert kullkraftverk som skal balansere svigninger i produksjonen av fornybar kraft.

Eon-konsernet vil bygge et avansert kullkraftverk i Datteln i Tyskland, med mål om optimal tilpasning til svingninger i produksjonen av fornybar kraft.

Kraftverket Datteln 4 vil få en effekt på 1100 megawatt, og skal ha en varmeeffekt på 45 prosent, noe som ifølge Eon gjør det til et av verdens mest effektive kullkraftverk.

-Vi regner med å få alle nødvendige utslippstillatelser tidlig i 2015, slik at vi meget raskt kan bygge ut Datteln 4 og gjøre det driftsklart, sier Ingo Luge, administrerende direktør i Eon Deutschland.

Bystyret i Datteln ga onsdag  byggetillatelse for prosjektet.

Kort oppstartstid

Kraftverket vil ha korte oppstartings- og nedstengningsfrister, slik at det får en høy grad av driftsmessig fleksibilitet. Dette vil gjøre det mulig å balansere ut svingninger i forsyningen av fornybar energi, slik at nettstabiliteten kan styrkes.

-Inntil det tidspunkt hvor vi kan lagre store mengder elektrisitet på en effektiv og økonomisk måte, vil Datteln 4 ifølge Eon være en ideell partner i omleggingen av Tysklands energisystem.

Kraftverket vil erstatte flere gamle kraftverk, inkludert Datteln 1-3 og Shamrock.

Mye fjernvarme

I tillegg vil Datteln 4 bli en av Tysklands største produsenter av trekkraft («traction power»). Det vil generere 16,7 hertz trekkraft for det tyske jernbanenettet og 50 hertz for strømnettet.

Kraftverket vil dessuten generere fjernvarme til 100.000 husholdninger i Datteln og andre byer.

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?