19.05.2014

Eon klar for avansert kullkraft

Dr.+Johannes+TeyssenEuropower. Lasse Faarstad. Foto: Eon

Eon-sjef Johannes Teyssen gjør klart for bygging av et avansert kullkraftverk som skal balansere svigninger i produksjonen av fornybar kraft.

Eon-konsernet vil bygge et avansert kullkraftverk i Datteln i Tyskland, med mål om optimal tilpasning til svingninger i produksjonen av fornybar kraft.

Kraftverket Datteln 4 vil få en effekt på 1100 megawatt, og skal ha en varmeeffekt på 45 prosent, noe som ifølge Eon gjør det til et av verdens mest effektive kullkraftverk.

-Vi regner med å få alle nødvendige utslippstillatelser tidlig i 2015, slik at vi meget raskt kan bygge ut Datteln 4 og gjøre det driftsklart, sier Ingo Luge, administrerende direktør i Eon Deutschland.

Bystyret i Datteln ga onsdag  byggetillatelse for prosjektet.

Kort oppstartstid

Kraftverket vil ha korte oppstartings- og nedstengningsfrister, slik at det får en høy grad av driftsmessig fleksibilitet. Dette vil gjøre det mulig å balansere ut svingninger i forsyningen av fornybar energi, slik at nettstabiliteten kan styrkes.

-Inntil det tidspunkt hvor vi kan lagre store mengder elektrisitet på en effektiv og økonomisk måte, vil Datteln 4 ifølge Eon være en ideell partner i omleggingen av Tysklands energisystem.

Kraftverket vil erstatte flere gamle kraftverk, inkludert Datteln 1-3 og Shamrock.

Mye fjernvarme

I tillegg vil Datteln 4 bli en av Tysklands største produsenter av trekkraft («traction power»). Det vil generere 16,7 hertz trekkraft for det tyske jernbanenettet og 50 hertz for strømnettet.

Kraftverket vil dessuten generere fjernvarme til 100.000 husholdninger i Datteln og andre byer.

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?