Hjem > Siste nytt > Enova dobler støtten til nyskapende løsninger

Enova dobler støtten til nyskapende løsninger

Thomas Gundersen
Publisert 27.10.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Europower) 25 000 norske hjem skal teste ut nyskapende løsninger som viser strømforbruket i sanntid. Enovas konkurranse overfor kraftbransjen ga så gode tilbud at Enova velger å bruke doble støtten fra 30 millioner til 60 millioner til pilotprosjektet.


I samarbeid med NVE utlyste Enova tidligere i år konkurransen hvor kraftbransjen fikk mulighet til å delfinansiere pilotprosjekter som prøver ut ulike teknologier, tjenester og forretningsmodeller for digitale strømmålere, og nå er vinnerne kåret. De sju vinnerne er EB Strøm, Eidsiva Marked, Fjordkraft, Follo Energi, Lyse Energisalg, NTE Marked og Ringeriks-Kraft Strøm med samarbeidspartnere.


– Det var stor interesse for konkurransen i bransjen, og vi fikk inn mange og gode tilbud. Vi hadde på forhånd antydet en ramme på 30 millioner kroner, men kvaliteten i tilbudene var så høy at vi velger å støtte sju prosjekter med til sammen 59,7 millioner, sier programdirektør Øyvind Leistad i Enova.


Stort prosjekt
Oppstart blir i 2016, og prosjektet skal vare ut 2021. Knappe 25 000 husholdninger rundt omkring i landet vil få muligheten til å teste ut morgendagens strømhverdag.


– Dette blir et nyttig prosjekt for bransjen som helhet. Nå går vi fra å spekulere på hva som vil fungere, til å finne det ut. Kunnskapen som skapes gjennom prosjektet kan brukes videre både nasjonalt og internasjonalt, sier Leistad, som synes konkurranseformen har vært vellykket.


– Dette er en ny måte for Enova å jobbe på, og avhengig av resultatene er dette noe vi kan tenke oss å gjøre mer av. Vi vil også invitere bransjen til videre dialog om hvordan de smarte strømmålerne kan utnyttes best mulig, sier Leistad.


Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?