Uvanlig stor faktura denne måneden? 

Vi har nå begynt å fakturere nettleie for flere av landets netteiere. Du vil da ikke lenger motta faktura fra din netteier. 

Klikk her for å se om din netteier er en av de!

15.04.2016

Enklere prisportal

(Europower) Det enkle er ofte det beste. Det ser Forbrukerrådet ut til å ha tenkt når de nå har gjort betydelige endringer på strømpris.no. Det er også i tråd med ønsker fra bransjen.


Strømprisportalen har møtt en del kritikk fra både bransjeaktører og fra oss i media. Nå har de tatt rev i seilene og gjort betydelige endringer på siden.


- Dette er endringer som er gjort på bakgrunn av innspill vi har fått i fra bransjen, forbrukere, dere i media og i fra den evalueringen som ble gjort av konsulent Bjørn Nagell i begynnelsen av året, forteller kommunikasjonsrådgiver Henrik Ebne i Forbrukerrådet til Europower.


Han forteller videre at hovedmålet har vært å gjøre sidene enklere og bekrefter at de fortsatt ikke er helt i land i forhold til endelig ønsket løsning.


Færre valg
Det første som slår oss med den nye portalen er at inngangssiden er gjort betydelig enklere.


Antallet valg som bruker må foreta for å få en oversikt over alternative avtalevalg er redusert og det er ikke lenger forhåndsvalgt volum og geografisk område. Det er også gjort betydelige endringer i forhold til hva du må krysse av for å velge avtale.


Her kommer en ny betydelig og etterlengtet endring, nemlig at man kan velge å krysse av for hva prisen vil bli fremover, fremfor å se hva du betalte forrige måned. Det er en betydelig forbedring.


Litt forvirrende var det også at man tidligere kunne velge mellom spotavtale eller innkjøpsavtale. For forbrukerne var det stor usikkerhet i hva som var den faktiske forskjellen mellom disse produktene, mens leverandørene mente det var lite heldig at det ble åpnet for enda en avtaletype. Litt spesielt var det også at Forbrukerrådet valgte den løsningen med tanke på at de selv hadde kritisert at det var for mange avtaletyper som var like og at dette kunne virke forvirrende for forbrukerne. Nå er disse to avtalene slått sammen som ett valgalternativ.


- Vi regnet på forskjellen og fant at denne var svært liten. Så da var det enklere å samle det til en avtale. Når elhuben kommer i gang vil dessuten alle avtalene være innkjøpspris, påpeker Ebne.


Nettleie inkludert
Det meste er blitt enklere og mer oversiktlig i prisportalen og til forbrukerne er dette et klart gode. Nå kan man for eksempel ikke velg om man skal inkludere nettleie eller ikke. Den er inkludert uansett.


Det som kanskje kunne vært beholdt var hvilket påslag leverandørene legger på spotavtalene sine. Her fremgår kun den totale prisen inkludert påslaget. For kundene er det sånn sett den totale prisen som er viktig, men for sammenligningen kunne det vært greit å ha en oversikt over hva de ulike selskapene legger på spotprisen. I tillegg er det litt uklart hvilken spotpris som faktisk er lagt til grunn, men ifølge Ebne skal det være dagens pris.


- Vi vurderte om vi skulle estimere en pris, men fant ut at det stort sett ikke vil være de alt for store endringene fra dag til dag og at en dags pris ikke vil variere så mye ut i fra månedssnittet. Vi har derfor valgt å legge dagens spot til grunn, forklarer han, men er litt usikker på om det er faktisk pris i dag eller i går som legges til grunn.


Totalt ser imidlertid prisportalen ut til å være enklere og tydeligere å forholde seg til for kundene, og det er jo hovedsaken med portalen.

44 prosent flere strømbytter blant næringsdrivende

Antall leverandørbytter blant norske næringskunder steg med hele 44 prosent til 12.100 i tredje kvartal, viser nye tall fra Norges vassdrags- og enerdirektorat (NVE).

Les mer

Flere nettselskap må sette opp nettleien fra 2018

Tre av fire strømkunder må regne med økt nettleie neste år. Det viser en undersøkelse blant Energi Norges medlemsbedrifter. Årsaken er store investeringer i strømnettet.

Les mer

Væromslag førte til 15 prosent lavere kraftproduksjon i Norge

Norge får mellom 95 og 97 prosent av sin strøm fra vannkraftverkene. Så lenge det er nok vann i vannmagasinene kan kraftproduksjonen økes og senkes for å tilpasses etterspørselen.

I forrige uke ble det brukt markant mindre av vannreservene enn i uken før, og fyllingsgraden på landsbasis ligger nå på 78,1 prosent.

Les mer

Verdens største flytende solpark produserer strøm

Kinas største vannkraftselskap har investert rundt 1,2 milliarder kroner i prosjektet. I går kunne anlegget produsere strøm.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]