Hjem > Siste nytt > Energisenteret feiret 25 år med tidenes sesong

Energisenteret feiret 25 år med tidenes sesong

Thomas Gundersen
Publisert 05.02.2016, sist oppdatert 05.09.2017

energisenteret

Året 2015 kan foreløpig settes til rekordenes år for Energisenteret. Aldri før har flere skoleklasser besøkt senteret, ei heller sommerbesøkende. Da 2016 ringte inn, viste publikumsmåleren et samlet besøk på hele 148.000.

En uttalt målsetning for senteret har vært å øke besøket av skoleklasser, og i løpet av 2015 var 361 skoleklasser innom opplevelsessenterets fire vegger, noe som er det høyeste antall elever siden oppstarten i 1990.

– Tilbakemeldingene vi får er svært gode, omtrent alle kommer tilbake hvert år. I tillegg har vi fått besøk av noen nye skoler, men vi håper selvsagt på enda flere i 2016, sier markedskonsulent ved Energisenteret, Jarle Hovland.

I tillegg til å ha styrket undervisningsopplegget til 7. og 10. trinn, har også småtrinnet fått tilbud om undervisning. De får ikke transportstøtte til senteret, men likevel er det en god del klasser som melder seg på. Både lærere og elever har kommet med mye positiv respons – de melder seg på igjen med nye grupper.

Teststasjonen for sluttkontroll blir flittig brukt av elever ved VG1 elenergi, lærlinger og fagfolk som ønsker oppfriskning og/eller kursing.

– En svært positiv utvikling i 2015, er at nå deltar alle elenergi lærlingene i Hedmark og Oppland i sluttkontollkursene. Så langt det har vært mulig å bringe på det rene, er teststasjonen i Energisenteret den eneste i sitt slag i Norge, sier daglig leder, Bjørn Kleiven

– Vi ser at teststasjonen er viktig for elektrikere, her kan de øve seg i reelle omgivelser på et elanlegg hvor hver enkelt får øvd seg i diverse feilrettinger. Det er fokus på dette i bransjen nå, og hos oss får de en realistisk øvingsarena, sier Kleiven.

Nyheter selger

Et vedtatt mål i Energisenterets strategiplan er å prosentvis øke antall sommergjester i forhold til Hunderfossen Familieparks totale besøkstall. Men for å nå dette målet, er synlighet viktig, kanskje aller mest via nyheter i utstillingen.

I fjor sommer åpnet senteret utstillingen «Smarthus» del 1. Dette er en fysisk utstilling som viser muligheter en har med dagens smarthusteknologi. Her kan en faktisk spare energi, uten at det går på bekostning av komfort, snarer tvert imot.

I løpet av 2016 skal den langt mer omfattende del 2 av utstillingen stå ferdig.

Det som planlegges, skal gi en skikkelig wow-faktor basert på en VR-presentasjon, sier, Bjørn Kleiven. Han vil ikke røpe ytterligere hva utstillingen skal inneholde. Han holder foreløpig kortene tett til sitt bryst, men lover at heftig teknologi skal få fram smarthuset og dets muligheter blant annet relatert til klima og miljø-utfordringene vi nå opplever.

Bekymret ungdom

I løpet av høsten 2015, i forkant av klimatoppmøte i Paris, foretok senteret en spørreundersøkelse blant elevene fra 7. og 10. trinn. I overkant av 1200 elever svarte på hvor bekymret de er for at jorda blir varmere. Litt over 50 prosent av elevene i Innlandet er mye eller veldig bekymret for at jorda blir varmere.

Det kunne vi også se da det ble lagt fram på NRK Østnytt, hvor oppegående elever svarte på hvorfor de følte det slik. Fine bilder fra senteret ble vist til alle hjem i Innlandet.

– Vi er i en unik situasjon. Det å få besøk av elever fra hele Innlandet, gjør at vi kan spørre de unge selv om hva den kommende generasjon voksne tenker rundt viktige temaer som klima og miljø, sier markedskonsulent Hovland, som kan se tilbake på et år ulikt alle andre.

Jakten på den gode energi

Som om ikke det er nok, lanserte senteret også filmserien «Jakten på den gode energi» på vårparten. Med fem filmer, laget sammen med Kindergarten Media, best kjent for sine produksjoner til NRK Newton, fikk både nettsider og undervisningen på senteret et løft.

Temaene vann-, vind-, bio- og solenergi, i tillegg til elektromagnetisk induksjon blir i filmene forklart på en god og spennende måte. Eller som daglig leder sier:

– En perfekt miks av humor, animasjon og ekte bilder.

Hele Innlandet ble brukt som kulisse for filmene, noe annet var aldri aktuelt. Fra vindmøllen i Heidal, via Energisenteret i Hunderfossen og Hunderfossen Kraftverk, til Trehørningen Energisentral på Hamar.

Det at vi har mye fornybar energi i Innlandet gjør det langt letter å formidle til elevene hva det faktisk er. Alle har omtrent et vannkraftverk i nærheten av seg, sier Kleiven, som er overbevist om at det ikke blir mindre aktuelt med fornybar energi framover.

Det snakkes om at fornybar energi er framtiden, men for Energisenteret er det også fortid og nåtid. «Det hvite kullet», vannet, bygde Norge – oljen gjorde oss bare enda rikere.

«Jakten på den gode energi» er allerede godt mottatt i skolen. Naturfrag.no, naturfagsenterets nettsted for lærere, anbefaler filmene på det sterkeste på sine nettsider. Det samme gjør en rekke andre nettsteder som formidler fornybar energi mot skolen, eller mer generelt til befolkningen.

Fornybar 25-åring

2015 var året Energisenteret på Hunderfossen fylte 25 år. Utvikling, formidling, engasjement, nysgjerrighet og pågangsmot er nøkkelord som beskriver et kvart århundre i Hunderfossen Familiepark.

Det ble derfor naturlig å samle senterets historie, lage en film og presentere den for eiere, samarbeidspartnere og venner da første del av Smarthus-utstillingen ble åpnet 1. juli.

Vi har oppnådd mye i 2015. Men det er ikke slik at vi skal legge oss på latsiden og skue tilbake på det vi har fått til. Det er det som skjer i morgen og dagene etter som virkelig teller, sier Kleiven som ser fram til nok et år med spennende utvikling.

Foruten nevnte Smarthus del 2, nyheter i elektrisitet- og bio-avdelingen, samt Van der Graff-generatoren, jobber opplevelsessenteret nå også tett med Elsikkerhet Norge for å få laget nye elsikkerhetsfilmer – et tema som bare blir mer og mer aktuelt.

En kan si at Energisenteret i seg selv er fornybar – utviklingen tar ikke slutt. Nye prosjekter dukker alltid opp. Men tryllekunst er det ikke, snarere godt arbeid i et spennende miljø.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?