07.04.2016

Energimeldingen er like om hjørnet

(Montel) Regjeringens varslede energimelding vil komme innen veldig kort tid, ifølge olje- og energiminister Tord Lien (Frp).


– Energimeldingen vil straks oversendes Stortinget, sa Lien på Energi Norges vinterkonferanse i København torsdag.


Han gikk inne noe nærmere inn på dagen meldingen blir lagt frem, men etter det Montel har grunn til å tro vil den legges frem fredag 15. april, for å ha håp om å få den behandlet i Stortinget før sommeren.


Lien varslet i foredraget om at fokuset på markedsløsninger kommer til å være fremtredende i meldingen.


– Vi har sett at subsidieordninger i de nordiske og europeiske markedene har vært avgjørende for investeringer i ny produksjon. Samtidig har de skapt en ubalanse i markedene som har gjort det krevende å finne investeringslønnsomhet, også der det er gode subsidieordninger, sa Lien.


– Vi kan ikke finansiere lønnsomheten med subsidier, fortsatte han.


Energiministeren la vekt på at man i fremtiden må utvikle kraftsystemet slik at det er prissignalene som styrer hvor det kommer nye investeringer.


– Dette må faktisk også bety at konsumentene betaler prisen når systemet ikke er robust nok.


Tror på konkurranse
Lien trakk også frem at regjeringen har sendt ut et forslag på høring om endringer i energiloven som åpner for privat eierskap av utenlandskabler.


– Dette forslaget vil om kort tid sendes over til Stortinget. Jeg har tro på konkurranse, og at det er fornuftig å få inn privat kapital som deler risikoen med staten, og dermed strømkundene, når det skal investeres i kabler, sa Lien.


Han la også til at han hadde vært spent på om regjeringens forslag om innføring av funksjonelt og selskapsmessig skille for nettselskapene skulle få flertall på Stortinget. Dette ble sikret ved hjelp av støtte fra Venstre og Miljøpartiet De Grønne.


Lien reagerer derimot sterkt på signalene fra Arbeiderpartiet om at partiet kan være villig til å ta en omkamp om saken etter valget i 2017.


– Det vil være svært uklokt av nettselskapene å basere sin strategi på at Ap snur om dette. For det første er det helt fullstendig usannsynlig at Ap vinner valget i 2017. For det andre tror jeg det er helt usannsynlig at Ap snur i saken hvis de kommer i posisjon, fordi partiet tradisjonelt har vært opptatt av å høste verdier fra denne fantastiske bransjen. Så dette ville jeg ikke basert meg på, sa Lien, og høstet latter fra salen.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?