12.05.2016

Energi Norge skuffet over skatteforlik

(Montel) Bransjeforeningen er kritisk til at flertallet av partiene på Stortinget ikke vil gi kraftselskapene skattelette i den kommende skattereformen.


Som Montel rapporterte onsdag for en uke siden, vil en senkning av bedriftsbeskatningen til 23 prosent fra dagens sats på 25 prosent ikke få uttelling for kraftselskapene. Bakgrunnen er at flertallet i forlikskretsen går inn for at man samtidig hever grunnrenteskatten tilsvarende, for at skatteforliket blir nesten provenynøytralt for kraftsektoren. (se relatert sak)


– Vi er skuffet over at Stortinget velger å øke særskatten på vannkraft. Det er et stort paradoks i en tid da alle snakker om behovet for et grønt skifte i økonomien og resten av næringslivet får drahjelp gjennom redusert selskapsskatt, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge i en pressemelding.


I innstillingen fra Stortingets finanskomite fremgår det at Venstre ikke slutter seg til økningen i grunnrenteskatt. I en merknad skriver partiet at "en slik politikk gjør det skattemessig mindre lønnsomt å investere i fornybar energi som vannkraft og mer skattemessig lønnsomt for petroleumssektoren".


Finanskomiteens innstilling i saken vil etter planen debatteres i Stortinget 31. mai.Øystein Meland
oystein@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?