12.05.2016

Energi Norge skuffet over skatteforlik

(Montel) Bransjeforeningen er kritisk til at flertallet av partiene på Stortinget ikke vil gi kraftselskapene skattelette i den kommende skattereformen.


Som Montel rapporterte onsdag for en uke siden, vil en senkning av bedriftsbeskatningen til 23 prosent fra dagens sats på 25 prosent ikke få uttelling for kraftselskapene. Bakgrunnen er at flertallet i forlikskretsen går inn for at man samtidig hever grunnrenteskatten tilsvarende, for at skatteforliket blir nesten provenynøytralt for kraftsektoren. (se relatert sak)


– Vi er skuffet over at Stortinget velger å øke særskatten på vannkraft. Det er et stort paradoks i en tid da alle snakker om behovet for et grønt skifte i økonomien og resten av næringslivet får drahjelp gjennom redusert selskapsskatt, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge i en pressemelding.


I innstillingen fra Stortingets finanskomite fremgår det at Venstre ikke slutter seg til økningen i grunnrenteskatt. I en merknad skriver partiet at "en slik politikk gjør det skattemessig mindre lønnsomt å investere i fornybar energi som vannkraft og mer skattemessig lønnsomt for petroleumssektoren".


Finanskomiteens innstilling i saken vil etter planen debatteres i Stortinget 31. mai.Øystein Meland
oystein@montel.no

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?