08.09.2014

Energi Norge irritert på NVE og Forbrukerrådet

sedler+penger+foto+Fredrik+Europower Haakon Barstad.

Blir norske strømkunder lurt fordi de ikke velger billigste strømavtale? Og er kraftselskapenes innrapportering av ulike strømavtaler god nok? NVE og Forbrukerrådet er rykende uenig med Energi Norge om disse spørsmålene. Illustrasjonsfoto: Fredrik Kveen

Energi Norge reagerer kraftig på Forbrukerrådet og NVEs påstander om at strømkundene blir lurt fordi de betaler mer enn nødvendig for strømmen.  – Det blir som å påstå at alle som handler mat på 7-Eleven i stedet for Rema, blir lurt, sier Oluf Ulseth.

Bakgrunnen for krangelen er NVEs kartleggingsarbeid av strømavtalene som rapporteres inn til Konkurransetilsynet. Konklusjonen er at nordmenn i 2012 totalt betalte 720 millioner for mye sammenliknet med gjennomsnittet i de innrapporterte avtalene. Det betyr 660 kroner i ekstra strømregning per husstand.

– Selskapene fører oss bak lyset

Det er Dine Penger som har løftet saken fram i dag, og saken har også preget VG Netts forside.

– Det blir vanskelig å være en aktiv forbruker når man ikke finner avtalen man allerede har i prisoversikten. Man må jo sammenlikne med like forutsetninger for å finne ut hvor mye man sparer på å bytte, men det er ofte ikke mulig, sier seksjonssjef Heidi Kvalvåg i Elmarkedstilsynet i NVE til Dine Penger.

Direktør for Forbrukerrådet, Randi Flesland, er svært krass i kritikken av kraftselskapene.

– Selskapene fører oss bak lyset med sin prisstrategi. De utnytter forbrukere ved å lage så kompliserte prispakker at det blir umulig for oss å forstå hva vi egentlig betaler. I tillegg rapporterer de ikke inn mer enn halvparten av sine priser, som gjør at dette spriket oppstår, sier Flesland.

Ny portal

I denne sammenheng blir også den planlagte nye strømprisportalen nevnt. Den skal utvikles og driftes av Forbrukerrådet, og skal etter planen stå klar sommeren 2015. NVE foreslår at kraftleverandørene skal være pålagt å melde inn alle sine strømavtaler til den nye portalen, også de som ikke lenger tilbys nye kunder.

– Et slikt pålegg er helt nødvendig for å gi nordmenn nødvendig prisoversikt. Mange tror de har en bedre strømavtale enn de faktisk har, men det er viktig at dette kan sjekkes opp, sier Kvalvåg.

7-Eleven og Rema

Den ellers svært så diplomatiske Oluf Ulseth, administrerende direktør i Energi Norge, er i en pressemelding tydelig irritert på både NVE og Forbrukerrådet.

– Det er viktig med god forbrukerinformasjon, men det blir feil når NVE og Forbrukerrådet går ut og hevder at kunder som ikke til enhver tid velger rimeligste tilbud i markedet, blir lurt. Alle produkter og leverandører har ulike egenskaper som kundene verdsetter ulikt. Det blir som å påstå at alle som handler mat på 7-Eleven i stedet for Rema, blir lurt, skriver Ulseth i en pressemelding.

Vil ha annen modell

Han påpeker mobiliteten i strømmarkedet er større enn noensinne.

– Kundene bytter strømleverandør oftere enn både bank, forsikring, teleoperatør og internett. Dette viser at konkurransen i markedet fungerer, sier Ulseth.

Han har også innvendinger til NVEs forslag til ny strømportal.

– Det blir foreslått at alle kunder skal knyttes opp med sin egen strømavtale. Energi Norge er skeptisk til en slik modell, og mener det vil være mer hensiktsmessig med en sammenlikningstjeneste etter samme mal som er etablert for tele- og finanstjenester, skriver Ulseth.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?