08.09.2014

Energi Norge irritert på NVE og Forbrukerrådet

sedler+penger+foto+Fredrik+Europower Haakon Barstad.

Blir norske strømkunder lurt fordi de ikke velger billigste strømavtale? Og er kraftselskapenes innrapportering av ulike strømavtaler god nok? NVE og Forbrukerrådet er rykende uenig med Energi Norge om disse spørsmålene. Illustrasjonsfoto: Fredrik Kveen

Energi Norge reagerer kraftig på Forbrukerrådet og NVEs påstander om at strømkundene blir lurt fordi de betaler mer enn nødvendig for strømmen.  – Det blir som å påstå at alle som handler mat på 7-Eleven i stedet for Rema, blir lurt, sier Oluf Ulseth.

Bakgrunnen for krangelen er NVEs kartleggingsarbeid av strømavtalene som rapporteres inn til Konkurransetilsynet. Konklusjonen er at nordmenn i 2012 totalt betalte 720 millioner for mye sammenliknet med gjennomsnittet i de innrapporterte avtalene. Det betyr 660 kroner i ekstra strømregning per husstand.

– Selskapene fører oss bak lyset

Det er Dine Penger som har løftet saken fram i dag, og saken har også preget VG Netts forside.

– Det blir vanskelig å være en aktiv forbruker når man ikke finner avtalen man allerede har i prisoversikten. Man må jo sammenlikne med like forutsetninger for å finne ut hvor mye man sparer på å bytte, men det er ofte ikke mulig, sier seksjonssjef Heidi Kvalvåg i Elmarkedstilsynet i NVE til Dine Penger.

Direktør for Forbrukerrådet, Randi Flesland, er svært krass i kritikken av kraftselskapene.

– Selskapene fører oss bak lyset med sin prisstrategi. De utnytter forbrukere ved å lage så kompliserte prispakker at det blir umulig for oss å forstå hva vi egentlig betaler. I tillegg rapporterer de ikke inn mer enn halvparten av sine priser, som gjør at dette spriket oppstår, sier Flesland.

Ny portal

I denne sammenheng blir også den planlagte nye strømprisportalen nevnt. Den skal utvikles og driftes av Forbrukerrådet, og skal etter planen stå klar sommeren 2015. NVE foreslår at kraftleverandørene skal være pålagt å melde inn alle sine strømavtaler til den nye portalen, også de som ikke lenger tilbys nye kunder.

– Et slikt pålegg er helt nødvendig for å gi nordmenn nødvendig prisoversikt. Mange tror de har en bedre strømavtale enn de faktisk har, men det er viktig at dette kan sjekkes opp, sier Kvalvåg.

7-Eleven og Rema

Den ellers svært så diplomatiske Oluf Ulseth, administrerende direktør i Energi Norge, er i en pressemelding tydelig irritert på både NVE og Forbrukerrådet.

– Det er viktig med god forbrukerinformasjon, men det blir feil når NVE og Forbrukerrådet går ut og hevder at kunder som ikke til enhver tid velger rimeligste tilbud i markedet, blir lurt. Alle produkter og leverandører har ulike egenskaper som kundene verdsetter ulikt. Det blir som å påstå at alle som handler mat på 7-Eleven i stedet for Rema, blir lurt, skriver Ulseth i en pressemelding.

Vil ha annen modell

Han påpeker mobiliteten i strømmarkedet er større enn noensinne.

– Kundene bytter strømleverandør oftere enn både bank, forsikring, teleoperatør og internett. Dette viser at konkurransen i markedet fungerer, sier Ulseth.

Han har også innvendinger til NVEs forslag til ny strømportal.

– Det blir foreslått at alle kunder skal knyttes opp med sin egen strømavtale. Energi Norge er skeptisk til en slik modell, og mener det vil være mer hensiktsmessig med en sammenlikningstjeneste etter samme mal som er etablert for tele- og finanstjenester, skriver Ulseth.

Markedskommentar uke 22 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 9,1 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 2,7 øre/kWh. Neste uke ventes rundt denne ukens pris.

Les mer

Laveste strømpris i Norge noensinne

Det varme været har satt i gang snøsmeltingen i Sør-Norge og spotprisen har sunket til rekordlave 1,54 euro MWh.

Det ser ut til å bli fint vær i hele Norden fremover og temperaturene øker kraftig. Det betyr at de enorme mengdene med snø som har ligget i fjellet i Sør-Norge virkelig begynner å smelte. Smeltingen sørger for at strømprisene stuper og spotprisen for Sør-Norge har klokket inn på rekordlave 1,54 euro tirsdag.

Les mer

Markedskommentar uke 21 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke cirka 12 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 10,1 øre/kWh. Spotprisen har dermed blitt levert lavere enn forventet denne uken. Prisutsiktene for kommende uke ser ut til å bli rundt 6 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 20 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke cirka 8 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 12 øre/kWh. Spotprisen har dermed blitt levert 5 øre høyere enn forventet nivå for en uke siden.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?