07.07.2014

En gang elbilist, alltid elbilist

91 prosent av elbilistene i Norge er svært fornøyd og 74 prosent ville kjøpt elbil igjen.
Elbil.no Petter Haugneland.

Elbilforeningens spørreundersøkelse blant norske elbilister viser at de er svært fornøyd med sin elbil. De aller fleste vil kjøpe elbil igjen, mens bare 6 prosent vil tilbake til vanlig bil.

Hele 91 prosent oppgir at de er svært fornøyd med å være elbilist. Resterende 9 prosent er passe fornøyd. Bare 16 personer av de 3.405 som deltok i undersøkelsen er mindre fornøyd eller misfornøyd.


Ambassadører for elbil


Dagens elbilister er ambassadører for elbilen og entusiasmen smitter over på omgangskretsen. Når naboen ser at du er fornøyd med din elbil og at det fungerer i praksis, blir det lettere å ta steget for egen del.

Vi har spurt hvor mange elbilisten selv tror de har inspirert i sin omgangskrets til å kjøpe elbil. Et flertall på 22 prosent oppgir at de har inspirert to nye elbilister og 18 prosent har sørget for tre nye elbilister. Resterende fordeler seg på mellom null og fem, mens 7 prosent mener de har inspirert mer enn ti nye elbilister. Med tanke på at nær 60 prosent bare har kjørt elbil under et år lover dette godt for elbilmarkedet framover.


Naboeffekten er stor så lenge elbilistene er fornøyd. Men per dags dato er bare drøyt en prosent av personbilparken elbil, så elbilfordelene må få virke lenge ennå.

Velger elbil igjen


Resultatene tyder videre på at du må ha prøvd elbil før du skjønner hvor bra det egentlig er. Både for miljø, kjøreopplevelse og økonomi.

I en tilsvarende spørreundersøkelse blant et representativt utvalg av den norske befolkningen er det bare 18 prosent som er helt enig eller enig i at de hadde valgt elbil hvis de skulle kjøpt bil i morgen. Blant de som allerede har elbil er det tilsvarende 74 prosent som hadde valgt elbil og 9 prosent ladbar hybrid. Bare 6 prosent vil tilbake til vanlig bil.


Få har kjørt tom for strøm


I spørreundersøkelsen blant elbilistene oppgir 10 prosent at de har kjørt tom for strøm en eller annen gang. Nær en tredjedel (27 prosent) har i tillegg vært nære på mens flertallet på 63 prosent svarer nei på om de noen gang har kjørt tom for strøm.Hvor mange som har kjørt tom for bensin vet vi ikke, men rekkeviddeangst ser ut til å være oppskrytt. Vi mistenker også at mange har kjørt tom for strøm bevisst for å teste hvor grensen går og hvor langt de kan kjøre på  «reservetanken» når bilen begynner å varsle at den snart trenger lading.

Om undersøkelsen «Elbilisten 2014»


Elbilforeningen gjennomfører hvert år en spørreundersøkelse blant Norges elbilister og spør om hvem de er, hvordan de bruker elbilen og hva de syns om norsk elbilpolitikk. Vi publiserer resultater fra undersøkelsen fortløpende her på elbil.no. Hele 3.405 personer deltok i årets spørreundersøkelsen de to første ukene i juni 2014. Det tilsvarer 12 prosent av alle totalt 28.827 norske elbilister da undersøkelsen ble foretatt.

Sjekk resultatene fra tidligere års spørreundersøkelse under.


Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?