05.08.2014

Én funnet død etter voldsom skogbrann i Sverige

Västerås (NTB-TT-FNB): En mann er funnet død i Västmanland, hvor den verste skogbrannen i moderne tid herjer. Politiet tror mannen omkom i brannen, som har rasert store skogsområder. Foto. Wikimedia Commons.

Den omkomne er en mann i 30-årene, som ble funnet nord for Stabäck like etter midnatt. Politiet tror han omkom i forbindelse med brannen i Sala, men de kjenner så langt ikke hendelsesforløpet, ifølge nyhetsbyrået TT.

Liket var svært brannskadd og kunne ikke identifiseres, men politiet tror de vet hvem mannen er.

Spres raskt

Svært høye temperaturer, ekstrem tørke og vind har fått brannen til å spre seg raskt. Natt til tirsdag var ikke målet å slukke brannen, men å begrense den, ifølge de lokale myndighetene i Västmanland.

4.500 mennesker i tettstedet Norberg fikk beskjed om hva de skal gjøre hvis også de må evakueres.

– Situasjonen er helt eksepsjonell. Det er den største skogbrannen i moderne tid, sier brannvesenets talsmann Fredrik Eriksson til Aftonbladet.

– Brant på begge sider

En 42 år gammel mann er alvorlig skadd som følge av brannen. Han kjørte tømmerbil i et område nær skogbrannen da han av ukjente årsaker ble liggende skadd i veibanen.

Redningsmannskapene jobbet i flere timer for å komme fram til mannen, som hadde kontakt med familiemedlemmer på telefon.

– Han fortalte at det brant på begge sider av ham, og vi svarte at redningen var på vei fra flere kanter, forteller en nær slektning av mannen til Aftonbladet.

Helikoptre slapp vann over stedet, mens røykdykkere forsøkte å hogge seg gjennom vegetasjonen for å nå fram til 42-åringen. Til slutt ble han fraktet bort med ambulanse.

Over hundre personer deltar i arbeidet med å slukke brannen i Västmanland, og mannskaper fra forsvaret bistår brannvesenet. 13 helikoptre er blitt brukt til å slippe vann over flammene.

– Kaotisk og vemodig

I løpet av mandagen ble innbyggere i tettstedene Gammelby, Ängelsberg og Västervåla evakuert fra hjemmene sine.

– Det føles kaotisk, vemodig og uvirkelig, sier Christer Eriksson, en av dem som måtte dra idet flammene nærmet seg.

På ettermiddagen ble ni personer, som jobbet frivillig med slokking av brannen, hentet ut av brannområdet med forsvarshelikopteret Black Hawk.

Fem skogsarbeidere ble tvunget til å hoppe i sjøen for å unnslippe flammene, skriver avisa Vestmanlands Läns Tidning.

Varmerekord

To italienske spesialfly settes inn i slukningsarbeidet tirsdag. De kan frakte opptil fem kubikkmeter vann hver.

Området hvor brannen raser, er omkring 100 kvadratkilometer stort. Det fryktes at slukningsarbeidet vil kunne pågå så lenge som i én måned.

Værforholdene er vanskelige, og i tettstedet Sala ble det mandag målt 34,4 grader, noe som var ny varmerekord.

– Blant tretoppene blåser det 15 meter per sekund. Det gjør at gnister kan forflytte seg flere kilometer, sier Erik Bergman i den svenske redningstjenesten. (©NTB)

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?