04.04.2017

Elsertoverskuddet falt med 4,8 millioner i 2016

(Montel) I dag ble det annullert 30,8 millioner elsertifikater for 2016 i det svensk-norske elsertmarkedet, noe som innebærer at elsertoverskuddet ble redusert med 4,8 millioner til 13,3 millioner i løpet av fjoråret.

Det viser tall fra NVE og Energimyndigheten som ble publisert mandag ettermiddag.

Den totale elsertifikatplikten for Norge og Sverige for 2016 var på 30,8 millioner sertifikater ifølge innrapporterte tall for elsertifikatpliktig forbruk.

9,6 millioner elsertifikater ble annullert i Norge, mens tilsvarende tall for Sverige lå på 21,2 millioner.

I de to landene ble det utstedt til sammen 26 millioner elsertifikater i fjor, noe som gjorde at beholdningen ble redusert med 4,8 millioner sertifikater til en total beholdning på 13,3 millioner elsertifikater, ifølge en melding fra NVE.

Det var 165 elsertifikater i Norge som ikke ble annullert i henhold til elsertplikten, mens tilsvarende tall for Sverige var 22.924.

Aktører som ikke har annullert sertifikater må betale en avgift for manglende annullering.

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?