19.02.2015

Elsert – Spoten nærmer seg bunnrekorden

(Montel) Prisfallet i elsertmarkedet fortsetter i uforminsket styrke onsdag. Nå handles spotkontrakten bare 10 svenske kroner over bunnrekorden på 136 SEK/MWh fra 1. februar 2012.

Spot-kontrakten ble sist omsatt til 146 SEK/MWh, ned 3 kroner fra tirsdag, ifølge tall fra megleren SKM.

Bare siden utgangen av januar har spot-kontrakten falt 10 prosent, mens prisfallet er på 13 prosent så langt i år.

Mars 16-kontrakten ble sist omsatt 150 SEK/MWh, ned 2 kroner, til en ny historisk bunnrekord.

– Prisfallet skyldes total mangel på kjøpere. Det er så enkelt og samtidig så vanskelig, sier sjefen for Preben Klyve Olsen i BKK.

Han peker på at værtrenden fortsatt er mild, noe som demper etterspørselen etter elsertifikater. Det skjer samtidig som høy vindkraftproduksjon øker tilbudssiden. Forventninger om at overskuddet av sertifikater vil stige gjennom hele 2015 bidrar også til prisfallet, siden kjøperne da sitter på gjerdet i påvente av enda lavere priser.

I tillegg er det en stor usikkerhet i markedet om hvilken samlet elsert- og kraftpris som må til for å nå det felles svensk-norske målet om 26,4 TWh.

– Tidligere har man snakket om 50 øre/kWh. Nå snakker man i stedet om 40 øre/kWh, sier Olsen.

Den kombinerte kraft- og elsertprisen ut fra 2016-kontraktene ligger i dag på 41,97 svenske øre/kWh, mens markedet priser inn 43,95 svenske øre/kWh i 2019.

En annen viktig faktor for elsertifikatmarkedet er om Statkraft og samarbeidspartnerne går for Fosen- og Snillfjord-utbyggingen på 1.000 MW. Her ventes en investeringsbeslutning i juni.

– Hvis man får en investeringsbeslutning på dette, så er man allerede våren 2015 tett på å nå målet for elsertmarkedet. Da trenger man ikke å bygge så veldig mange flere prosjekter, sier Olsen.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?