19.02.2015

Elsert – Spoten nærmer seg bunnrekorden

(Montel) Prisfallet i elsertmarkedet fortsetter i uforminsket styrke onsdag. Nå handles spotkontrakten bare 10 svenske kroner over bunnrekorden på 136 SEK/MWh fra 1. februar 2012.

Spot-kontrakten ble sist omsatt til 146 SEK/MWh, ned 3 kroner fra tirsdag, ifølge tall fra megleren SKM.

Bare siden utgangen av januar har spot-kontrakten falt 10 prosent, mens prisfallet er på 13 prosent så langt i år.

Mars 16-kontrakten ble sist omsatt 150 SEK/MWh, ned 2 kroner, til en ny historisk bunnrekord.

– Prisfallet skyldes total mangel på kjøpere. Det er så enkelt og samtidig så vanskelig, sier sjefen for Preben Klyve Olsen i BKK.

Han peker på at værtrenden fortsatt er mild, noe som demper etterspørselen etter elsertifikater. Det skjer samtidig som høy vindkraftproduksjon øker tilbudssiden. Forventninger om at overskuddet av sertifikater vil stige gjennom hele 2015 bidrar også til prisfallet, siden kjøperne da sitter på gjerdet i påvente av enda lavere priser.

I tillegg er det en stor usikkerhet i markedet om hvilken samlet elsert- og kraftpris som må til for å nå det felles svensk-norske målet om 26,4 TWh.

– Tidligere har man snakket om 50 øre/kWh. Nå snakker man i stedet om 40 øre/kWh, sier Olsen.

Den kombinerte kraft- og elsertprisen ut fra 2016-kontraktene ligger i dag på 41,97 svenske øre/kWh, mens markedet priser inn 43,95 svenske øre/kWh i 2019.

En annen viktig faktor for elsertifikatmarkedet er om Statkraft og samarbeidspartnerne går for Fosen- og Snillfjord-utbyggingen på 1.000 MW. Her ventes en investeringsbeslutning i juni.

– Hvis man får en investeringsbeslutning på dette, så er man allerede våren 2015 tett på å nå målet for elsertmarkedet. Da trenger man ikke å bygge så veldig mange flere prosjekter, sier Olsen.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?