19.02.2015

Elsert – Spoten nærmer seg bunnrekorden

(Montel) Prisfallet i elsertmarkedet fortsetter i uforminsket styrke onsdag. Nå handles spotkontrakten bare 10 svenske kroner over bunnrekorden på 136 SEK/MWh fra 1. februar 2012.

Spot-kontrakten ble sist omsatt til 146 SEK/MWh, ned 3 kroner fra tirsdag, ifølge tall fra megleren SKM.

Bare siden utgangen av januar har spot-kontrakten falt 10 prosent, mens prisfallet er på 13 prosent så langt i år.

Mars 16-kontrakten ble sist omsatt 150 SEK/MWh, ned 2 kroner, til en ny historisk bunnrekord.

– Prisfallet skyldes total mangel på kjøpere. Det er så enkelt og samtidig så vanskelig, sier sjefen for Preben Klyve Olsen i BKK.

Han peker på at værtrenden fortsatt er mild, noe som demper etterspørselen etter elsertifikater. Det skjer samtidig som høy vindkraftproduksjon øker tilbudssiden. Forventninger om at overskuddet av sertifikater vil stige gjennom hele 2015 bidrar også til prisfallet, siden kjøperne da sitter på gjerdet i påvente av enda lavere priser.

I tillegg er det en stor usikkerhet i markedet om hvilken samlet elsert- og kraftpris som må til for å nå det felles svensk-norske målet om 26,4 TWh.

– Tidligere har man snakket om 50 øre/kWh. Nå snakker man i stedet om 40 øre/kWh, sier Olsen.

Den kombinerte kraft- og elsertprisen ut fra 2016-kontraktene ligger i dag på 41,97 svenske øre/kWh, mens markedet priser inn 43,95 svenske øre/kWh i 2019.

En annen viktig faktor for elsertifikatmarkedet er om Statkraft og samarbeidspartnerne går for Fosen- og Snillfjord-utbyggingen på 1.000 MW. Her ventes en investeringsbeslutning i juni.

– Hvis man får en investeringsbeslutning på dette, så er man allerede våren 2015 tett på å nå målet for elsertmarkedet. Da trenger man ikke å bygge så veldig mange flere prosjekter, sier Olsen.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?