27.02.2015

Elsert – Puster ut etter priskollapsen

(Montel) Det har vært en rolig uke med en flat prisbevegelse i elsertifkatmarkedet etter det voldsomme prisfallet forrige uke.

Spot-kontrakten ble sist omsatt til 137 SEK/MWh, uendret fra en uke siden og én krone over bunnrekorden fra 1. februar 2012.

Den flate prisutviklingen står i skarp kontrast til det kraftige prisfallet i de to foregående ukene. Siden 9. februar har spotkontrakten falt fra 160 SEK/MWh, og bare i forrige uke falt den med 12 kroner.

Mars 16-kontrakten ble sist omsatt til 141 SEK/MWh, opp tre kroner fra i går, ifølge tall fra SKM. Kontrakten er likevel ned 16 prosent siden begynnelsen av februar.

– Det har ikke skjedd mye siden forrige uke. Handelen har nærmest opphørt i påvente av ny informasjon, sier elserthandler Martin Brink i Din El.

Han sier at mange aktører har ligget ”long” i markedet, og flere ble tvunget ut av posisjonene da prisene falt så mye, noe som igjen økte salgstrykket i markedet.

– Samtidig har kjøperne vært overraskende fraværende, og da ble det veldig trangt i døren for selgerne. Det ble nesten panikk, sier Brink.

Samtidig har det milde været ført til at overskuddet av elsertifikater fortsetter å øke, ettersom det produseres mye fornybar kraft mens forbruket er lavt.

– Vi har bygget sertifikater selv på vinteren, og det er negativt for prisene, sier megler Odd Rune Olsen i Cleanworld.

Han viser også til at mange av de store kjøperne i markedet allerede har dekket inn mye av 2015-forbruket, og at det dermed er få kjøpere igjen.

– Det var også en del stopper som måtte gå i forrige uke, sier Olsen.

Megleren tror prisene kan gå litt opp på kort sikt fram mot innløsningen i mars, men så falle tilbake igjen mot sommeren, før man får en prisoppgang utover høsten.

Brink avviser ikke at prisfallet kan fortsette litt til.

– Men det er ikke mange månedene igjen til kvotepliktøkningen skal vedtas, og det vil utløse nytt kjøpsbehov, påpeker Brink.

Norge og Sverige skal etter planen vedta kontrollstasjonen for elsertifikatmarkedet i vår, noe som innebærer at sertifikatetterspørselen vil øke i begge land fra nyttår.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?