27.02.2015

Elsert – Puster ut etter priskollapsen

(Montel) Det har vært en rolig uke med en flat prisbevegelse i elsertifkatmarkedet etter det voldsomme prisfallet forrige uke.

Spot-kontrakten ble sist omsatt til 137 SEK/MWh, uendret fra en uke siden og én krone over bunnrekorden fra 1. februar 2012.

Den flate prisutviklingen står i skarp kontrast til det kraftige prisfallet i de to foregående ukene. Siden 9. februar har spotkontrakten falt fra 160 SEK/MWh, og bare i forrige uke falt den med 12 kroner.

Mars 16-kontrakten ble sist omsatt til 141 SEK/MWh, opp tre kroner fra i går, ifølge tall fra SKM. Kontrakten er likevel ned 16 prosent siden begynnelsen av februar.

– Det har ikke skjedd mye siden forrige uke. Handelen har nærmest opphørt i påvente av ny informasjon, sier elserthandler Martin Brink i Din El.

Han sier at mange aktører har ligget ”long” i markedet, og flere ble tvunget ut av posisjonene da prisene falt så mye, noe som igjen økte salgstrykket i markedet.

– Samtidig har kjøperne vært overraskende fraværende, og da ble det veldig trangt i døren for selgerne. Det ble nesten panikk, sier Brink.

Samtidig har det milde været ført til at overskuddet av elsertifikater fortsetter å øke, ettersom det produseres mye fornybar kraft mens forbruket er lavt.

– Vi har bygget sertifikater selv på vinteren, og det er negativt for prisene, sier megler Odd Rune Olsen i Cleanworld.

Han viser også til at mange av de store kjøperne i markedet allerede har dekket inn mye av 2015-forbruket, og at det dermed er få kjøpere igjen.

– Det var også en del stopper som måtte gå i forrige uke, sier Olsen.

Megleren tror prisene kan gå litt opp på kort sikt fram mot innløsningen i mars, men så falle tilbake igjen mot sommeren, før man får en prisoppgang utover høsten.

Brink avviser ikke at prisfallet kan fortsette litt til.

– Men det er ikke mange månedene igjen til kvotepliktøkningen skal vedtas, og det vil utløse nytt kjøpsbehov, påpeker Brink.

Norge og Sverige skal etter planen vedta kontrollstasjonen for elsertifikatmarkedet i vår, noe som innebærer at sertifikatetterspørselen vil øke i begge land fra nyttår.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?