27.02.2015

Elsert – Puster ut etter priskollapsen

(Montel) Det har vært en rolig uke med en flat prisbevegelse i elsertifkatmarkedet etter det voldsomme prisfallet forrige uke.

Spot-kontrakten ble sist omsatt til 137 SEK/MWh, uendret fra en uke siden og én krone over bunnrekorden fra 1. februar 2012.

Den flate prisutviklingen står i skarp kontrast til det kraftige prisfallet i de to foregående ukene. Siden 9. februar har spotkontrakten falt fra 160 SEK/MWh, og bare i forrige uke falt den med 12 kroner.

Mars 16-kontrakten ble sist omsatt til 141 SEK/MWh, opp tre kroner fra i går, ifølge tall fra SKM. Kontrakten er likevel ned 16 prosent siden begynnelsen av februar.

– Det har ikke skjedd mye siden forrige uke. Handelen har nærmest opphørt i påvente av ny informasjon, sier elserthandler Martin Brink i Din El.

Han sier at mange aktører har ligget ”long” i markedet, og flere ble tvunget ut av posisjonene da prisene falt så mye, noe som igjen økte salgstrykket i markedet.

– Samtidig har kjøperne vært overraskende fraværende, og da ble det veldig trangt i døren for selgerne. Det ble nesten panikk, sier Brink.

Samtidig har det milde været ført til at overskuddet av elsertifikater fortsetter å øke, ettersom det produseres mye fornybar kraft mens forbruket er lavt.

– Vi har bygget sertifikater selv på vinteren, og det er negativt for prisene, sier megler Odd Rune Olsen i Cleanworld.

Han viser også til at mange av de store kjøperne i markedet allerede har dekket inn mye av 2015-forbruket, og at det dermed er få kjøpere igjen.

– Det var også en del stopper som måtte gå i forrige uke, sier Olsen.

Megleren tror prisene kan gå litt opp på kort sikt fram mot innløsningen i mars, men så falle tilbake igjen mot sommeren, før man får en prisoppgang utover høsten.

Brink avviser ikke at prisfallet kan fortsette litt til.

– Men det er ikke mange månedene igjen til kvotepliktøkningen skal vedtas, og det vil utløse nytt kjøpsbehov, påpeker Brink.

Norge og Sverige skal etter planen vedta kontrollstasjonen for elsertifikatmarkedet i vår, noe som innebærer at sertifikatetterspørselen vil øke i begge land fra nyttår.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?