Hjem > Siste nytt > ELSERT – Prisene dundrer til ny bunn på 103 SEK/MWh

ELSERT – Prisene dundrer til ny bunn på 103 SEK/MWh

Thomas Gundersen
Publisert 06.01.2017, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Elsertprisene fortsetter å rase til nye bunnivå på nyåret. Mars 17-kontrakten ble sist omsatt til 103 SEK/MWh.

Dermed har 2017-kontrakten falt med 12 kroner siden nyttår og 65 kroner det siste året, viser tall fra megleren SKM.

Nedgangen kommer til tross for at overskuddet av sertifikater i markedet har falt fra 18 TWh til 12,5 TWh de siste tolv månedene.

– Prismekanismen er midlertidig satt ut av spill. Mange er nok overrasket over den store nedgangen, sier SKM-analytiker Peter Chudi.

Han sier produsentene hadde stort behov for prissikring i desember, og at denne utviklingen har fortsatt på nyåret uten at kjøperne er kommet på banen.

– Muligens vil vi se økt kjøpsinteresse neste uke, spesielt her i Sverige, ettersom denne uken tradisjonelt er en still uke med en ny fridag, trettendedagen, i morgen, sier han.

Axel Weyler i Los Energy Trading peker også på stort hedgingbehov som årsaken til nedgangen.

– Vi fikk investeringsbeslutninger på rundt 6 TWh i fjor. Disse produsentene er inne i markedet for å prissikre seg, sier han.

Prisene har falt mye over hele kurven. Mars 18-kontrakten ble sist omsatt til 105 SEK/MWh, mens 2021-kontrakten i går stengte på 109 SEK/MWh.

Spotkontrakten stengte i går på 108 SEK/MWh.

Politisk usikkerhet
I bakgrunnen lurer også usikkerheten om hva som skjer med elsertsystemet når Norge trer ut etter 2021. Risikoen for priskollaps ble kraftig redusert da Energimyndigheten i høst foreslo at det nye svenske fornybarmålet på 18 TWh mot 2030 skal nås gjennom en videreføring av dagens felles norsk-svenske handelssystem.

Det innebærer i praksis at norske prosjekter som kommer i drift før Norge trer ut i 2021, men etter at det felles målet på 28,4 TWh nås, vil telle mot det nye svenske målet.

Men ettersom skilsmisseforhandlinger fortsatt pågår mellom energidepartementene i Norge og Sverige, er det fortsatt for tidlig å konkludere med hva som vil skje. Det er ventet at riksdagen skal vedta loven om de nye 18-TWhene i første halvår.

En gjennomgang Montel gjorde før jul viser at det kan komme 9 TWh mer elsertkraft i Norge og Sverige enn det felles målet på 28,4 TWh innen utgangen av 2021.
Olav Vilnes
olav@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?