21.11.2014

Elon Musk svarer norske Tesla-eiere personlig

Elon Musk - TeslaElon Musk har satt i gang strakstiltak for å hjelpe norske Tesla-eiere (Foto: Maurizio Pesce/flickr.com)

(Elbil.no) - Jeg jobber personlig med drivlinjeproblemene på Tesla Model S, fastslår gründer Elon Musk. Nå lover han å sende 300 Drive Units (DU) ukentlig til Norge inntil problemet er løst.

- Flere Model S eiere har rapportert at det oppleves «sirkelsag»-lyd og klunke-/klakkelyder fra motoren på deres Model S. I flere tilfeller har dette resultert i havari med full stopp som følge. Dette har bekymret eierne av Model S – og spesielt i Norge har vi opplevd en økt mengde med tilbakemeldinger både om ulyder og havarier, skrev styreformann i Tesla Owners Club Norway (TOCN), Robin Alexander Laumb, til Elon Musk.

Merkeklubben samarbeider med Elbilforeningen, der Laumb også er styremedlem, og tilstreber god kommunikasjon med Tesla Motors og å ta opp eieres og medlemmers bekymringer og utfordringer med ledelsen i Tesla.

I eposten understreket Laumb at Tesla har vært tilbakeholdne med å bytte motorer preventivt, siden enhetene som har vært på lager har vært forbeholdt bilene som havarerer. Ventetiden på planlagt service, blant annet for de med skifte av motorenhet har vært uforholdsmessig lang – hele tre måneder er rapportert. Dette kom fram i en intern rundspørring om DU-problemene.

Svaret fra Musk kom prompte.

- Vær så snill å formidle til norske Tesla-eiere at jeg personlig jobber med DU-problemet. Uheldigvis viser det seg at produksjonsdatoene med størst utfordringer på dette området tilfeldigvis sammenfaller med stort antall eksporter til Norge. Resultatet er at en høyere prosentandel av Model S i Norge har feil, skriver Musk.

Han understreker at feilene særlig gjelder P85 og P85+.

Flyr 300 DU-er ukentlig til Norge


- Faren for sammenbrudd er veldig lav i øvrige modeller (les: S85 og S60). På Performance-bilene, som har høyere maksimalt dreiemoment, kan akselen (som forbinder motoren med giret) bli ødelagt. Dette kan skje hvis det ikke ble påført nok smøring (fett) under produksjon, opplyser Musk.

I praksis betyr dette at tennene på akselen slipes bort, og at koblingen brytes. Tesla Motors har gjort følgende for å få orden på situasjonen:

- Vi flytter produksjon av Drive Units over fra nye biler til dette formålet. Rundt 300 DU-er vil bli fløyet til Norge hver uke. Serviceteknikere har blitt forespurt om å jobbe så mye overtid som mulig, og vi henter tilgjengelig, midlertidig bistand, forsikrer Musk.

Ved hjelp av disse strakstiltakene skal alle utsatte Model S-biler være utbedret i løpet av kort tid.

- Dette er omtrent så raskt som det går an å reagere, skriver Musk.

Musks kollega Jerome Guillen, VP WorldWide Sales and Service, skriver blant annet følgende i sitt tilsvar

- Vi har vært ekstremt velsignet med en utrolig støtte i Norge, og vil gjøre alt vi kan for å tilfredsstille våre kunder der. Takk for deres fortsatte støtte og tålmodighet.

Ønsker flere bidrag fra eiere


TOCN har gjennomført en spørreundersøkelse om DU-problemene for å skaffe et oversiktsbilde over hvor stort klubben forventer at problemet er.

- Da denne kvalitativt ikke er tilstrekkelig grunnet at «hvem som helst» har kunnet svare – vil vi gjerne gjennomføre en ny undersøkelse for registrerte medlemmer av klubben, opplyser Laumb.

- Vi setter spørsmålstegn ved at dette kun gjelder en serie fra et tidspunkt med stort press på leveransene til Norge – da våre undersøkelser viser at et bredt spekter av serienummer på bilene er påvirket av symptomene.

Innloggede medlemmer på tocn.no vil kunne gå igjennom undersøkelsen på nytt.

- Vi håper Tesla-eiere tar seg tid til å bidra her slik at vi kan løfte flere kritiske spørsmål til ledelsen i Tesla.

elbil.no vil selvsagt følge med på DU-utviklingen, også når det gjelder den generelle kundeopplevelsen norske Tesla-eiere har.

PS. Send også gjerne en epost med dine erfaringer til elbil.no-redaktøren på staale@elbil.no.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?