11.12.2018

Elhub-prosjektet står i fare for å bli utsatt igjen

(enerWE) 107 nettselskaper har ikke oppfylt kravene til milepæl i Elhub-prosjektet, og får varsel om tvangsmulkt

Elhub kan bli utsatt nok en gang hvis ikke nettselskapene klarer å få dette på plass innen 17. desember.

Det nærmer seg at alle landets innbyggere har fått installert nye automatiske strømmålere (AMS), og det neste trinnet er Elhub-prosjektet der all informasjonen skal samles inn. Dette prosjektet er imidlertid forsinket, og de har flere fortløpende milepæler som må nås.

Det ser imidlertid ut til at mange nettselskaper sliter med å henge med på implementeringen, og nå varsler NVE at hele 107 nettselskaper får vedtak om retting og at de risikerer tvangsmulkt i forbindelse med milepæl 11 i Elhub-prosjektet.

Denne milepælen går på at alle nettselskapene innen 1 desember skulle ha innrapportert timeverdier på dagsbasis til Elhub, og disse skulle inneholde korrekte data for minst ett døgn. De skulle også migrere alle målepunkt- og kundedata innen 5. desember.

Dette er det altså hele 107 nettselskaper som ikke har klart.

NVE opplyser at de fleste avvikene går på den daglige rapporteringen av timeverdier til Elhub.

Nå får de frist til 17. desember med å få dette på plass, og de som ikke får det vil bli ilagt tvangsmulkt.

– Daglig rapporteringen av timeverdier til Elhub er en viktig test ved M11 som vil vise om nettselskapene er klare for oppstart av Elhub. Om vi ikke ser en klar forbedring innen fristen 17. desember 2018 kan det bli nødvendig å utsette oppstart av Elhub, sier direktør Ove Flataker.

Selv om nettselskapene klarer det innen den nye fristen, så er Flataker bekymret for at denne forsinkelsen vil gå utover de neste milepælene.

– Siden det nå er kort tid igjen til oppstart av Elhub, vil ikke nettselskapene få like mye tid til å rette avvik som ved tidligere milepæler. Det er derfor viktig at alle nettselskap gjør det som er nødvendig for å gjennomføre daglig rapportering av timeverdier, avslutter Flataker.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?