21.07.2014

Elbil banker dieselbil i livsløpsanalyse

blogg-20140716-ISO_Soul_800Elbil.no. Ståle Frydenlund.

I oktober kommer den elektriske Kia Soul til Norge. Nå er det klart at den er mye bedre enn dieselversjonen når det gjelder miljøavtrykk. (Foto: Ståle Frydenlund)

Elbilutgaven av nye Kia Soul har 40 prosent lavere utslipp gjennom livsløpet enn dieseltvillingen.

Det fastslår det tyske test- og sertifiseringsinstituttet TÜV Nord, som har gjort en såkalt Life Cycle Assessment (LCA) av den nye modellen - med ulike drivlinjer.

Selv om elbilen er helt utslippsfri under kjøring, og svært gunstig for luftkvaliteten i lokalmiljøet, får den ofte kritikk fra ulike hold for utslipp i tilknytning til batteriproduksjon. Da er det greit å vite at TÜV-analysen viser at elbilen knuser sin fossile tvilling, som allerede er i salg i Norge.

Først i oktober kommer elbilutgaven til Norge, og da med en startpris på 199.000 kroner.

Fra vugge til grav


Soul-analysen er gjennomført i overensstemmelse med ISO 14040-standarden, som utført også på BMW i3, og konkluderer med at fotavtrykket er 39,7 prosent lavere for elbilen. Dette tallet inkluderer utslipp av blant annet CO2 og metan.

Analysen inkluderer alt fra produksjon av samtlige komponenter via alle bruksutslipp til gjenvinningsgrad, og det fastslås også at Kia har lykkes med å redusere smog fra produksjonsanlegget.

Her finner du hele pressemeldingen fra Kia.

PS. Vi følger nøye med på dette temaet, og vil forsøke å skaffe til veie tilsvarende livsløpsanalyser fra ulike produsenter i tiden framover.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?