21.07.2014

Elbil banker dieselbil i livsløpsanalyse

blogg-20140716-ISO_Soul_800Elbil.no. Ståle Frydenlund.

I oktober kommer den elektriske Kia Soul til Norge. Nå er det klart at den er mye bedre enn dieselversjonen når det gjelder miljøavtrykk. (Foto: Ståle Frydenlund)

Elbilutgaven av nye Kia Soul har 40 prosent lavere utslipp gjennom livsløpet enn dieseltvillingen.

Det fastslår det tyske test- og sertifiseringsinstituttet TÜV Nord, som har gjort en såkalt Life Cycle Assessment (LCA) av den nye modellen - med ulike drivlinjer.

Selv om elbilen er helt utslippsfri under kjøring, og svært gunstig for luftkvaliteten i lokalmiljøet, får den ofte kritikk fra ulike hold for utslipp i tilknytning til batteriproduksjon. Da er det greit å vite at TÜV-analysen viser at elbilen knuser sin fossile tvilling, som allerede er i salg i Norge.

Først i oktober kommer elbilutgaven til Norge, og da med en startpris på 199.000 kroner.

Fra vugge til grav


Soul-analysen er gjennomført i overensstemmelse med ISO 14040-standarden, som utført også på BMW i3, og konkluderer med at fotavtrykket er 39,7 prosent lavere for elbilen. Dette tallet inkluderer utslipp av blant annet CO2 og metan.

Analysen inkluderer alt fra produksjon av samtlige komponenter via alle bruksutslipp til gjenvinningsgrad, og det fastslås også at Kia har lykkes med å redusere smog fra produksjonsanlegget.

Her finner du hele pressemeldingen fra Kia.

PS. Vi følger nøye med på dette temaet, og vil forsøke å skaffe til veie tilsvarende livsløpsanalyser fra ulike produsenter i tiden framover.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?