21.07.2014

Elbil banker dieselbil i livsløpsanalyse

blogg-20140716-ISO_Soul_800Elbil.no. Ståle Frydenlund.

I oktober kommer den elektriske Kia Soul til Norge. Nå er det klart at den er mye bedre enn dieselversjonen når det gjelder miljøavtrykk. (Foto: Ståle Frydenlund)

Elbilutgaven av nye Kia Soul har 40 prosent lavere utslipp gjennom livsløpet enn dieseltvillingen.

Det fastslår det tyske test- og sertifiseringsinstituttet TÜV Nord, som har gjort en såkalt Life Cycle Assessment (LCA) av den nye modellen - med ulike drivlinjer.

Selv om elbilen er helt utslippsfri under kjøring, og svært gunstig for luftkvaliteten i lokalmiljøet, får den ofte kritikk fra ulike hold for utslipp i tilknytning til batteriproduksjon. Da er det greit å vite at TÜV-analysen viser at elbilen knuser sin fossile tvilling, som allerede er i salg i Norge.

Først i oktober kommer elbilutgaven til Norge, og da med en startpris på 199.000 kroner.

Fra vugge til grav


Soul-analysen er gjennomført i overensstemmelse med ISO 14040-standarden, som utført også på BMW i3, og konkluderer med at fotavtrykket er 39,7 prosent lavere for elbilen. Dette tallet inkluderer utslipp av blant annet CO2 og metan.

Analysen inkluderer alt fra produksjon av samtlige komponenter via alle bruksutslipp til gjenvinningsgrad, og det fastslås også at Kia har lykkes med å redusere smog fra produksjonsanlegget.

Her finner du hele pressemeldingen fra Kia.

PS. Vi følger nøye med på dette temaet, og vil forsøke å skaffe til veie tilsvarende livsløpsanalyser fra ulike produsenter i tiden framover.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?