07.11.2016

Dette bør du vite før du kjøper strøm


(enerWE) Å bytte strømleverandør har aldri vært enklere. Samtidig er det lett å bli lurt. Dette er tingene du bør vite, og fellene du bør passe deg for når du velger strømleverandør.

—Det viktigste er å lese godt hva som står i avtalen, sier markedsdirektør i Gudbrandsdal Energi, Jan Jansrud.

Han forteller at mange kunder lar seg lure av det som står i liten skrift i strømkontrakten.

— Det finnes strømselskaper som overfører kundene til dyre produkter dersom de ikke har tegnet seg for efaktura uten forvarsel, eller tar veldig høye bruddgebyr, det kan fort bli dyrt.

Strømmen kan bli dyr i vinter

Ifølge markedsdirektøren har du normalt sett tre typer kontrakt å velge mellom. Variabel, spotpris eller fastpris.

— På sikt er spotpris ofte det rimeligste. Her tar strømselskapet utgangspunkt i markedsprisen til enhver tid, og legger på et lite påslag som går til myndighetspålagte elsertifikater, administrasjon og kundeservice.

Den andre kontraktstypen er variabel pris. Her setter strømselskapet en bestemt pris som kan endres med to ukers varsel. Også denne tar utgangspunkt i markedspris, men her ser man også mye på konkurrentenes prisnivå.

— I enkelte perioder kan variabelprisen ligge under innkjøpsprisen i strømmarkedet. Det sier seg selv at det ikke varer lenge, men om man er observant kan det være penger å spare for kunden her, sier Jansrud.

Dersom du ønsker mer stabilitet, kan fastpriskontrakter også være et godt alternativ.

— Da blir kunden enig med strømselskapet om en fast pris som gjelder i alt fra tre måneder til et år. Det kan være gunstig dersom man tror strømprisen vil stige mye i nær fremtid.

Jansrud mener kundene bør være ekstra oppmerksomme denne vinteren.

— Akkurat nå er vannlagrene lavere enn de pleier, og om det blir kaldt i vinter blir strømmen fort dyr.

Han vil likevel ikke råde kundene til å velge en bestemt kontrakt.

— Dette kan fort endre seg deroms vi får en trend med kraftige lavtrykk, men jeg tror alle kunder gjør lurt i å være litt ekstra oppmerksomme denne vinteren.

Markedsdirektøren forteller at flere miljøbevisste kunder også velger strømavtaler med opprinnelsesgarantier. Disse er ofte litt dyrere, men samtidig vil kundene som velger dem kun bruke miljøvennlig energi.

—Det betyr ikke at strømmen du får er fornybar energi rett i stikkontakten din, men at vi kjøper strøm tilsvarende ditt forbruk fra en fornybar energikilde. Dette fungerer som et incentiv for at strømselskapene skal fortsette å satse på fornybar kraft, sier Jansrud.

— Les det som står i liten skrift

De siste årene har det kommet nye tjenester som skal hjelpe kundene med å finne frem til den billigste strømleverandøren. Jansrud mener dette kan være et nyttig verktøy, men at kundene også her må være på vakt.

— Mange strømleverandører har lokkepriser som dukker opp på tjenester som strømpris.no, men som er vanskelig å finne frem til på deres egne nettsider. Her ender mange kunder opp med å velge «feil» abonnement og ende opp med høyere priser.

En annen praksis er å flytte kundene over på et langt dyrere abonnement dersom de ikke tegner efaktura eller tilsvarende innen en måned.

— Mitt viktigste råd til kundene er å lese det som står i liten skrift i kontrakten, eller finne en strømleverandør de kan stole på. Her kan Norsk Kundebarometer være en god hjelper.

(Les mer – Derfor har Gudbrandsdal Energi landets mest fornøyde kunder)

Kunder som velger avtaler med bindingstid bør også være oppmerksomme på såkalte bruddgebyr, som er et gebyr som må betales dersom kunden ønsker å bytte avtale.

— Her har vi sett ekstremtilfeller opp mot tre tusen kroner, men slik opererer ikke strømleverandører som ønsker fornøyde kunder. Vi pleier ofte å gå i motsatt retning å heller refundere bruddgebyrene for kundene som kommer til oss, da selvfølgelig innenfor rimelighetens grenser.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?