Det er meldt om høytrykksoppbygging i neste uke. Det skal bli relativt kaldt over Skandinavia. Såpass kaldt at vi er litt engstelige for høye krafpriser denne uken. Meteorologen tror imidlertid at høytrykket ikke skal bli altfor langvarig og tror nye lavtrykk vil komme inn fra vest rundt 10. februar. Vi er spente på hva som skjer.
Som figuren viser har spotprisene i Norge vært relativt lave i 2014. Spotprisene i grafen representerer systemprisen, fellesprisen for Skandinavia. Spotprisen er oppgitt med påslag til strømleverandør og mva. På grunn av begrenset kabelkapasitet landsdelene i mellom, har spotprisene i Trøndelag og Nordover vært en del høyere enn i sør. Vi ser at spotprisen i en kort periode bikket 50 øre/kWh tidlig i 2013, men har sunket etter det.
Spotprisen i uke 4 for Sør-Norge lå faktisk 4,1 øre/kWh lavere enn på samme tid i fjor.
Våre nordlige landsdeler har med få unntak fulgt det svenske spotprisnivået. Oversikt over spotprisene i våre ulike landsdeler er synliggjort i grafen under. Den høyeste prisbanen (lilla) er for Midt-Norge, den lave(blå) er for Nord-Norge . Spotprisene er oppgitt med påslag til strømleverandør og mva. Kunder nord for Trøndelag betaler ikke mva derfor er prisen lavere her enn for kundene i Midt-Norge. Mer om strømpriser engros finner du på Nordpool her.
Vi har i øyeblikket en marginal svekket hydrologisk balanse for Skandinavia. Det vil si at summen av magasinfyllingen, snøen i fjellet og tilsiget fra elver og terreng er på minus 1,0 TWh for årstiden. Altså en tilnærmet normal hydrologisk balanse.
Magasinfyllingen er på 60,7 % for Skandinavia. Normalen for årstiden er 63,0 %. Det ligger noe mer snø i fjellet enn normalt.
Kjernekraftproduksjonen i Skandinavia går på 88 % av full produksjon. Ringhals 2 ligger ute for årlig revisjon og forventes i produksjon 25. november. I tillegg ligger Oscarshamn 2 ute for omfattende sikkerhetsarbeid.
Marginalkostnaden for produksjon fra kullkraftverkene i Skandinavia er på ca. 25 øre/kWh som er en del bestemmende for prissettingen i øyeblikket. Spotprisene ligger i området rundt marginalkostnaden.
Forbruket i Skandinavia er på ca 56 500 MW. Det produsere ca 34 000 MW fra vannkraft, 7 780 MW fra termisk, 1 871 MW fra vind og 10 800 MW fra kjernekraft og 788 MW uspesifisert.
Ganske så normalt i kraftmarkedet, men vi er spent på hva som skjer i neste uke når kulda setter inn.
For priser ut til kunder, kan du se våre kraftavtaler her.
Årlige strømutgifter historisk. Det er benyttet en normalforbruk på 20 000 kWh som grunnlag for beregningene. Påslag og mva er inklusive. Som vi ser ble 2014 et bra år for kundene.