27.10.2016

-Det er på ryggen av norsk ungdom vi skal skape verdiene i fremtiden


(enerWE) Mathias Skartveit er 15 år, og går i tiendeklasse på Ullandhaug ungdomsskole i Stavanger. Nå har han arbeidsuke hos enerWE, og i den forbindelse har han vært hos olje- og energiminister Tord Lien for å gjøre en videoreportasje om lærlinger i olje- og energibransjen.

– Det er ingen som helst tvil at veldig mye av de store verdiene vi skaper basert på de norske energiressursene skapes av folk med fagbrev. Sånn har det vært i mange tiår og sånn vil det være i fremtiden, sier olje- og energiminister Tord Lien til enerWE.

Adrian Dovran og Kasper Strandem Tryver er lærlinger i energimontørfaget, og jobber nå i Infratek.

– Vi fikk besøk på skolen fra Infratek, og så virket det interessant. Jeg fikk et godt inntrykk av yrket, sier Tryver.

Det samme synes Dovran.

– Jeg likte energimontørbransjen bedre enn elektrikerbransjen. Det er litt tyngre arbeid og litt større enn vanlig elektrikerarbeid, sier Dovran til enerWE.

Energiministeren påpeker at det også i fremtiden vil være stort behov for alle fagutdanningene vi har i dag. Han fremhever spesielt det som skjer innen fornybar energi.

– Nå investeres det mye mer i fornybar energi, og vi må forberede kraftnettet vårt på å ta i bruk fornybar energi i mye større grad enn i dag, sier Lien.

Han anerkjenner at det er vanskeligere i oljebransjen, men har klokkertro på at etterspørselen etter arbeidskraft vil komme tilbake også der.

– Nå står olje- og gassindustrien i en veldig krevende tid. Etterspørselen er midlertidig svekket, men vi vet at behovet kommer tilbake når kostnadene har gått ned, sier Lien.

Han oppfordrer bransjen til å tenke langsiktig og ikke legge vekk rekrutteringsarbeidet selv om det er tøffe tider nå.

– Lederne i industrien må ta det samfunnsansvaret de har, og legge tilrette for at lærlingene får fagbrevet sitt. Det vet vi er viktig for å skape verdier i fremtiden, sier Lien.

Ministeren har ikke fagbrev selv, og innrømmer at han har en mer teoretisk utdannelse. Han føler fortsatt at det var riktig for ham, men mener at flere burde vurdere om ikke fagutdanning er et bedre valg.

– Jeg tror at mange av de som veldig tradisjonell studiespesialisering kunne vært bedre tjent med å velge fagutdanning istedenfor, sier Lien.

Han har stor tro på fagutdanningen, og oppfordrer ungdom til å satse på fagbrev og fagutdanning.

– Det er på ryggen av norsk ungdom vi skal skape verdiene i fremtiden, sier Lien til enerWE.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?