10.10.2016

Defo: Regjeringens budsjett gir dyrere nettleie

(Montel) Distriktenes energiforening er skuffet over at regjeringen foreslår både økt elavgift og en fjerning av utjevningsstøtten for selskaper med høy nettleie, og mener forslaget vil beveger nettkostnadene i feil retning.

– Regjeringen foreslår å kutte ut hele utjevningsstøtten for nettleia, som for 2016 var på kun 20 millioner kroner. Det er kanskje ikke overraskende, ettersom olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har gitt disse signalene tidligere. Men vi mener det er symbolpolitikk når det pekes på at dette skal bidra til større og mer rasjonelt drevne nettselskap, sier administrerende direktør Knut Lockert i Defo til Montel.

Lockert peker på at regjeringen også forsøkte å fjerne utjevningsstøtten ved forrige statsbudsjett i 2015, men at Kristelig Folkeparti lykkes med å føre den inn igjen i budsjettet.

Defo hadde i forkant av statsbudsjettet ønsket seg en økning av støtten til 60 millioner kroner, fordi dette vil gi en meningsfull reduksjon av nettleia til kunder som har nettselskap med uvanlig høy nettleie. (Se relatert sak)

Lockert er også kritisk til at regjeringen fortsetter å øke avgiftene som legges på nettet, ved å foreslå en inflasjonsjustering av elavgiften fra 16 til 16,32 øre/kWh.

– Halvparten av energien vi bruker i Norge kommer fra fossile kilder, og da betyr økt elavgift økt skattlegging av klimavennlig forbruk. I tillegg registrerer vi at økningen kommer etter en rekke tidligere økninger av avgiften i sittende regjeringsperiode, sier Lockert.

Øystein Meland
oystein@montel.no

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer

Endless Winter ep. 2

Endless Winter episode nr. 2. Et eksperiment i bærekraftig fjellsport. Endless Winter følger skikjører Nikolai Schirmer til Østerrike i et forsøk på å kjøre bedre på ski uten de vanlige CO2-intensive frynsegodene til en proff skikjører.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?