10.10.2016

Defo: Regjeringens budsjett gir dyrere nettleie

(Montel) Distriktenes energiforening er skuffet over at regjeringen foreslår både økt elavgift og en fjerning av utjevningsstøtten for selskaper med høy nettleie, og mener forslaget vil beveger nettkostnadene i feil retning.

– Regjeringen foreslår å kutte ut hele utjevningsstøtten for nettleia, som for 2016 var på kun 20 millioner kroner. Det er kanskje ikke overraskende, ettersom olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har gitt disse signalene tidligere. Men vi mener det er symbolpolitikk når det pekes på at dette skal bidra til større og mer rasjonelt drevne nettselskap, sier administrerende direktør Knut Lockert i Defo til Montel.

Lockert peker på at regjeringen også forsøkte å fjerne utjevningsstøtten ved forrige statsbudsjett i 2015, men at Kristelig Folkeparti lykkes med å føre den inn igjen i budsjettet.

Defo hadde i forkant av statsbudsjettet ønsket seg en økning av støtten til 60 millioner kroner, fordi dette vil gi en meningsfull reduksjon av nettleia til kunder som har nettselskap med uvanlig høy nettleie. (Se relatert sak)

Lockert er også kritisk til at regjeringen fortsetter å øke avgiftene som legges på nettet, ved å foreslå en inflasjonsjustering av elavgiften fra 16 til 16,32 øre/kWh.

– Halvparten av energien vi bruker i Norge kommer fra fossile kilder, og da betyr økt elavgift økt skattlegging av klimavennlig forbruk. I tillegg registrerer vi at økningen kommer etter en rekke tidligere økninger av avgiften i sittende regjeringsperiode, sier Lockert.

Øystein Meland
oystein@montel.no

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?