10.10.2016

Defo: Regjeringens budsjett gir dyrere nettleie

(Montel) Distriktenes energiforening er skuffet over at regjeringen foreslår både økt elavgift og en fjerning av utjevningsstøtten for selskaper med høy nettleie, og mener forslaget vil beveger nettkostnadene i feil retning.

– Regjeringen foreslår å kutte ut hele utjevningsstøtten for nettleia, som for 2016 var på kun 20 millioner kroner. Det er kanskje ikke overraskende, ettersom olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har gitt disse signalene tidligere. Men vi mener det er symbolpolitikk når det pekes på at dette skal bidra til større og mer rasjonelt drevne nettselskap, sier administrerende direktør Knut Lockert i Defo til Montel.

Lockert peker på at regjeringen også forsøkte å fjerne utjevningsstøtten ved forrige statsbudsjett i 2015, men at Kristelig Folkeparti lykkes med å føre den inn igjen i budsjettet.

Defo hadde i forkant av statsbudsjettet ønsket seg en økning av støtten til 60 millioner kroner, fordi dette vil gi en meningsfull reduksjon av nettleia til kunder som har nettselskap med uvanlig høy nettleie. (Se relatert sak)

Lockert er også kritisk til at regjeringen fortsetter å øke avgiftene som legges på nettet, ved å foreslå en inflasjonsjustering av elavgiften fra 16 til 16,32 øre/kWh.

– Halvparten av energien vi bruker i Norge kommer fra fossile kilder, og da betyr økt elavgift økt skattlegging av klimavennlig forbruk. I tillegg registrerer vi at økningen kommer etter en rekke tidligere økninger av avgiften i sittende regjeringsperiode, sier Lockert.

Øystein Meland
oystein@montel.no

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?