Hjem > Siste nytt > Defo: Regjeringens budsjett gir dyrere nettleie

Defo: Regjeringens budsjett gir dyrere nettleie

Thomas Gundersen
Publisert 10.10.2016, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Distriktenes energiforening er skuffet over at regjeringen foreslår både økt elavgift og en fjerning av utjevningsstøtten for selskaper med høy nettleie, og mener forslaget vil beveger nettkostnadene i feil retning.

– Regjeringen foreslår å kutte ut hele utjevningsstøtten for nettleia, som for 2016 var på kun 20 millioner kroner. Det er kanskje ikke overraskende, ettersom olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har gitt disse signalene tidligere. Men vi mener det er symbolpolitikk når det pekes på at dette skal bidra til større og mer rasjonelt drevne nettselskap, sier administrerende direktør Knut Lockert i Defo til Montel.

Lockert peker på at regjeringen også forsøkte å fjerne utjevningsstøtten ved forrige statsbudsjett i 2015, men at Kristelig Folkeparti lykkes med å føre den inn igjen i budsjettet.

Defo hadde i forkant av statsbudsjettet ønsket seg en økning av støtten til 60 millioner kroner, fordi dette vil gi en meningsfull reduksjon av nettleia til kunder som har nettselskap med uvanlig høy nettleie. (Se relatert sak)

Lockert er også kritisk til at regjeringen fortsetter å øke avgiftene som legges på nettet, ved å foreslå en inflasjonsjustering av elavgiften fra 16 til 16,32 øre/kWh.

– Halvparten av energien vi bruker i Norge kommer fra fossile kilder, og da betyr økt elavgift økt skattlegging av klimavennlig forbruk. I tillegg registrerer vi at økningen kommer etter en rekke tidligere økninger av avgiften i sittende regjeringsperiode, sier Lockert.

Øystein Meland
oystein@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?