10.10.2016

Defo: Regjeringens budsjett gir dyrere nettleie

(Montel) Distriktenes energiforening er skuffet over at regjeringen foreslår både økt elavgift og en fjerning av utjevningsstøtten for selskaper med høy nettleie, og mener forslaget vil beveger nettkostnadene i feil retning.

– Regjeringen foreslår å kutte ut hele utjevningsstøtten for nettleia, som for 2016 var på kun 20 millioner kroner. Det er kanskje ikke overraskende, ettersom olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har gitt disse signalene tidligere. Men vi mener det er symbolpolitikk når det pekes på at dette skal bidra til større og mer rasjonelt drevne nettselskap, sier administrerende direktør Knut Lockert i Defo til Montel.

Lockert peker på at regjeringen også forsøkte å fjerne utjevningsstøtten ved forrige statsbudsjett i 2015, men at Kristelig Folkeparti lykkes med å føre den inn igjen i budsjettet.

Defo hadde i forkant av statsbudsjettet ønsket seg en økning av støtten til 60 millioner kroner, fordi dette vil gi en meningsfull reduksjon av nettleia til kunder som har nettselskap med uvanlig høy nettleie. (Se relatert sak)

Lockert er også kritisk til at regjeringen fortsetter å øke avgiftene som legges på nettet, ved å foreslå en inflasjonsjustering av elavgiften fra 16 til 16,32 øre/kWh.

– Halvparten av energien vi bruker i Norge kommer fra fossile kilder, og da betyr økt elavgift økt skattlegging av klimavennlig forbruk. I tillegg registrerer vi at økningen kommer etter en rekke tidligere økninger av avgiften i sittende regjeringsperiode, sier Lockert.

Øystein Meland
oystein@montel.no

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?