Hjem > Siste nytt > De Grønne savner Støre i klimadebatter

De Grønne savner Støre i klimadebatter

Thomas Gundersen
Publisert 22.01.2015, sist oppdatert 05.09.2017

Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Ap-leder Jonas Gahr Støre glimrer med sitt fravær i debatten om iskanten, oljeutvinning i nord og kulldrift på Svalbard, mener Miljøpartiet De Grønne.

– Når debatten raser om utdeling av rekordmange leteblokker i Arktis i 23. konsesjonsrunde, så er Støre taus, sier De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Denne uken definerte regjeringen en ny grense for iskanten og varslet at en sak om dette vil komme til Stortinget til våren. Fra Arbeiderpartiet er beskjeden at det er partiets energi- og miljøpolitiske talsmann Terje Lien Aasland som håndterer denne saken.

– Ikke uberørt

Hansson peker på at Støre har erkjent at det kan være nødvendig for Norge å ikke hente opp alle olje- og gassressursene her til lands. Samtidig fortsetter Ap med sin «gamle olje- og klimapolitikk som om ingenting har skjedd», mener han.

– Da De Grønne foreslo å ta klimavitenskapen på alvor og stanse tildelingen av nye blokker i 23. konsesjonsrunde, gikk Arbeiderpartiet sterkt imot, sier Hansson til NTB.

– Støres oljepolitikk er helt identisk med Fremskrittspartiets, nemlig full fart nordover, legger han til.

Kulldrift

Hansson er også oppgitt over at Arbeiderpartiet støtter et lån til kullselskapet Store Norske for å sikre fortsatt kullgruvedrift på Svalbard. Aps næringspolitiske talsperson Else-May Botten mener regjeringen bør være positiv til å innvilge lån til det kriserammede selskapet.

– Støre skaffet seg en ny og sterk klimaprofil da han repeterte De Grønne og SVs forslag om å trekke oljefondet ut av kull. Nå mener han ingenting om en halv milliard i subsidier til statens eget kullselskap på Svalbard, sier Rasmus Hansson.

– Oljeboring i Arktis og støtte til kulldrift på Svalbard er dagsaktuelle politiske spørsmål som avgjør om norsk klimapolitikk fortsetter på samme kurs som før, eller faktisk blir endret, legger han til.

– Ramme rundt alt

Støre flagget da han ble Ap-leder i juni klima som en av sine aller viktigste saker.

– Klima ikke én sak, klima er en ramme rundt alle saker. Vårt eneste svar kan ikke være at Norge kjøper kvoter, sa han.

Støre varslet 1. januar at Aps dør står åpen for et bredt klimaforlik når det gjelder innsatsen for å nå målene Norge har satt for 2020, strategien fram mot 2030 og på kortere sikt innsatsen fram mot klimatoppmøtet i Paris senere i år. (©NTB)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?