27.08.2015

Datasenter i Norge er en gladnyhet for miljøet

(BELLONA) - Det ligger en stor miljøgevinst i at tyske industriaktører flytter sine datamengder fra et energimarked preget av kull, til ren fornybar kraft i Norge, sier Bellonas Runa Haug Khoury.


I dag slapp Lefdal Mining nyheten om at de skal åpne et gigantisk datasenter i de nedlagte gruvene ved Måløy i Sogn og Fjordane. Det er også en gladsak for miljøet:


– At «skyen» er en sky, er en stor misforståelse. «Skyen» er i praksis digre serverparker som sluker strøm. Driftes disse på skitten kraft, skaper de store utslipp. Schneider Electric anslår at datasenterindustrien om fem år vil slippe ut mer CO2 enn verdens samlede flytrafikk, sier Bellonas seniorrådgiver Runa Haug Khoury.


Flytter fra Tyskland til Norge


Hun mener datasentre bør være en del av den grønne omstillingen i Norge.


– Datalagring er en sektor i enorm vekst. Verdens datamengder dobler seg hver 18.måned. Over det siste tiåret har vi sett en vekst i globale datamengder på svimlende 3300 prosent. Alt dette må prosesseres og lagres, sier Khoury.


Mens fornybar energi utgjør 25 prosent av kraftproduksjonen i Tyskland, har Norge tilnærmet 100 prosent fornybar vannkraft. Lefdals nye anlegg ved Måløy i Sogn og Fjordane representerer nettopp den type utvikling Bellona ønsker å se.


Må få bedre fiber


– Norge har svært gode konkurransefortrinn for å bygge en sterk datasenterindustri. Men det gjenstår fortsatt noen politiske grep for at Norge skal vinne konkurransen med våre nordiske naboland, sier Khoury.


Bellona jobber for tre konkrete tilpasninger. Den første – reduksjon i elavgiften – ventes å komme i statsbudsjettet i oktober.


– Hvor stor den blir, vil bli selve lakmustesten på regjeringens flørt med norsk datasenterindustri, sier Haug Khoury.


Hun jobber også for at Norge må få bedre fiberkabler til kontinentet.


– Dessuten må næringsminister Monica Mæland lage en helhetlig strategi for denne industrien, og styrke vår nasjonale «salgsinnsats» ovenfor store, utenlanske investorer.Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?