27.08.2015

Datasenter i Norge er en gladnyhet for miljøet

(BELLONA) - Det ligger en stor miljøgevinst i at tyske industriaktører flytter sine datamengder fra et energimarked preget av kull, til ren fornybar kraft i Norge, sier Bellonas Runa Haug Khoury.


I dag slapp Lefdal Mining nyheten om at de skal åpne et gigantisk datasenter i de nedlagte gruvene ved Måløy i Sogn og Fjordane. Det er også en gladsak for miljøet:


– At «skyen» er en sky, er en stor misforståelse. «Skyen» er i praksis digre serverparker som sluker strøm. Driftes disse på skitten kraft, skaper de store utslipp. Schneider Electric anslår at datasenterindustrien om fem år vil slippe ut mer CO2 enn verdens samlede flytrafikk, sier Bellonas seniorrådgiver Runa Haug Khoury.


Flytter fra Tyskland til Norge


Hun mener datasentre bør være en del av den grønne omstillingen i Norge.


– Datalagring er en sektor i enorm vekst. Verdens datamengder dobler seg hver 18.måned. Over det siste tiåret har vi sett en vekst i globale datamengder på svimlende 3300 prosent. Alt dette må prosesseres og lagres, sier Khoury.


Mens fornybar energi utgjør 25 prosent av kraftproduksjonen i Tyskland, har Norge tilnærmet 100 prosent fornybar vannkraft. Lefdals nye anlegg ved Måløy i Sogn og Fjordane representerer nettopp den type utvikling Bellona ønsker å se.


Må få bedre fiber


– Norge har svært gode konkurransefortrinn for å bygge en sterk datasenterindustri. Men det gjenstår fortsatt noen politiske grep for at Norge skal vinne konkurransen med våre nordiske naboland, sier Khoury.


Bellona jobber for tre konkrete tilpasninger. Den første – reduksjon i elavgiften – ventes å komme i statsbudsjettet i oktober.


– Hvor stor den blir, vil bli selve lakmustesten på regjeringens flørt med norsk datasenterindustri, sier Haug Khoury.


Hun jobber også for at Norge må få bedre fiberkabler til kontinentet.


– Dessuten må næringsminister Monica Mæland lage en helhetlig strategi for denne industrien, og styrke vår nasjonale «salgsinnsats» ovenfor store, utenlanske investorer.Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?