08.01.2015

Dårlig butikk for prisleder

Ørjan Bøyum er markedssjef i Lærdal Energi og daglig leder i Akraft. Han erkjenner at de billige avtalene er god butikk for kundene, men dårlig butikk for selskapet. Foto: Lærdal Energi

(Europower) Lærdal Energi har nå overlatt kampen om strømkundene til sitt nye selskap Akraft. Nå er dette selskapet, sammen med Oslokraft, de eneste med variabel pris under 20 øre/kWh. Et tapsprodukt, erkjenner sjefen i Akraft.

Daglig leder i Akraft, Ørjan Bøyum, presiserer til Europower at strømsalg fra Lærdal Energi og Akraft ikke har noe med hverandre å gjøre selv om han er daglig leder i det nye selskapet og markedssjef i Lærdal Energi.

For kunder i Lærdal mener Bøyum at Lærdal Energi fortsatt vil være å foretrekke ettersom de kan samfakturere med nettleie. Det kan man foreløpig ikke med andre nettselskap.

Lærdal Energi som i lengre tid har tilbudt standard variabel pris til under 20 øre, har nå satt prisen noe opp og har fra uke 4 en pris på 22,40 øre/kWh, mot Akrafts 19,50 og Oslokrafts 19,85 øre/kWh.

Tapsprodukter

Det nye selskapet satser på å levere laveste pris på alle de tradisjonelle produktene, men Bøyum erkjenner at en variabel pris på under 20 øre er dårlig butikk.

– Ja det er helt klart dårlig butikk i dette over tid. Vi må komme med prisjusteringer før eller siden, men vil ikke forskuttere når det vil bli. Det er jo heller ingen butikk i å selge spotpris uten påslag, men dette gjør vi jo i første rekke for å skaffe kunder, forklarer Akraft-sjefen.

– Men hva tror du da kundene vil si når dere må sette opp prisen for å få fortjeneste? Vil de ikke da få et prissjokk?

– Jeg tror mye vil endre seg i tiden fremover. Konkurransen er tøff og få tjener penger på avtalene. Det må det bli en endring på. Jeg tror at vi må informere og holde oss konkurransedyktige, og så vil kundene forstå. Det er viktig at vi holder en god dialog med kundene. Samtidig tror jeg at vårt bonusprogram basert på lojalitet vil få kundene til å bli værende i Akraft, sier Bøyum.

Som første selskap vil Akraft honorere kunder som er lojale mot selskapet og forblir kunder uten at de er bundet opp i faste avtaler.

Satser på full kontroll

Selv om Akraft er billigst på de tradisjonelle avtalene, er det i første rekke produktet Full kontroll leverandøren satser på. Her betaler kundene en fast pris per måned uavhengig av forbruk. Det er også denne avtalen Forbrukerrådet har vært kritisk til.

Bøyum erkjenner at denne avtalen ikke er billig, men påpeker samtidig at det heller aldri har vært intensjonen med denne typen avtale.

– Per i dag er det ikke billig, men vi har ikke lansert denne avtalen for å utkonkurrere de andre produktene. Det skal være et bekymringsfritt produkt, ikke nødvendigvis billigst, understreker han.

Han vil ikke avsløre hvor mange kunder Akraft har fått etter oppstart for en drøy måned siden, men bekrefter at det er Full kontroll-produktet det selges mest av. Det er også dette produktet telefonselgerne i første rekke forsøker å selge inn til kundene.

Med dagens fallende kraftpriser blir den reelle forskjellen mellom Akrafts rimelige spotavtale og variabel pris-avtale bare større. Prisen på Full kontroll vil bli justert, men ikke med det aller første.

– Vi ønsker konkurranse på dette produktet og vil justere det etter hvert. Noe tidspunkt for når dette vil skje har vi ikke bestemt ettersom produktet gjennom telemarketingselskapet selges med en måned gratis strøm, forklarer Bøyum.

Klare mål

Lærdal Energi som eier Akraft, har etablert selskapet for å møte de endringene som kommer. Bøyum er helt sikker på at vi også på strømleverandørsiden vil se store endringer i løpet av få år. Lærdal vil være med som en aktør i disse endringene og har derfor satset både på nytt selskap og nye produkter.

– Målet er at vi innen utgangen av 2016 når 50 000 kunder, sier Bøyum.

 

Europower
Mona Adolfsen

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?