13.09.2016

Dansk regjering vil stoppe vindmøller tross rekordlav pris

(Montel) Selv om Vattenfall vil bygge ut 350 MW kystnære havmøller til rekordlave DKK 475/MWh står regjeringen fast på motstanden mot planene.

– Det er ingen hemmelighet at regjeringen ønsker å droppe byggingen av de kystnære havmølleparkene. Det vil vi fortsatte arbeide for, sier klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i en pressemelding.

Han begrunner dette med at møllene på 180 meters høyde vil virke skjemmende på dansk natur, og at regjeringen ønsker at offshore vindkraft skal bygges lenger unna kysten. I tillegg vil vindparken kreve 3,6 milliarder kroner i subsidier mellom 2020 og 2032, til tross for at Vattenfall vant anbudet med en rekordlav pris på 475 DKK/MWh, eller 63,80 EUR/MWh.

Det er verdensrekord for vindkraft til havs, og betydelig lavere enn prisen på 72,70 EUR/MWh som Dong vant anbudsrunden om hollandske Borssele 1+2 (700 MW) for i juli.

– Budet fra Vattenfall viser at det går godt an å kutte i kostnadene på havvind, noe som i seg selv er en gledelig nyhet … Støttekostnadene blir likevel nesten det dobbelte, eller 1,7 milliarder kroner, dyrere enn hva som var forventet da vi inngikk energiavtalen i 2012. Det er en markant ekstraregning som regjeringen ikke har avsatt finansiering til i vår 2025-plan, sier Lilleholt.

Han sier årsaken til dette er at elprisene har falt markant siden 2012, slik at en mye større andel av kostnadene må dekkes av subsidier enn det man forutså for fire år siden.

Regjeringen vil nå gå i dialog med andre partier på Folketinget om 2025-planen, og det er derfor høyst usikkert om Vattenfall noensinne får bygge vindmøllene de i dag vant anbudet for.

Vattenfall ønsker å bygge vindmøllene ved Holmsland Klit og Thyborøn på den jyske vestkysten.

Selskapet skriver i en pressemelding at de jobbet hardt for å få vindmøllene til å synes så lite som mulig fra kysten. Det gjør de med å plassere dem 8-9 kilometer utenfor kysten, og ikke 4 kilometer som var det var gitt anledning til i anbudet. Møllene vil også maksimalt bli 190 meter høye, og ikke 220 meter.

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?