04.11.2015

Bygger verdens første flytende vindpark

(Europower) Statoil har tatt endelig investeringsbeslutning for Hywind pilotpark utenfor kysten av Peterhead i Aberdeenshire i Skottland. Dette blir verdens første flytende vindpark.


Beslutningen utløser investeringer på rundt 2 milliarder kroner og realiserer en kostnadsreduksjon på 60-70 prosent per MW fra det første prøveprosjektet for Hywind i Norge. Dette markerer dermed et viktig skritt videre for havvindteknologi, og kan åpne opp attraktive nye globale markeder for produksjon av fornybar energi, ifølge Statoil.


30 MW
Statoil skal installere en flytende vindturbinpark med en samlet kapasitet på 30 megawatt i Buchan Deep-området 25 kilometer utenfor kysten av Peterhead. Produksjonen skal etter planen starte sent i 2017.


– Statoil er stolt over å utvikle verdens første flytende vindpark. Formålet vårt med Hywind pilotpark er å demonstrere at kommersielle flytende vindparker i stor skala vil være mulig i nær fremtid. Dette vil ytterligere styrke det globale markedspotensialet for havvindenergi, og bidra til å realisere Statoils ambisjon om lønnsom vekst innen fornybar energi og andre lavkarbonløsninger, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for Nye energiløsninger i Statoil.


Pilotparken vil dekke et område på om lag 4 kvadratkilometer, med havdyp på 95-120 meter. Gjennomsnittlig vindstyrke i denne delen av Nordsjøen er på rundt 10 meter per sekund.


Tar posisjon i havvind-utvikling
– Vi er glade for å få utvikle dette prosjektet i Skottland, i et område med store vindressurser og en leverandørindustri med solid erfaring fra olje- og gass. Gjennom sin industri og sine støtteordninger tar Storbritannia og Skottland en posisjon i fremste rekke innen utviklingen av havvind som en konkurransedyktig, ny energikilde, fortsetter Rummelhoff.


I går fikk Statoil lisens av den skotske regjeringen til å oppføre den flytende havmølle-piloten. Skottlands viseførsteminister John Swinney ønsker Statoils investeringsbeslutning velkommen.


- Hywind er et svært spennende prosjekt, både når det gjelder produksjon av elektrisitet og teknologisk innovasjon. Det er en solid anerkjennelse av ekspertisen i vår energisektor og dens dyktige medarbeidere, at Statoil har valgt Skottland som utbyggingssted for verdens største flytende vindpark, sier Swinney.


Statoil samarbeider med flere skotske leverandører og partnere i forbindelse med prosjektet.


Første investering for nytt forretningsområde
Hywind er en unik havvindteknologi som er utviklet og eid av Statoil. Konseptet er testet gjennom seks års vellykket drift av en prototype som er installert i havet utenfor Karmøy. Med sin enkle utforming er Hywind konkurransedyktig i forhold til andre flytende konstruksjoner i havdyp på over 100 meter.


I mai kunngjorde Statoil opprettelsen av et nytt forretningsområde, Nye energiløsninger, som skal rapportere direkte til konsernsjefen. Statoils eksisterende havvindportefølje utgjør utgangspunktet for aktivitetene innen dette området. Hywind pilotpark er det nye forretningsområdets første nye investering.


Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?