04.11.2015

Bygger verdens første flytende vindpark

(Europower) Statoil har tatt endelig investeringsbeslutning for Hywind pilotpark utenfor kysten av Peterhead i Aberdeenshire i Skottland. Dette blir verdens første flytende vindpark.


Beslutningen utløser investeringer på rundt 2 milliarder kroner og realiserer en kostnadsreduksjon på 60-70 prosent per MW fra det første prøveprosjektet for Hywind i Norge. Dette markerer dermed et viktig skritt videre for havvindteknologi, og kan åpne opp attraktive nye globale markeder for produksjon av fornybar energi, ifølge Statoil.


30 MW
Statoil skal installere en flytende vindturbinpark med en samlet kapasitet på 30 megawatt i Buchan Deep-området 25 kilometer utenfor kysten av Peterhead. Produksjonen skal etter planen starte sent i 2017.


– Statoil er stolt over å utvikle verdens første flytende vindpark. Formålet vårt med Hywind pilotpark er å demonstrere at kommersielle flytende vindparker i stor skala vil være mulig i nær fremtid. Dette vil ytterligere styrke det globale markedspotensialet for havvindenergi, og bidra til å realisere Statoils ambisjon om lønnsom vekst innen fornybar energi og andre lavkarbonløsninger, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for Nye energiløsninger i Statoil.


Pilotparken vil dekke et område på om lag 4 kvadratkilometer, med havdyp på 95-120 meter. Gjennomsnittlig vindstyrke i denne delen av Nordsjøen er på rundt 10 meter per sekund.


Tar posisjon i havvind-utvikling
– Vi er glade for å få utvikle dette prosjektet i Skottland, i et område med store vindressurser og en leverandørindustri med solid erfaring fra olje- og gass. Gjennom sin industri og sine støtteordninger tar Storbritannia og Skottland en posisjon i fremste rekke innen utviklingen av havvind som en konkurransedyktig, ny energikilde, fortsetter Rummelhoff.


I går fikk Statoil lisens av den skotske regjeringen til å oppføre den flytende havmølle-piloten. Skottlands viseførsteminister John Swinney ønsker Statoils investeringsbeslutning velkommen.


- Hywind er et svært spennende prosjekt, både når det gjelder produksjon av elektrisitet og teknologisk innovasjon. Det er en solid anerkjennelse av ekspertisen i vår energisektor og dens dyktige medarbeidere, at Statoil har valgt Skottland som utbyggingssted for verdens største flytende vindpark, sier Swinney.


Statoil samarbeider med flere skotske leverandører og partnere i forbindelse med prosjektet.


Første investering for nytt forretningsområde
Hywind er en unik havvindteknologi som er utviklet og eid av Statoil. Konseptet er testet gjennom seks års vellykket drift av en prototype som er installert i havet utenfor Karmøy. Med sin enkle utforming er Hywind konkurransedyktig i forhold til andre flytende konstruksjoner i havdyp på over 100 meter.


I mai kunngjorde Statoil opprettelsen av et nytt forretningsområde, Nye energiløsninger, som skal rapportere direkte til konsernsjefen. Statoils eksisterende havvindportefølje utgjør utgangspunktet for aktivitetene innen dette området. Hywind pilotpark er det nye forretningsområdets første nye investering.


Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?