05.06.2014

Bred politisk lettelse over Utsira-kompromiss

Nexan

Oslo (NTB-Nina Haabeth): Det er bred politisk lettelse over at man nå har fått i stand en klar avtale om elektrifisering av Utsirahøyden, men SV kaller oljeindustrien en bølle som benytter utpresningsmetoder. Foto. Nexan.

Smilene satt løst i Stortingets vandrehall onsdag kveld. De politiske representantene understreket alle som en at de var lettet over at en samlet energi- og miljøkomité nå er enig om at hele Utsirahøyden skal dekkes av kraft fra land så raskt som mulig og senest i 2022. Enigheten skal ikke forsinke oppstarten av byggetrinn 1 i Johan Sverdrup-feltet.

Opposisjonen, som opprinnelig hadde ønsket en forpliktelse om full elektrifisering fra dag én, var fornøyde med et forlik som tross alt inneholder en fast tidsramme, selv om det kanskje betyr tre års utsettelse fra oppstart.

Statoil lover å bidra til å etablere en områdeløsning for hele Utsirahøyden senest i 2022.

– Statoil vil derfor arbeide videre med Johan Sverdrup i henhold til plan og pågående studier for første byggetrinn, uten utsettelser, sier pressetalsmann Ørjan Heradstveit i Statoil til NTB.

Sikrer arbeidsplasser

– Regjeringen har hele tiden hatt som mål å få til kraft fra land til alle feltene på Utsira, understreker olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

– Vi har imidlertid i den senere tid vært bekymret for at flertallet på Stortinget ville forårsake utsettelse av den svært viktige Sverdrup-utbyggingen, med de konsekvenser det ville hatt for tusenvis av norske industriarbeidsplasser, sier han.

Nikolai Astrup i Høyre understreker også viktigheten av at den nye avtalen sikrer at det ikke blir forsinkelser i utbyggingen.

– Utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet er det største industriprosjektet i Norge på flere tiår og betyr at mange arbeidsplasser sikres i Norge. Enigheten er godt nytt for arbeidsplasser, fellesskapet og miljøet, sier Astrup.

Bøller

SVs Heikki Eidsvoll Holmås understreket også viktigheten av det brede forliket, men han benyttet samtidig anledningen til å beskylde oljeindustrien for utpressing.

– SV har hele tiden sagt at det må stilles klare krav til oljeindustrien fra første dag. Det har de store partiene, Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, vegret seg for. Oljeindustrien er blitt bøllen i klassen som bruker utpressing som metode, og jeg er forberedt på omkamper mot oljeindustrien, sier SVs medlem i energi- og miljøkomiteen.

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne mener komiteen har kommet fram til en god løsning.

– Nå er det ikke tvil om at det blir full elektrifisering, og det er bra. Men det er selvsagt en miljømessig katastrofe at Utsira åpnes i det hele tatt.

– Vi planlegger altså nå å bygge ut et oljefelt som vil vare i 50 år, lenge etter at FNs klimapanel har sagt at vi må slutte å slippe ut CO2. Dette bør Stortinget si stopp til, understreker Hansson.

Raskere løsning?

KrF hadde ønsket krav om områdeløsning allerede fra oppstart av Johan Sverdrup.

– Vi håper dette fortsatt kan bli resultatet, og det er derfor viktig at Oljedirektoratet skal se på muligheten for dette, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Aps energipolitiske talsmann Terje Aasland, som er saksordfører for saken, sier han er fornøyd med at en samlet komité følger opp det brede klimaforliket Stortinget har inngått om å kutte utslipp i Norge.

Også Sp og Venstre var tilfredse med avtalen. (©NTB)

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?