Hjem > Siste nytt > Bred politisk lettelse over Utsira-kompromiss

Bred politisk lettelse over Utsira-kompromiss

Publisert 05.06.2014, sist oppdatert 05.09.2017

Nexan

Oslo (NTB-Nina Haabeth): Det er bred politisk lettelse over at man nå har fått i stand en klar avtale om elektrifisering av Utsirahøyden, men SV kaller oljeindustrien en bølle som benytter utpresningsmetoder. Foto. Nexan.

Smilene satt løst i Stortingets vandrehall onsdag kveld. De politiske representantene understreket alle som en at de var lettet over at en samlet energi- og miljøkomité nå er enig om at hele Utsirahøyden skal dekkes av kraft fra land så raskt som mulig og senest i 2022. Enigheten skal ikke forsinke oppstarten av byggetrinn 1 i Johan Sverdrup-feltet.

Opposisjonen, som opprinnelig hadde ønsket en forpliktelse om full elektrifisering fra dag én, var fornøyde med et forlik som tross alt inneholder en fast tidsramme, selv om det kanskje betyr tre års utsettelse fra oppstart.

Statoil lover å bidra til å etablere en områdeløsning for hele Utsirahøyden senest i 2022.

– Statoil vil derfor arbeide videre med Johan Sverdrup i henhold til plan og pågående studier for første byggetrinn, uten utsettelser, sier pressetalsmann Ørjan Heradstveit i Statoil til NTB.

Sikrer arbeidsplasser

– Regjeringen har hele tiden hatt som mål å få til kraft fra land til alle feltene på Utsira, understreker olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

– Vi har imidlertid i den senere tid vært bekymret for at flertallet på Stortinget ville forårsake utsettelse av den svært viktige Sverdrup-utbyggingen, med de konsekvenser det ville hatt for tusenvis av norske industriarbeidsplasser, sier han.

Nikolai Astrup i Høyre understreker også viktigheten av at den nye avtalen sikrer at det ikke blir forsinkelser i utbyggingen.

– Utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet er det største industriprosjektet i Norge på flere tiår og betyr at mange arbeidsplasser sikres i Norge. Enigheten er godt nytt for arbeidsplasser, fellesskapet og miljøet, sier Astrup.

Bøller

SVs Heikki Eidsvoll Holmås understreket også viktigheten av det brede forliket, men han benyttet samtidig anledningen til å beskylde oljeindustrien for utpressing.

– SV har hele tiden sagt at det må stilles klare krav til oljeindustrien fra første dag. Det har de store partiene, Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, vegret seg for. Oljeindustrien er blitt bøllen i klassen som bruker utpressing som metode, og jeg er forberedt på omkamper mot oljeindustrien, sier SVs medlem i energi- og miljøkomiteen.

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne mener komiteen har kommet fram til en god løsning.

– Nå er det ikke tvil om at det blir full elektrifisering, og det er bra. Men det er selvsagt en miljømessig katastrofe at Utsira åpnes i det hele tatt.

– Vi planlegger altså nå å bygge ut et oljefelt som vil vare i 50 år, lenge etter at FNs klimapanel har sagt at vi må slutte å slippe ut CO2. Dette bør Stortinget si stopp til, understreker Hansson.

Raskere løsning?

KrF hadde ønsket krav om områdeløsning allerede fra oppstart av Johan Sverdrup.

– Vi håper dette fortsatt kan bli resultatet, og det er derfor viktig at Oljedirektoratet skal se på muligheten for dette, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Aps energipolitiske talsmann Terje Aasland, som er saksordfører for saken, sier han er fornøyd med at en samlet komité følger opp det brede klimaforliket Stortinget har inngått om å kutte utslipp i Norge.

Også Sp og Venstre var tilfredse med avtalen. (©NTB)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?