29.09.2015

Bratt prisfall på våtere varsler, svak spot

(Montel) Prisene i det nordiske kraftmarkedet falt bratt mandag på våtere varsler, en svakere systempris enn ventet, og fallende kull- og CO2-priser.


– Fronten tynges av en svak spotpris og relativt våte værprognoser, sier senioranalytiker Sigbjørn Seland i Nena.


I tillegg er den nedbøren som er meldt ventet å komme på Vestlandet og i Nord-Norge, områder hvor det fortsatt er plass i magasinene, noe som gjør at lite av det meldte vannet vil gå til spille, utdyper Seland.


Varslene viser at det skal komme 6 – 7,3 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste 10 dagene, mens normalen ligger på 6 TWh, ifølge SMHI.


– Varslene har gått fra å være tørrere enn normalt i forrige uke til vise mer normale nedbørsmengder. Mandagens spotpris var også 1-1,5 euro laver enn forventet, sier porteføljeforvalter Pål Johannesen i Bergen Energi.


Tirsdagens systempris overrasket også på nedsiden da den falt med 1,23 euro til 16,49 EUR/MWh, noe som bidro til å legge ytterligere press på nedsiden.


Kontrakten for neste uke falt med hele 20 prosent mandag til 16 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, mens oktober-kontrakten endte ned over 13 prosent til 18,15 EUR/MWh.


Svært høy magasinfylling og et hydrologisk overskudd på 10-15 TWh legger også en demper på prisene.


Lenger ute på kurven falt kontrakten for fjerde kvartal med 1,85 euro til et rekordlavt nivå på 21,60 EUR/MWh, mens årskontraktene fram til 2020 også satte nye bunnoteringer mandag. 2016-kontrakten endte dagen på 21,91 EUR/MWh, ned 0,76 euro.


– Vi ser nok et fall i kullprisene i dag, og CO2-kvotene faller også tilbake. Da får man et fall i marginalkostnadene for kullkraft, som trekker ned Tyskland og som igjen fører til at hele den nordiske kurven faller tilbake, sier Seland.


Han tør ikke spå om kraftprisene nå nærmer seg en bunn, fordi det er vanskelig å si hvor bunnen i kullmarkedet er.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?