Hjem > Siste nytt > Bransjen skal investere helt sykt med penger de neste 15 årene

Bransjen skal investere helt sykt med penger de neste 15 årene

Thomas Gundersen
Publisert 20.01.2017, sist oppdatert 18.09.2017

Foto: enerWE (Anders Lie Brenna)

(enerWE) Torsdag denne uken arrangerte CONNECT Østlandet, Embriq og Deloitte  «Disrupting the energy business», et arrangement der to oppstartsselskaper får presentere sin forretningside og blir utfordret på det av bransjeeksperter. Samtidig får også et etablert selskap muligheten til å presentere sine tanker om modernisering av forretningsmodellen, for så å få tilbakemelding fra gründere. Denne dagen var det oppstartselskapene Soliga Energi og Ki-Tech som vi prøve seg, samt Fredrikstad energi som fikk prøve seg.

Som en del av arrangementet holdt Thomas Petterssen, CEO i Rejliers Embriq, en introduksjon om energibransjen og forretningsmulighetene som lå i bransjens pågående digitaliseringsløp.

Energibransjen digitaliseres

– Digitalisering er et buzzword vi hører om over alt nå. Energibransjen er spesielt interessant i så måte fordi energibransjen er relativt tidlig ute i digitaliseringen og det å ta i bruk ny teknologi, sier Pettersen.

Han mener at det tekniske begynner å fungere vesentlig bedre nå, og at det åpner for mange nye løsninger i energibransjen.

– Teknologien har gått fra å være Clas Ohlson kvalitet til å bli robust. Målere og sensorer har blitt veldig mye billigere og de fungerer i kritiske miljøer, sier Pettersen.

Han anbefaler nye oppstartsselskaper innen energibransjen å identifisere en megatrend, og henge seg på den.

– Som vekstselskaper tenker når de starter, er det viktig å finne noen megatrender som man finner en posisjon innen. Man har kanskje ikke noen eksisterende konkurrenter å henge seg på, sier Pettersen.

Pettersen mener det er mange gode muligheter for energigründere nå som bransjen digitaliseres.

Konservativ energibransje

– Kraftbransjen er tradisjonelt sett en konservativ bransje. De er pålitelige, men det går ikke spesielt fort. Bransjen er drevet av politiske insentiver, sier Pettersen.

Her trekker han frem EUs klimamål som en viktig politisk bransjedriver. De har satt som mål at 27 prosent av energien skal være fornybar innen 2030, og CO2-utslippene skal kuttes med 40 prosent. Det vil påvirke bransjen i stor grad.

– Det skal satses mer på uforutsigbar produksjon. Vannkraften er ikke uforutsigbar. Den kan justeres gjennom vannmagasinet. Mens vind og sol er mer uforutsigbar, sier Pettersen.


Kontinuerlig måling og timepriser

– I kraftmarkedet er det en børs, og der er det timepriser. Det skal også helt ut til forbrukeren, sier Pettersen.

For å komme dit må det måles mer og oftere.

– Vi må ha et smartere strømnett enn det vi har i dag. For å få opp effektiviteten av produsert kraft må det måles mer, og det må måles hyppigere enn en gang i måneden eller kvartalet, sier Pettersen.

At det er nødvendig, er han ikke i tvil om. Selv om nye løsninger er mer energieffektive og dermed bruker mindre strøm enn før, blir det flere enheter som krever strøm og strømbruken svinger i større grad enn før. Det påvirker leveransene som nettleverandørene er ansvarlig for.

– Allerede nå får enkelte aktører problemer når folk kommer hjem klokken fem og skal lade elbilen sin, sier Pettersen.

Nettselskapenes samfunnsansvar

– Nettselskapene har egentlig aldri hatt et kundeforhold. De har hatt målepunkter, sier Pettersen.

Dette vil forandre seg fort nå som kunder også blir produsenter av strøm, samt at de også får batterikapasitet.

– Nå kan vi gjøre oss mindre avhengig av det offentlige strømnettet. Det er ganske nytt for nettselskapene. Her er det andre aktører som kan komme og skape disrupsjon, sier Pettersen.

Kraftselskapene får en ny hverdag den dagen man kan holde en balanse i strømnettet.

– Kraftsystemet i Norge er et gammelt system som er relativt enkelt bygd opp. Det handler om å produsere nok strøm. Man produserer litt mer enn man tror blir brukt, og så går det litt overskudd til varme – til kråka, sier Pettersen.

– Nettselskapene har fortsatt et samfunnsansvar. Elbilproblematikken er nettselskapenes ansvar. Det skal være mulig å lade elbilen klokken fem selv om alle gjør det, sier Pettersen.

Han påpeker at bransjen må forholde seg til reguleringskrav, og at de får straff hvis det er strømbrudd, eller hvis strømleveransen ikke holder god nok kvalitet.

Langsiktige investeringer

– Investeringer som kraftbransjen har gjort, har alltid vært veldig veldig langsiktige. Lav avkastning, men lange horisonter. Det er en kapitalkrevende bransje, sier Pettersen.

Dette har hittil vært relativt enkelt, men det blir vanskeligere når strømmarkedet blir mer komplisert med mer avansert bruk og styring.

– Risikoen for feilinvesteringer øker dramatisk, sier Pettersen.

Det er for eksempel vanskelig å vite hvilke solcellepaneler man bør velge, og det blir fort dyrt hvis man etter bare noen år må bytte de ut.

Økt konkurranse

Petterson tror ikke at energibransjen får ro til finne ut av fremtiden på egenhånd.

– Konkurransen kommer til å øke dramatisk, sier Pettersen.

Han tror at bransjen vil bli angrepet fra flere hold de kommende årene, og trekker spesielt frem to typer konkurrenter som trolig vil bite fra seg i markedet.

– Andre aktører som kommer fra IT eller som er store på kundebehandling, kommer til dukke opp i markedet for å selge strøm, sier Pettersen.

Akkurat hvordan de gjør det når de entrer banen, gjenstår å se.

– At det kommer nye forretningsmodeller er jeg helt sikker på, sier Pettersen.

Energibransjen har i dag en solid posisjon med tunge etablerte investeringer, og det kan være vanskelig å se for seg at nye aktører kommer inn og tar markedet over natten.

– Disrupsjonen i bransjen går egentlig på kompetanse. Og er det en ting som er sikkert, så er det er at bransjen er i trøbbel når det gjelder kompetanse, sier Pettersen.

Han tror at bransjen må se mer til IT-bransjen.

– Jeg tror at IT som et virkemiddel blir ekstremt viktig fremover, sier Pettersen.

Samtidig holder det ikke å kunne litt om IT for å snu energibransjen opp/ned.

– Det å kunne vite hva teknologien kan gjøre er vesentlig. Det hjelper ikke å bare kunne IT, man må også ha domenekompetansen fra bransjen, sier Pettersen.

Store investeringer

Uansett hvem som kommer seirende ut til slutt, synes det å være liten tvil om at energibransjen går spennende tider i møte. enerWE har tidligere skrevet at det vil bli investert 140 milliarder kroner i infrastrukturen over de neste ti årene. Det kan fort bli mye mer når man legger til investeringene i nye løsninger som kommer på toppen av de etablerte strømnettene.

– Bransjen skal investere helt sykt med penger de neste 15 årene, sier Pettersen.

Sånn sett tyder mye på at gründerselskapene som presenterte sine forretningsideer i hvert fall har truffet godt med timingen. Så gjenstår det å se om de også har truffet med ideene.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?