Hjem > Siste nytt > Brannfarlige hobbyelektrikere

Brannfarlige hobbyelektrikere

Thomas Gundersen
Publisert 10.11.2014, sist oppdatert 05.09.2017

Oslo (NTB): Hver fjerde norske mann har tuklet ulovlig med det elektriske anlegget, viser en ny undersøkelse.

– De utgjør en fare for seg selv og andre, mener strømleverandør.

En fersk undersøkelse InFact har gjennomført for Fjordkraft viser at hver fjerde norske mann over 18 år en eller flere ganger har foretatt reparasjoner eller annet arbeid på det elektriske anlegget, som egentlig krever autorisert elektriker.

Vi har tidligere skrevet om brannsikkerhet i hjemmet. Les hvordan du kan være så trykk og sikker som mulig.

Mens hele 25 prosent av mennene i undersøkelsen vedgår å ha brutt forskriftene, er det kun 6 prosent av kvinnene som svarer det samme.

– Først og fremst løper alle disse hobbyelektrikerne en risiko for brann og utgjør dermed en fare både for seg selv og andre. I tillegg risikerer man, om en slik brann skulle oppstå, også en avkorting på forsikringen. Strøm er definitivt noe man bør overlate til fagfolk, sier kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland i Fjordkraft.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap skyldes 20 prosent av boligbrannene i Norge feil på det elektriske anlegget, og med rundt 3.000 slike per år er det anslagsvis 600 boligbranner som hvert år skyldes elektriske feil eller mangler.

Tjomsland nevner spotter og varmekabler som eksempler på elektriske installasjoner man ikke skal gjøre selv.

– Begge disse produktene omsettes fullt lovlig i butikkene, men selv om det er lov å kjøpe dem, er det er ikke lov å montere dem selv, advarer hun. (©NTB)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?