24.09.2014

Bølgekraft snart på billigsalg

Illustrasjonsbilde+II+Foto+Seabased

Europower. Haakon Barstad

I havoverflaten ligger bøyene som løfter den innvendige magneten. Kraftverket utenfor Sotenäs kommune rett ved norskegrensen, ligger 9,5 kilometer ut i havet og dekker et område på 800 x 800 meter. Illustrasjon: Seabased

Investeringskostnader på 50 øre per kWh. Svenske Seabased mener å ha løst bølgekraftens utfordringer, og har planer om å bygge 40 generatorer per dag.

Hvis Seabased når sine ambisjoner, kan deres teknologi snu opp ned på det nordiske kraftmarkedet. Mens vannkraft og vindkraft gjerne har investeringskostnader på minst 4 kroner per kWh, mener svenskene de kan bygge bølgekraftverk til 50 øre per kWh.

– Ja, det skal vi klare, sier administrerende direktør Billy Johansson.

Det viktigste grepet Seabased har gjort er å plassere alle tekniske innretninger på havbunnen, og ikke i havoverflaten. Dermed unngår tekniske innretninger bølgenes ødeleggende krefter.

Som illustrasjonen viser bølgekraftverket av rakettlignende konstruksjoner som står på havbunnen. Hver generator er via en stålwire koblet til en bøye som ligger i overflaten.

Løfter 20 tonn

Størrelsen på bøyene kan variere, men i utgangspunktet har de en løfteevne på rundt 20 tonn. Når bølgene løfter bøyene opp, trekker de opp magneter plassert inne i konstruksjonene på havbunnen. Disse magnetene veier hver rundt 10 tonn.

– Magnetene produserer strøm både på vei opp og på vei ned, forklarer Johansson.

Kapasiteten kan utvides ved at konstruksjonen gjøres høyere, og det blir plass til to magneter i høyden. Aggregatene er koblet sammen gjennom et bryteranlegg, som sender vekselstrøm til land gjennom én felles kabel.

Planlegger fabrikker

Seabased er nå i ferd med å sette ut 350 slike generatorer utenfor Sotenäs kommune, et stykke nord for Lysekil på Sveriges vestkyst. Med 10 MW effekt vil det bli verdens største bølgekraftverk, og vil ha en årlig produksjon på 25 GWh. Utbyggingskostnadene er på rundt 250 millioner kroner, en regning som Fortum og Energimyndigheten deler på.

250 millioner kroner i investeringskostnader for 25 årlige GWh er ikke imidlertid ikke spesielt imponerende. Det gir utbyggingskostnader på 10 kroner per kWh.

– Dette er bare starten. Prisen vil bli en brøkdel når vi begynner med masseproduksjon av generatorene. Nå i utviklingsperioden blir alt bygd for hånd. Når vi kommer i gang vil alt bli bygd av roboter, sier Johansson.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?