13.05.2015

Bejubler elavgiftskutt for datasentre

Oslo/Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Reaksjonene er entydig positive på at store datasentre skal få redusert elavgift, men delte på at den generelle elavgiften går opp.

Kraftselskapenes interesseorganisasjon Energi Norge stiller seg skeptisk til at norske strømkunder får en årlig tilleggsregning på rundt 400 kroner på grunn av to økninger i elavgiften. I revidert nasjonalbudsjett forslår regjeringen en økning på 0,5 øre per kilowattime, i tillegg til økningen på 1 øre som ble lagt inn i det ordinære budsjettet sist høst.

– Dette er et feil signal til alle som vurderer å erstatte oljefyr med varmepumpe, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Målrettet

Miljøorganisasjonen Zero mener regjeringen bør målrette elavgiften slik at avgiften heller går ned der målet er å øke strømforbruket. Bellona er positive til økningen fordi det oppmuntrer til å redusere energiforbruket i hjemmene.

Men de er alle tre udelt positive til nyheten om at store datasentre skal få redusert sine elavgifter fra neste år. Da lekkasjene kom mandag kveld, ble en kraftig lobbyinnsats for datasentrene kronet med seier. Tunge aktører har lenge hevdet at Norge er attraktivt, men taper kampen om å tiltrekke seg globale datagiganter med store kraftkrevende serverparker på grunn av høye elavgifter.

Avklaring viktig

Energi Norge, vil ha en rask avklaring av betingelsene som kommer fra 1. januar neste år for å kunne utløse investeringer raskt,

– Ved å gi datasentre rammebetingelser som annen kraftkrevende industri, kan vi skape grønne arbeidsplasser og øke norsk verdiskapning, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Globale kjemper

Norge er attraktivt med stor tilgang på ren energi og sikker strømforsyning, men har høyere avgifter enn våre naboland. Da Energi Norge, Norsk Industri og Abelia i fjor høst forsøkte å få Stortingets finanskomité med på avgiftsslette argumenterte de med at etableringene som Facebook har gjort i Luleå i Sverige og Google i Finland har skapt enorme ringvirkninger.

I februar kunne digi.no fortelle at Danmark vant kampen mot Norge om etableringen av Apples nye datasenter med lave satser på importert norsk vannkraft.

Viktig grep

Miljøorganisasjonene Bellona og Zero jubler over den varslede reduksjonen for datasentrene.

– Datasenterindustrien er i sterk vekst global. Om fem år ventes den å slippe ut mer CO2 enn verdens flytrafikk. Å tilrettelegge for vekst i ny datasenterindustri er en konkretisering av hva «grønn vekst betyr». Regjeringen gjør her et viktig grep for å styrke Norges posisjon i konkurransen mot våre nordiske naboland, sier fagsjef i Bellona, Hallstein Havåg. (©NTB)

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?