26.08.2016

Batterilagring snart et godt verktøy mot effektknapphet

National Grid har innhentet bud på levering av inntil 200 megawatt lagringskapasitet, for å styrke effektbalansen i nettet i en situasjon med stadig større innfasing av fornybar energi fra vind- og solkraftverk. Illustration photo: Morten Fredheim Solberg

(Europower) Den britiske systemoperatøren kunngjør fredag resultatet av en budrunde som viser at lagring av elektrisitet i batterier nærmer seg et nivå hvor dette kan håndtere plutselige behov for ekstra effekt i overføringsnettet.

National Grid har innhentet bud på levering av inntil 200 megawatt lagringskapasitet, om lag tilsvarende effekten til et mindre, britisk kraftverk, for å styrke effektbalansen i nettet i en situasjon med stadig større innfasing av fornybar energi fra vind- og solkraftverk, skriver Bloomberg News.

For å stimulere til konkurranse i markedet, vil ingen anbyder få kontrakt for større effekt enn 50 megawatt.

Nyhetstjenesten mener at budrunden vil gi lagringssektorens største kontrakt for inneværende år, i et marked som ventes å installere utstyr for 5,1 milliarder dollar i 2020, ifølge analyseforetaket Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Lagring i fornybar nøkkelrolle

Lagring spiller en nøkkelrolle i miljøtilpasningen i kraftselskapenes nett, ved å gjøre det mulig for nettverkssjefer å håndtere høyere volum av varierende kraftmengder fra vind og sol.

- Programmet er en stor fremgang for energilagring. Hittil har lagringsaktiviteten for det meste bestått av enkeltstående demonstrasjonsprosjekter finansiert av den britiske reguleringsmyndigheten Ofgem, sier analytiker Logan Goldie-Scot i BNEF.

Lagringskontraktene vil ifølge nyhetstjenesten kunne markere et vendepunkt for enkelte av de 37 selskapene som har lagt inn bud.

Må levere i minst 15 minutter

Dette dreier seg blant annet om kraftselskaper som AES Group, Engie, EDF Energy og Vattenfall; elektronikkprodusenter som Delta Electronics; og spesialister som Open Energi.

Den som skal gå seirende ut av National Grids anbudsrunde, må være i stand til å levere strøm på ett sekunds varsel, og levere 100 prosent av den effekten selskapet har tilbudt, i minst 15 minutter.

Selv om anbudsrunden er relativt liten, og i bunn og grunn et pilotprosjekt, vil den kunne bane vei for fremtidige runder og større investeringer, skriver Bloomberg News.

-Vei inn for en ny teknologi

For øyeblikket er det batterier som er den aktuelle valgmuligheten for investorer og for National Grid. De fleste av disse enhetene er basert på litium, en større versjon av kraftpakkene som benyttes i elbiler og mobiltelefoner.

National Grids invitasjon til anbud for «Enhanced Frequency Response» (EFR) var teknologinøytral, men 34 av de 37 anbudene som ble levert, baserer seg på batteriløsninger, sier Gillian West, en talsperson for National Grid, til nyhetstjenesten.

- Etter hvert som hurtigvirkende batteriteknologi blir finansielt levedyktig, er EFR en økonomisk løsning, som også skaper en vei inn i markedet for en ny type teknologi, sier West.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?