08.01.2015

Bank spår kraftig tilbakegang for oljeindustrien

Oslo (NTB-Fredrik Ljone Holst): Onsdag falt prisen på nordsjøolje under 50 dollar fatet for første gang siden mai 2009. En amerikansk bank spår en «kraftig resesjon» i den globale oljeindustrien.

Ved halv ni-tiden onsdag morgen var spotprisen på et fat nordsjøolje 49,93 dollar, og dermed var enda en milepæl passert på vei nedover.

Allerede i romjulen var oljeprisen halvert sammenlignet med fjorårets toppnivå på 115,62 dollar fatet.

Global tilbakegang

Investeringsbanken Evercore IS sier den lave prisen vil tvinge energiselskaper til å kutte i investeringene i Europa, Asia og Nord-Amerika, melder nyhetsbyrået AFP. Tross forventninger til økte investeringer i Afrika og Midtøsten, tror banken at utgiftene til leting og produksjon vil faller mellom 10 og 15 prosent på verdensbasis.

– For å oppsummere, kan vi si at en kraftig resesjon er på vei i den globale oljeindustrien, sier oljeserviceanalytiker James West i Evercore etter å ha sjekket planene til 300 olje- og gasselskaper.

Oljeprosjekter i Arktis sies å trenge en oljepris på rundt 120 dollar fatet for å være lønnsomme. For oljesand- og dypvannsproduksjon i Canada er tallet 90 dollar, mens utvikling av amerikanske skiferprosjekter kan gå i pluss med enda litt lavere pris. En oljepris på under 60 dollar fatet over tid kan derimot tvinge selskaper til å redusere aktiviteten, mener Evercore.

Svenske Lundin varsler onsdag at de vil kutte sine investeringer i utbygging, utredninger og prospektering til 1,45 milliarder dollar i år. Det er 31 prosent lavere enn i 2014.

Svinger rundt 50 dollar

Selv om nordsjøolje havnet under 50-dollarsmerket onsdag, har den på ingen måte etablert seg på 40-tallet ennå. Kort tid etter at spotprisen lå på 49,93 dollar, gikk den noe opp igjen til 50,10 dollar. Tross denne variasjonen er nedgangen ganske markant fra onsdagens oljehandel åpnet klokken 2 natt til onsdag. Da kostet et fat nordsjøolje tett oppunder 51 dollar.

I statsbudsjettet for 2015 anslår regjeringen en gjennomsnittlig oljepris for året på 650 kroner per fat. En pris på 50 dollar tilsvarer 383 kroner etter dagens kurs. I denne sammenheng er en svakere krone en fordel for statsfinansene ettersom det gir flere kroner per i oljedollar.

Andre land mer sårbare

Analyser basert på data fra kredittvurderingsbyrået Fitch og Citi Research, antyder at Norge trenger en oljepris på 40 dollar fatet for å balansere budsjettet. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener derimot at det går bra selv om oljeprisen skulle gå helt i gulvet.

– Grensen er null. Det norske statsbudsjettet bruker ikke en eneste krone som kommer av oljeinntekter, men vi bruker avkastning på penger vi har spart opp fordi vi ikke har brukt oljepenger, sa Andreassen i et intervju med Finansavisen nylig. Det forutsetter at avkastningen på oljefondet faktisk blir høyere enn oljepengebruken. Det er dette som er selve målet med handlingsregelen.

Fitch peker på flere land som er langt mer sårbare for lave oljepriser enn Norge: Iran trenger en oljepris på 135 dollar fatet, Russland 105 og Venezuela 114,50, ifølge byrået. (©NTB)

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?