08.01.2015

Bank spår kraftig tilbakegang for oljeindustrien

Oslo (NTB-Fredrik Ljone Holst): Onsdag falt prisen på nordsjøolje under 50 dollar fatet for første gang siden mai 2009. En amerikansk bank spår en «kraftig resesjon» i den globale oljeindustrien.

Ved halv ni-tiden onsdag morgen var spotprisen på et fat nordsjøolje 49,93 dollar, og dermed var enda en milepæl passert på vei nedover.

Allerede i romjulen var oljeprisen halvert sammenlignet med fjorårets toppnivå på 115,62 dollar fatet.

Global tilbakegang

Investeringsbanken Evercore IS sier den lave prisen vil tvinge energiselskaper til å kutte i investeringene i Europa, Asia og Nord-Amerika, melder nyhetsbyrået AFP. Tross forventninger til økte investeringer i Afrika og Midtøsten, tror banken at utgiftene til leting og produksjon vil faller mellom 10 og 15 prosent på verdensbasis.

– For å oppsummere, kan vi si at en kraftig resesjon er på vei i den globale oljeindustrien, sier oljeserviceanalytiker James West i Evercore etter å ha sjekket planene til 300 olje- og gasselskaper.

Oljeprosjekter i Arktis sies å trenge en oljepris på rundt 120 dollar fatet for å være lønnsomme. For oljesand- og dypvannsproduksjon i Canada er tallet 90 dollar, mens utvikling av amerikanske skiferprosjekter kan gå i pluss med enda litt lavere pris. En oljepris på under 60 dollar fatet over tid kan derimot tvinge selskaper til å redusere aktiviteten, mener Evercore.

Svenske Lundin varsler onsdag at de vil kutte sine investeringer i utbygging, utredninger og prospektering til 1,45 milliarder dollar i år. Det er 31 prosent lavere enn i 2014.

Svinger rundt 50 dollar

Selv om nordsjøolje havnet under 50-dollarsmerket onsdag, har den på ingen måte etablert seg på 40-tallet ennå. Kort tid etter at spotprisen lå på 49,93 dollar, gikk den noe opp igjen til 50,10 dollar. Tross denne variasjonen er nedgangen ganske markant fra onsdagens oljehandel åpnet klokken 2 natt til onsdag. Da kostet et fat nordsjøolje tett oppunder 51 dollar.

I statsbudsjettet for 2015 anslår regjeringen en gjennomsnittlig oljepris for året på 650 kroner per fat. En pris på 50 dollar tilsvarer 383 kroner etter dagens kurs. I denne sammenheng er en svakere krone en fordel for statsfinansene ettersom det gir flere kroner per i oljedollar.

Andre land mer sårbare

Analyser basert på data fra kredittvurderingsbyrået Fitch og Citi Research, antyder at Norge trenger en oljepris på 40 dollar fatet for å balansere budsjettet. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener derimot at det går bra selv om oljeprisen skulle gå helt i gulvet.

– Grensen er null. Det norske statsbudsjettet bruker ikke en eneste krone som kommer av oljeinntekter, men vi bruker avkastning på penger vi har spart opp fordi vi ikke har brukt oljepenger, sa Andreassen i et intervju med Finansavisen nylig. Det forutsetter at avkastningen på oljefondet faktisk blir høyere enn oljepengebruken. Det er dette som er selve målet med handlingsregelen.

Fitch peker på flere land som er langt mer sårbare for lave oljepriser enn Norge: Iran trenger en oljepris på 135 dollar fatet, Russland 105 og Venezuela 114,50, ifølge byrået. (©NTB)

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?