09.10.2014

Askos solcelleanlegg åpnes

Asko-Tak21-Komplett

Europower Mona Adolfsen

Socwellepanel dekker taket på Askos lagerbygg i Vestby. Fusen har levert løsningen til det som foreløpig er et pilotprosjekt. Foto: Fisen

I morgen vil Olje- og energiminister Tord Lien stå for den offisielle åpningen av solcelleanlegget til Asko i Vestby. Pilotprosjektet består av 1482 solpaneler.

Asko ønsker å bli selvforsynt med fornybar energi. De fått konsesjon til å bygge vindmøller i Rogaland, men allerede nå er de i gang med å produsere strøm fra solcellepanel på taket av lagerbygningene i Vestby. Allerede i begynnelsen av september startet produksjonen, men i morgen er den offisielle åpningen av det som vil bli landets største solcelleanlegg. Olje- og energiministeren kommer selv for å foreta åpningen.

Det er Fusen, en spesialist på solenergi fra solcellepaneler, som er prosjektleder for utbyggingen. Fusen har levert solcellepanel og løsninger for dette siden 2002.

2500 kvadratmeter på Askos lagerbygninger på Deli Skog i Vestby er dekket med solpaneler med en installert effekt på 370,5 kW. Dette er likevel bare starten og daglig leder i Asko Øst, André Tangerud, presiserer overfor Teknisk Ukeblad at det ferdige anlegget bare er et pilotanlegg.

– Nå skal vi se hvordan dette pilotanlegget fungerer i et års tid. Deretter har vi store mengder med takareal her ute på Vestby å fylle ut med nye solcelleanlegg, sier Tangerud.

Kan produsere 3,1 GWh

Tangerud sikter da til 26.800 kvadratmeter tak som de kan plassere solpanel på. Totalt vil 15.900 solpanel kunne gi en årlig produksjon på 3,1 GWh. Pilotanlegget som nå står klar til å levere strøm til nettet vil produsere rundt 300.000 kWh i året.

– Vi trenger erfaring fra pilotinstallasjonen for å være sikre på at det kommende anlegget kan bygges slik, sier Tangerud til Teknisk Ukeblad.

Mer grønt enn lønnsomt

Ifølge Teknisk Ukeblad vil pilotanlegget ha en prislapp på fem millioner kroner. Det er altså ikke all verden å hente av avkastning i prosjektet. Det er heller ikke hovedårsaken til at Asko gjør denne investeringen.

- Vi er sterkt engasjert i å bidra til at vi vrir energiforbruket over på fornybare løsninger. Vi gjør det fordi vi virkelig mener at det er viktig, og vi gjør det for våre barn og barnebarn, sier Torbjørn Johannson, konserndirektør i NorgesGruppen og styreleder i ASKO, til VG tidligere i sommer.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?