09.10.2014

Askos solcelleanlegg åpnes

Asko-Tak21-Komplett

Europower Mona Adolfsen

Socwellepanel dekker taket på Askos lagerbygg i Vestby. Fusen har levert løsningen til det som foreløpig er et pilotprosjekt. Foto: Fisen

I morgen vil Olje- og energiminister Tord Lien stå for den offisielle åpningen av solcelleanlegget til Asko i Vestby. Pilotprosjektet består av 1482 solpaneler.

Asko ønsker å bli selvforsynt med fornybar energi. De fått konsesjon til å bygge vindmøller i Rogaland, men allerede nå er de i gang med å produsere strøm fra solcellepanel på taket av lagerbygningene i Vestby. Allerede i begynnelsen av september startet produksjonen, men i morgen er den offisielle åpningen av det som vil bli landets største solcelleanlegg. Olje- og energiministeren kommer selv for å foreta åpningen.

Det er Fusen, en spesialist på solenergi fra solcellepaneler, som er prosjektleder for utbyggingen. Fusen har levert solcellepanel og løsninger for dette siden 2002.

2500 kvadratmeter på Askos lagerbygninger på Deli Skog i Vestby er dekket med solpaneler med en installert effekt på 370,5 kW. Dette er likevel bare starten og daglig leder i Asko Øst, André Tangerud, presiserer overfor Teknisk Ukeblad at det ferdige anlegget bare er et pilotanlegg.

– Nå skal vi se hvordan dette pilotanlegget fungerer i et års tid. Deretter har vi store mengder med takareal her ute på Vestby å fylle ut med nye solcelleanlegg, sier Tangerud.

Kan produsere 3,1 GWh

Tangerud sikter da til 26.800 kvadratmeter tak som de kan plassere solpanel på. Totalt vil 15.900 solpanel kunne gi en årlig produksjon på 3,1 GWh. Pilotanlegget som nå står klar til å levere strøm til nettet vil produsere rundt 300.000 kWh i året.

– Vi trenger erfaring fra pilotinstallasjonen for å være sikre på at det kommende anlegget kan bygges slik, sier Tangerud til Teknisk Ukeblad.

Mer grønt enn lønnsomt

Ifølge Teknisk Ukeblad vil pilotanlegget ha en prislapp på fem millioner kroner. Det er altså ikke all verden å hente av avkastning i prosjektet. Det er heller ikke hovedårsaken til at Asko gjør denne investeringen.

- Vi er sterkt engasjert i å bidra til at vi vrir energiforbruket over på fornybare løsninger. Vi gjør det fordi vi virkelig mener at det er viktig, og vi gjør det for våre barn og barnebarn, sier Torbjørn Johannson, konserndirektør i NorgesGruppen og styreleder i ASKO, til VG tidligere i sommer.

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?