21.06.2016

Apple etablerer energiselskap

Apple, her representert ved selskapets nye hovedkvarter som er under bygging, har levert inn søknad til amerikansk energimyndigheter om å startet et energiselskap. Illustrasjon: Apple

(Europower) Nå er det i ferd med å skje det mange har spådd: Apple etablerer sitt eget energiselskap for salg av strøm.

Helt i det stille har it-giganten søkt om tillatelse om å operere som energiselskap under navnet Apple Energy. Søknaden ble sendt 6. juni til regulatoren i USA, Federal Energy Regulatory Commission.

Det tok noen dager før den amerikanske pressen oppdaget at søknaden var sendt, men nå spekuleres det i alle retninger om hvilke planer Apple har som energiselskap. Som vanlig sier Apple ingenting.

– Bombe for energibransjen

Tim Healy er en av de som spekulerer. Han er sjef i EnerNoc, en ledende leverandør av software til energibransjen i USA.

– Dette er en bombe for energibransjen. Nå kan Apple utnytte investeringene sine i fornybare energi og generere inntekter fra et helt nytt marked, skriver Healy.

Han regner med at Apple på kort sikt har planer om å forsyne seg selv og underleverandørene med strøm, men at planene på litt lengre sikt er å selge Apple-produkter inkludert strøm. Det vil også gjelde elbiler som er et satsingsområde for selskapet.

Apple har en klar målsetning om å være selvforsynt med fornybar strøm, og har så langt kontroll på 512 MW produksjon som dekker 93 prosent av deres globale forbruk. Med konsesjon som energiselskap kan de oppskalere strøm-volumet, og etter hvert forsyne kundene med strøm.

Aggregerer opp kundegrupper

Hvis planene begrenser seg til å selge strøm knyttet til egne produkter, trenger ikke Apples inntreden i strømmarkedet å få store konsekvenser for kraftbransjen. Men det stopper neppe der.

En rekke kommentarer spår at Apple vil bruke den enorme kundeporteføljen til å bygge opp en portefølje av strømkunder.

I et tidligere intervju med Europower har BI-forsker Per Espen Stoknes beskrevet hva som kan skje når giganter som Apple går inn i strømmarkedet. Stoknes er ekspert på framtidstenkning, og har energibransjen som et av sine spesialtfelt.

– Gjennom en app vil en stor aktør kunne sende deg en melding om at de allerede har 100.000 strømkunder, og at hvis du klikker her, blir du med på felles forhandling av kraftpris. De kan for eksempel aggregere opp alle som har iPhone til en stor kundegruppe. Er det noe disse selskapene allerede har bevist, er de kan å kommunisere med store kundegrupper, sa Stoknes.

Bare ni år siden iPhone ble lansert

Det er et langt stykke fra å sende inn en søknad til regulatoren i USA, til at selskapet eventuelt etablerer seg i det nordiske og europeiske markedet.

På den annen siden, det er bare ni år siden iPhone ble lansert, og den har forandret verden. Klarer Apple å revolusjonere strømsalg-bransjen på lik kort tid, vil kraftbransjen være totalt forandret i 2025.

Vindmøller dekket 130% av dansk døgnforbruk

Vindmøller produserte søndag for første gang mer strøm enn danskene hadde bruk for over et helt døgn, ifølge foreløpige tall fra Energinet.

Les mer

Markedskommentar september 2019

I denne markedskommentaren for september 2019 ser vi at det er en bedring i hydrologisk balanse og at den totale strømregningen til forbrukeren ligger an til å bli noe lavere i 2019 enn den var i 2018.

Les mer

Markedskommentar uke 37 2019

Denne uken har terminmarkedet for kraft steget kraftig etter usikkerhet rundt fransk kjernekraftproduksjon og produksjonskutt ved det nederlandske gassfeltet Groningen. Spotprisene har til forskjell fra terminmarkedet vært langt mer stabile og spotprisene har holdt nivået fra forrige uke.

Les mer

Markedskommentar uke 36 2019

Denne uken har vært preget av mye vind og ditto nedbør. I Norge er det 166 prosent av normal nedbør og i Sverige er det kommet over dobbelt av normalen for årstiden. Dette har ført til en forbedret energibalanse og lavere fremtidspriser.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?