15.09.2014

Anbefaler satsing på vannkraft

Europower. Haakon Barstad

DSC_9690Olje- og energiminister Tord Lien (i midten) fikk i dag overlevert Energi21 anbefaling om å satse mer på vannkraftforskning. Hos Rainpower på Sørumsand forklarte administrerende direktør Tommy Pedersen (t.h.) og styreleder Diderik Schnitler (t.v.) hvordan ny teknologi forbedrer virkningsgraden. Foto: Haakon Barstad

Olje- og energiminister Tord Lien mottok i dag Energi21s sin nye strategiplan for energiutvikling. De anbefaler en ekstra satsing på vannkraftforskning.

Energi21 er OEDs strategiorgan for forskning utvikling innen energiområdet. Hovedoppgaven er å gi anbefalinger til departementet om framtidige prioriteringer.

I årets strategiplan, som er den tredje i rekken, anbefaler seks satsingsområder: Vannkraft, fleksible energisystemer, solkraft, offshore vindkraft, energieffektivisering og CO2-håndtering.

Oppgradering gir muligheter

Når det gjelder vannkraft påpeker Energi21 at verdens vannkraftproduksjon i verden per i dag er 3500 TWh, men at dette er planlagt økt til 5500 TWh i 2025. En styrking av den norske teknologiutviklingen mener de kan styrke muligheten for internasjonale oppdrag.

I Norge er gjennomsnittsalderen på vannkraftanleggene 45 år, og en stor andel av produksjonskapasiteten skal rustes opp de neste ti årene. Dette mener de representerer et mulighetsrom for integrasjon av nye teknologi.

– Ikke så sexy

Overleveringen av rapporten skjedde i Rainpowers produksjonslokaler på Sørumsand i Akershus. Der fikk statsråd Lien blant annet se hvordan et nytt løpehjul på 27 tonn til Svartisen bygges opp.

Rainpowers styreleder og tidligere NHO-president Diderik Schnitler var til stede ved overrekkelsen. Han er glad for Energi21 anbefaling om å satse mer på vannkraftforskning.

– Vannkraften er over 100 år, og noen tenker kanskje at den ikke er så sexy. Men Rainpowers arbeid viser at vannkraften stadig kan forbedres, sa han.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?