Hjem > Siste nytt > Anbefaler satsing på vannkraft

Anbefaler satsing på vannkraft

Publisert 15.09.2014, sist oppdatert 05.09.2017

Europower. Haakon Barstad

DSC_9690Olje- og energiminister Tord Lien (i midten) fikk i dag overlevert Energi21 anbefaling om å satse mer på vannkraftforskning. Hos Rainpower på Sørumsand forklarte administrerende direktør Tommy Pedersen (t.h.) og styreleder Diderik Schnitler (t.v.) hvordan ny teknologi forbedrer virkningsgraden. Foto: Haakon Barstad

Olje- og energiminister Tord Lien mottok i dag Energi21s sin nye strategiplan for energiutvikling. De anbefaler en ekstra satsing på vannkraftforskning.

Energi21 er OEDs strategiorgan for forskning utvikling innen energiområdet. Hovedoppgaven er å gi anbefalinger til departementet om framtidige prioriteringer.

I årets strategiplan, som er den tredje i rekken, anbefaler seks satsingsområder: Vannkraft, fleksible energisystemer, solkraft, offshore vindkraft, energieffektivisering og CO2-håndtering.

Oppgradering gir muligheter

Når det gjelder vannkraft påpeker Energi21 at verdens vannkraftproduksjon i verden per i dag er 3500 TWh, men at dette er planlagt økt til 5500 TWh i 2025. En styrking av den norske teknologiutviklingen mener de kan styrke muligheten for internasjonale oppdrag.

I Norge er gjennomsnittsalderen på vannkraftanleggene 45 år, og en stor andel av produksjonskapasiteten skal rustes opp de neste ti årene. Dette mener de representerer et mulighetsrom for integrasjon av nye teknologi.

– Ikke så sexy

Overleveringen av rapporten skjedde i Rainpowers produksjonslokaler på Sørumsand i Akershus. Der fikk statsråd Lien blant annet se hvordan et nytt løpehjul på 27 tonn til Svartisen bygges opp.

Rainpowers styreleder og tidligere NHO-president Diderik Schnitler var til stede ved overrekkelsen. Han er glad for Energi21 anbefaling om å satse mer på vannkraftforskning.

– Vannkraften er over 100 år, og noen tenker kanskje at den ikke er så sexy. Men Rainpowers arbeid viser at vannkraften stadig kan forbedres, sa han.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?