15.09.2014

Anbefaler satsing på vannkraft

Europower. Haakon Barstad

DSC_9690Olje- og energiminister Tord Lien (i midten) fikk i dag overlevert Energi21 anbefaling om å satse mer på vannkraftforskning. Hos Rainpower på Sørumsand forklarte administrerende direktør Tommy Pedersen (t.h.) og styreleder Diderik Schnitler (t.v.) hvordan ny teknologi forbedrer virkningsgraden. Foto: Haakon Barstad

Olje- og energiminister Tord Lien mottok i dag Energi21s sin nye strategiplan for energiutvikling. De anbefaler en ekstra satsing på vannkraftforskning.

Energi21 er OEDs strategiorgan for forskning utvikling innen energiområdet. Hovedoppgaven er å gi anbefalinger til departementet om framtidige prioriteringer.

I årets strategiplan, som er den tredje i rekken, anbefaler seks satsingsområder: Vannkraft, fleksible energisystemer, solkraft, offshore vindkraft, energieffektivisering og CO2-håndtering.

Oppgradering gir muligheter

Når det gjelder vannkraft påpeker Energi21 at verdens vannkraftproduksjon i verden per i dag er 3500 TWh, men at dette er planlagt økt til 5500 TWh i 2025. En styrking av den norske teknologiutviklingen mener de kan styrke muligheten for internasjonale oppdrag.

I Norge er gjennomsnittsalderen på vannkraftanleggene 45 år, og en stor andel av produksjonskapasiteten skal rustes opp de neste ti årene. Dette mener de representerer et mulighetsrom for integrasjon av nye teknologi.

– Ikke så sexy

Overleveringen av rapporten skjedde i Rainpowers produksjonslokaler på Sørumsand i Akershus. Der fikk statsråd Lien blant annet se hvordan et nytt løpehjul på 27 tonn til Svartisen bygges opp.

Rainpowers styreleder og tidligere NHO-president Diderik Schnitler var til stede ved overrekkelsen. Han er glad for Energi21 anbefaling om å satse mer på vannkraftforskning.

– Vannkraften er over 100 år, og noen tenker kanskje at den ikke er så sexy. Men Rainpowers arbeid viser at vannkraften stadig kan forbedres, sa han.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?