Hjem > Siste nytt > AMS-kostnaden kan dobles til 20 milliarder

AMS-kostnaden kan dobles til 20 milliarder

Thomas Gundersen
Publisert 19.01.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Lyse-sjef Eimund Nygaard frykter at det kan bli opptil dobbelt så dyrt å rulle ut AMS enn opprinnelig planlagt. Det er også en fare for at man ikke får utnyttet smarte målere godt nok.

– Jeg tror at AMS kan bli mye dyrere enn opprinnelig tenkt. Vi frykter at utrullingen kan dobles i pris fra 9 – 10 milliarder til opp mot 20 milliarder kroner, sier Nygaard til Montel.

Han sier Lyses anslag er utarbeidet på bakgrunn av selskapets erfaringer fra fibermarkedet og tilhørende installasjonskostnader.

– Det høres så enkelt ut å installere nye målere, men du må bygge opp en driftsorganisasjon og du får en logistikkjede som er kjempekomplisert. Selve måleren er bare en liten del av dette. Man har undervurdert kompleksiteten i å besøke alle hjem. I tillegg skal alle gjøre dette samtidig, og bare det å få tak i montører kan bli vanskelig, sier Nygaard.

Lyse-sjefen mener det helt klart er en fare at man ikke oppnår det som var det opprinnelige formålet med AMS, nemlig redusert strømforbruk og økt bevissthet blant forbrukerne.

– Når du ikke lenger må lese av måleren en gang i måneden, risikerer du at folk blir mindre bevisste.

– Burde man ikke ha innført AMS?

– Jeg vet ikke om det er det jeg ville brukt penger på, hvis jeg skulle gjort noe for klimaet, som vel var utgangspunktet.

Kan ikke stoppes
Samtidig er Nygaard klar på at det er altfor sent å stoppe utrullingen av AMS nå.

– Sett i etterpåklokskapens klare lys, så kan man si at dette til dels vil være en feilinvestering, mener Nygaard.

Han mener en sentral feil med utrullingen er at nettselskapene har insentiver til å velge den billigste og enkleste måler-løsningen med bare et enkelt sim-kort som sender data. Da får man ikke mye igjen av smartgrid-effekten, ifølge Lyse-sjefen.

– Her tror jeg at løsingen ikke er å velge den kjipeste løsningen, men heller tenke motsatt. Du må ha mer avanserte løsninger for å få noe igjen på smartgrid.

For å løse dette har Lyse lansert teknologien Smartly som er en boks i tillegg til den nye strømmåleren. Denne tilbyr løsninger for smart styring av varme, lys, innbrudds- og brannalarm, i tillegg til strømsparing.

– Vi tror at en slik tilnærming kan bli en revolusjon på hvordan norske hjem styres, sier Nygård, som i går deltok på Paretos Energikonferanse i Oslo.

NVE er svært positive
Der var også NVE-sjef Per Sanderud. Han sa i sitt foredrag at NVE mener innføring av AMS er absolutt er et gode.

– Men nettselskapene må ikke bare la boksen ligge der uten å gjøre noe med det. Man må bruke dataene som kommer inn. Det vil ta tid før vi får full nytte av dette, og det er et ganske hårete prosjekt, det er jeg enig i. I tillegg kommer det på toppen av alt det andre vi gjør. Men vi kan med bedre data planlegge utbygging av nettet mye bedre enn tidligere, så det er verd pengene, sa Sanderud.
Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?