03.02.2015

Alle venter lav kraftpris

En undersøkelse blant toppledere i norske kraftselskaper viser at troen på varig lave kraftpriser har sementert seg i bransjen. Men de fleste anser tilgangen til finansiering som tilfredsstillende.

– Vår undersøkelse viser at nesten samtlige av respondentene forventer at kraftprisen holder seg på lave nivåer de neste 12 månedene, imidlertid fortsatt med en forventning om økning på litt lengre sikt, sier direktør Lars Hjermann i DNB Markets, som står bak undersøkelsen.

Godt over 80 prosent tror systemprisen vil holde seg i intervallet 20 til 30 øre det neste året. Og ikke mer enn om lag ti prosent tror den vil bli over 40 øre på fem års sikt.

Styrer valgene

– Konsensus i bransjen har praktisk betydning. Da er det mindre grunn til å utsette salg eller investeringer. Det samme med prissikring av produksjonen, sier Hjermann.

– Hva med investeringsviljen?

– Selv om forventede inntekter blir vurdert lavere, har også renten falt. Dermed påvirkes ikke nåverdien av investeringene så mye som man skulle kunne tro, sier Hjermann.

– Hva med tilgangen til finansiering?

– Kraftbransjen vurderes fortsatt som sterk og de aller fleste respondentene i undersøkelsen svarer at tilgangen til finansiering er tilfredsstillende eller meget tilfredsstillende, svarer Hjermann.

Han legger til at de skjulte reservene i balansene til kraftselskapene er blitt mindre i takt med fallende kraftpriser, men at de fleste kraftselskaper fortsatt er bunnsolide. Også de som ikke er best i klassen, får finansiering, men de må betale noe høyere rente.

Europower
Stein Arild Iglebaek

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?