10.11.2014

Alle skal med

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, forsikrer om at alle strømavtaler skal med i den nye prisoportalen. Foto: Fredrik Kveen

(Europower) Til sommeren kommer Forbrukerrådets nye kraftprisportal. Den blir utformet på en slik måte at alle avtaler blir inkludert og kan sammenlignes. Alle skal med på oversikten.

Flere er tvilende til at Forbrukerrådet skal kunne klare å lage en oversiktlig prisportal for strømavtaler. Forbrukerrådets direktør Randi Flesland, kan imidlertid forsikre om at de har full kontroll på at dette skal gå bra og at de skal få til en prisportal der alle avtaler kan sammenlignes.

– Vi skal lage en oversikt der alle kan sammenlignes ved at vi pakker opp tilbudene fra leverandørene slik at vi bruker effektiv pris. Det er hele poenget med en prisportal at alle priser skal kunne sammenlignes, sier Flesland til Europower.

Les også: Ny strømprisportal mai-juni 2015.

Fortsatt vil leverandørene kunne tilby alle mulige former for avtaler. Det legges ingen begrensninger på hvordan avtalen utformes. Avtaler med alle mulige tilleggsprodukter vil være finne på prisoversikten som Forbrukerrådet nå utarbeider.

Betaler for mye

Flesland mener det vil bli enklere for forbrukerne å forstå hva de egentlig betaler og tror mange vil komme til å bytte leverandør. Det ble nemlig resultatet da Forbrukerrådet testet sine egne ansatte og kartla hvilke avtaler de har og hva de faktisk inneholder.

- Vi ender med en konklusjon i Forbrukerrådet at vi tror at norske forbrukere betaler for mye for strømmen, sa Flesland i et innlegg på Markedskonferansen i Oslo tidligere denne uken.

Hun viste også til beregningene som NVE har gjort tidligere, der de anslår at norske strømforbrukere betaler 720 millioner kroner i året i for mye i strøm. Dette tallet vil hun la stå for NVEs regning, men konklusjonen til Forbrukerrådet peker i samme retning.

Sammenlignbare effektive priser så forbrukerne kan gjøre reelle valg.

Flesland tror også at den nye strømprisportalen er en mulighet for å eksponere det hun omtaler som «skurkene» ettersom alle skal med. Ingen kan kjøpe seg opp på listen eller kjøpe seg mer plass.

– Alle skal med, sa Flesland.

Uheldig med opphold

Direktøren i Forbrukerrådet mener det er uheldig at det vil gå noen måneder fra Konkurransetilsynet legger ned sin prisoversikt og frem til prisportalen til Forbrukerrådet er på plass. Hun har imidlertid forståelse for at Konkurransetilsynet nå ikke vil ha dette ansvaret lenger.

– Det er jo uheldig, men samtidig vet vi jo at 60-70 prosent av dagens inngåtte avtaler ikke er blant de som ligger på prisoversikten til Konkurransetilsynet. Det vil nok gå greit, sier hun.

Også Flesland ser muligheten for at de private prisoversiktene vil blomstre opp i denne mellomperioden. Les vår tidligere publiserte sak: Kan du stole på strømkalkulatoren Elskling.no?

– De har jo ikke den fulle oversikten og det er jo dessuten mulig å kjøpe seg oppover på de listene. Det er jo en viss risiko for at disse kan bli litt mer hissige fra nyttår og frem til sommeren, men det er heldigvis ikke så lenge dette varer, sier hun til Europower.

Der vil også alle strømavtaler være synlige og sammenlignbare, også tilbudet som medlemmene til Huseiernes Landsforbund får.

Se: Tjener på at 25000 velger Norgesenergi.

Mona Adolfsen
Europower

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?