29.09.2017

Advarer mot angrep på strøm og infrastruktur

(DistriktsEnergi) Generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for E-tjenesten, sier at Russland i en militær konflikt kan komme til å angripe norsk strømforsyning.

Under et foredrag på Sårbarhetskonferansen i Oslo tirsdag uttalte sjefen for E-tjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, at han ser med bekymring på en stor mengde dataangrep mot kritiske mål i Ukraina.

– Vi mener at det vi ser i Ukraina er del av en testing av hva som er mulig og ikke mulig. Det er russiske aktører som står bak, sier Haga Lunde til VG.

I en artikkel tirsdag melder VG at etteretningstjenesten anser det å kutte strømforsyningen i store byer som et «viktig virkemiddel» i en eventuell militær konflikt mellom Norge og Russland.

Tester ut metodene

I foredraget viste Haga Lunde til dataangrep på tre regionale ukrainske kraftselskaper i 2015. Han omtalte også et svært alvorlig angrep på strømforsyneren til den ukrainske hovedstaden Kiev.

– Desember i fjor ble en av de fem transformatorstasjonene som gir strøm til hovedstaden stengt ned. Anslagsvis mellom en kvart og en halv million mennesker mistet strømmen, sier Haga Lunde. Overfor VG påpeker Haga Lunde at hensikten med angrepet var å ta kontroll over systemet.

– Russiske aktører tester ut metodene. Vi har ikke sett at det er gjort i Vest-Europa, men det vi ser i Ukraina kan vi forvente er et våpen som blir brukt i en konflikt i Europa eller en global konflikt, sier Haga Lunde til VG.

Livsviktig infrastruktur

Distriktsenergi har skrevet flere saker om sikkerhet for medlemmene sine, senest i forbindelse med spredningen av løsepengeviruset WannaCry våren 2017.

I februar 2017 skrev Arthur Gjengstø, senior manager i konsulentselskapet BDO, at elsikkerhet og forsyningssikkerhet bare blir viktigere og viktigere, ikke minst på grunn av sikkerhetspolitiske spenninger. Kronikken ble skrevet i forbindelse med lanseringen av en ny rapport om elsikkerhet utarbeidet i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– NATO anser robust energiforsyning som en grunnpilar i et totalforsvar mot nye sikkerhetspolitiske trusler, skriver Gjengstø.

Les hele saken på nettsidene til DistriktsEnergi.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?