29.09.2017

Advarer mot angrep på strøm og infrastruktur

(DistriktsEnergi) Generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for E-tjenesten, sier at Russland i en militær konflikt kan komme til å angripe norsk strømforsyning.

Under et foredrag på Sårbarhetskonferansen i Oslo tirsdag uttalte sjefen for E-tjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, at han ser med bekymring på en stor mengde dataangrep mot kritiske mål i Ukraina.

– Vi mener at det vi ser i Ukraina er del av en testing av hva som er mulig og ikke mulig. Det er russiske aktører som står bak, sier Haga Lunde til VG.

I en artikkel tirsdag melder VG at etteretningstjenesten anser det å kutte strømforsyningen i store byer som et «viktig virkemiddel» i en eventuell militær konflikt mellom Norge og Russland.

Tester ut metodene

I foredraget viste Haga Lunde til dataangrep på tre regionale ukrainske kraftselskaper i 2015. Han omtalte også et svært alvorlig angrep på strømforsyneren til den ukrainske hovedstaden Kiev.

– Desember i fjor ble en av de fem transformatorstasjonene som gir strøm til hovedstaden stengt ned. Anslagsvis mellom en kvart og en halv million mennesker mistet strømmen, sier Haga Lunde. Overfor VG påpeker Haga Lunde at hensikten med angrepet var å ta kontroll over systemet.

– Russiske aktører tester ut metodene. Vi har ikke sett at det er gjort i Vest-Europa, men det vi ser i Ukraina kan vi forvente er et våpen som blir brukt i en konflikt i Europa eller en global konflikt, sier Haga Lunde til VG.

Livsviktig infrastruktur

Distriktsenergi har skrevet flere saker om sikkerhet for medlemmene sine, senest i forbindelse med spredningen av løsepengeviruset WannaCry våren 2017.

I februar 2017 skrev Arthur Gjengstø, senior manager i konsulentselskapet BDO, at elsikkerhet og forsyningssikkerhet bare blir viktigere og viktigere, ikke minst på grunn av sikkerhetspolitiske spenninger. Kronikken ble skrevet i forbindelse med lanseringen av en ny rapport om elsikkerhet utarbeidet i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– NATO anser robust energiforsyning som en grunnpilar i et totalforsvar mot nye sikkerhetspolitiske trusler, skriver Gjengstø.

Les hele saken på nettsidene til DistriktsEnergi.

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?