29.09.2017

Advarer mot angrep på strøm og infrastruktur

(DistriktsEnergi) Generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for E-tjenesten, sier at Russland i en militær konflikt kan komme til å angripe norsk strømforsyning.

Under et foredrag på Sårbarhetskonferansen i Oslo tirsdag uttalte sjefen for E-tjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, at han ser med bekymring på en stor mengde dataangrep mot kritiske mål i Ukraina.

– Vi mener at det vi ser i Ukraina er del av en testing av hva som er mulig og ikke mulig. Det er russiske aktører som står bak, sier Haga Lunde til VG.

I en artikkel tirsdag melder VG at etteretningstjenesten anser det å kutte strømforsyningen i store byer som et «viktig virkemiddel» i en eventuell militær konflikt mellom Norge og Russland.

Tester ut metodene

I foredraget viste Haga Lunde til dataangrep på tre regionale ukrainske kraftselskaper i 2015. Han omtalte også et svært alvorlig angrep på strømforsyneren til den ukrainske hovedstaden Kiev.

– Desember i fjor ble en av de fem transformatorstasjonene som gir strøm til hovedstaden stengt ned. Anslagsvis mellom en kvart og en halv million mennesker mistet strømmen, sier Haga Lunde. Overfor VG påpeker Haga Lunde at hensikten med angrepet var å ta kontroll over systemet.

– Russiske aktører tester ut metodene. Vi har ikke sett at det er gjort i Vest-Europa, men det vi ser i Ukraina kan vi forvente er et våpen som blir brukt i en konflikt i Europa eller en global konflikt, sier Haga Lunde til VG.

Livsviktig infrastruktur

Distriktsenergi har skrevet flere saker om sikkerhet for medlemmene sine, senest i forbindelse med spredningen av løsepengeviruset WannaCry våren 2017.

I februar 2017 skrev Arthur Gjengstø, senior manager i konsulentselskapet BDO, at elsikkerhet og forsyningssikkerhet bare blir viktigere og viktigere, ikke minst på grunn av sikkerhetspolitiske spenninger. Kronikken ble skrevet i forbindelse med lanseringen av en ny rapport om elsikkerhet utarbeidet i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– NATO anser robust energiforsyning som en grunnpilar i et totalforsvar mot nye sikkerhetspolitiske trusler, skriver Gjengstø.

Les hele saken på nettsidene til DistriktsEnergi.

Markedskommentar uke 47 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 43,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 41 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer som gir redusert forbruk og redusert pris, det har også vært mer vind og en liten økning av tilsig.

Les mer

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?