Hjem > Siste nytt > Advarer mot angrep på strøm og infrastruktur

Advarer mot angrep på strøm og infrastruktur

Thomas Gundersen
Publisert 29.09.2017, sist oppdatert 29.09.2017
Generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for E-tjenesten, sier at Russland i en militær konflikt kan komme til å angripe norsk strømforsyning. Unnder et foredrag på Sårbarhetskonferansen i Oslo tirsdag uttalte sjefen for E-tjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, at han ser med bekymring på en stor mengde dataangrep mot kritiske mål i Ukraina.

(DistriktsEnergi) Generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for E-tjenesten, sier at Russland i en militær konflikt kan komme til å angripe norsk strømforsyning.

Under et foredrag på Sårbarhetskonferansen i Oslo tirsdag uttalte sjefen for E-tjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, at han ser med bekymring på en stor mengde dataangrep mot kritiske mål i Ukraina.

– Vi mener at det vi ser i Ukraina er del av en testing av hva som er mulig og ikke mulig. Det er russiske aktører som står bak, sier Haga Lunde til VG.

I en artikkel tirsdag melder VG at etteretningstjenesten anser det å kutte strømforsyningen i store byer som et «viktig virkemiddel» i en eventuell militær konflikt mellom Norge og Russland.

Tester ut metodene

I foredraget viste Haga Lunde til dataangrep på tre regionale ukrainske kraftselskaper i 2015. Han omtalte også et svært alvorlig angrep på strømforsyneren til den ukrainske hovedstaden Kiev.

– Desember i fjor ble en av de fem transformatorstasjonene som gir strøm til hovedstaden stengt ned. Anslagsvis mellom en kvart og en halv million mennesker mistet strømmen, sier Haga Lunde. Overfor VG påpeker Haga Lunde at hensikten med angrepet var å ta kontroll over systemet.

– Russiske aktører tester ut metodene. Vi har ikke sett at det er gjort i Vest-Europa, men det vi ser i Ukraina kan vi forvente er et våpen som blir brukt i en konflikt i Europa eller en global konflikt, sier Haga Lunde til VG.

Livsviktig infrastruktur

Distriktsenergi har skrevet flere saker om sikkerhet for medlemmene sine, senest i forbindelse med spredningen av løsepengeviruset WannaCry våren 2017.

I februar 2017 skrev Arthur Gjengstø, senior manager i konsulentselskapet BDO, at elsikkerhet og forsyningssikkerhet bare blir viktigere og viktigere, ikke minst på grunn av sikkerhetspolitiske spenninger. Kronikken ble skrevet i forbindelse med lanseringen av en ny rapport om elsikkerhet utarbeidet i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– NATO anser robust energiforsyning som en grunnpilar i et totalforsvar mot nye sikkerhetspolitiske trusler, skriver Gjengstø.

Les hele saken på nettsidene til DistriktsEnergi.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?