19.08.2014

ABB kopler tidevannskraft til nettet

NorNed_Landfall+Eemshaven+NorNed_16.05.2006Europower. Illustrasjonsfoto: Statnett

ABB skal sørge for innmating av tidevannskraft fra Orknøyene til det britiske kraftnettet.

ABB har fått i oppdrag å bygge en nettilkopling for første fase av tidevannskraftprosjektet MeyGen i sundet som forbinder Atlanterhavet og Nordsjøen mellom Orknøyene og det skotske fastlandet.

Oppdragsgiver er Atlantis Resources, som innleder Storbritannias første storskala tidevannsprosjekt med et pilotanlegget på 6 megawatt, bestående av fire undervannsturbiner

Turbinene vil bli installert i den indre del av Pentland Firth-sundet, like nord for Caithness, med start for de første kraftleveransene i 2016.

ABB skal ha ansvar for transformerings- og overføringssystemene på land, som skal mate inn elektrisiteten på driftsmessig trygt og sikkert vis i det lokale elnettet.

Studier ved blant andre University of Edinburgh og University of Oxford viser et enormt energipotensial fra tidevannstrømmene i Pentland Firth, med havstrømmer beregnet til 5 meter per sekund, blant de kraftigste rundt de britiske øyer.

Opptil 398 MW

Den innledende fasen i MeyGen-prosjektet har et potensial på 86 MW og skal kunne dekke strømbehovet til rundt 42.000 husholdninger i det skotske høylandet.

I løpet av ti år ventes MeyGen å ha installert tidevannsturbiner med en samlet effekt på opptil 398 MW, opplyser ABB.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?