19.08.2014

ABB kopler tidevannskraft til nettet

NorNed_Landfall+Eemshaven+NorNed_16.05.2006Europower. Illustrasjonsfoto: Statnett

ABB skal sørge for innmating av tidevannskraft fra Orknøyene til det britiske kraftnettet.

ABB har fått i oppdrag å bygge en nettilkopling for første fase av tidevannskraftprosjektet MeyGen i sundet som forbinder Atlanterhavet og Nordsjøen mellom Orknøyene og det skotske fastlandet.

Oppdragsgiver er Atlantis Resources, som innleder Storbritannias første storskala tidevannsprosjekt med et pilotanlegget på 6 megawatt, bestående av fire undervannsturbiner

Turbinene vil bli installert i den indre del av Pentland Firth-sundet, like nord for Caithness, med start for de første kraftleveransene i 2016.

ABB skal ha ansvar for transformerings- og overføringssystemene på land, som skal mate inn elektrisiteten på driftsmessig trygt og sikkert vis i det lokale elnettet.

Studier ved blant andre University of Edinburgh og University of Oxford viser et enormt energipotensial fra tidevannstrømmene i Pentland Firth, med havstrømmer beregnet til 5 meter per sekund, blant de kraftigste rundt de britiske øyer.

Opptil 398 MW

Den innledende fasen i MeyGen-prosjektet har et potensial på 86 MW og skal kunne dekke strømbehovet til rundt 42.000 husholdninger i det skotske høylandet.

I løpet av ti år ventes MeyGen å ha installert tidevannsturbiner med en samlet effekt på opptil 398 MW, opplyser ABB.

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?