19.08.2014

ABB kopler tidevannskraft til nettet

NorNed_Landfall+Eemshaven+NorNed_16.05.2006Europower. Illustrasjonsfoto: Statnett

ABB skal sørge for innmating av tidevannskraft fra Orknøyene til det britiske kraftnettet.

ABB har fått i oppdrag å bygge en nettilkopling for første fase av tidevannskraftprosjektet MeyGen i sundet som forbinder Atlanterhavet og Nordsjøen mellom Orknøyene og det skotske fastlandet.

Oppdragsgiver er Atlantis Resources, som innleder Storbritannias første storskala tidevannsprosjekt med et pilotanlegget på 6 megawatt, bestående av fire undervannsturbiner

Turbinene vil bli installert i den indre del av Pentland Firth-sundet, like nord for Caithness, med start for de første kraftleveransene i 2016.

ABB skal ha ansvar for transformerings- og overføringssystemene på land, som skal mate inn elektrisiteten på driftsmessig trygt og sikkert vis i det lokale elnettet.

Studier ved blant andre University of Edinburgh og University of Oxford viser et enormt energipotensial fra tidevannstrømmene i Pentland Firth, med havstrømmer beregnet til 5 meter per sekund, blant de kraftigste rundt de britiske øyer.

Opptil 398 MW

Den innledende fasen i MeyGen-prosjektet har et potensial på 86 MW og skal kunne dekke strømbehovet til rundt 42.000 husholdninger i det skotske høylandet.

I løpet av ti år ventes MeyGen å ha installert tidevannsturbiner med en samlet effekt på opptil 398 MW, opplyser ABB.

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?