Hjem > Siste nytt > ABB kopler tidevannskraft til nettet

ABB kopler tidevannskraft til nettet

Publisert 19.08.2014, sist oppdatert 05.09.2017

NorNed_Landfall+Eemshaven+NorNed_16.05.2006Europower. Illustrasjonsfoto: Statnett

ABB skal sørge for innmating av tidevannskraft fra Orknøyene til det britiske kraftnettet.

ABB har fått i oppdrag å bygge en nettilkopling for første fase av tidevannskraftprosjektet MeyGen i sundet som forbinder Atlanterhavet og Nordsjøen mellom Orknøyene og det skotske fastlandet.

Oppdragsgiver er Atlantis Resources, som innleder Storbritannias første storskala tidevannsprosjekt med et pilotanlegget på 6 megawatt, bestående av fire undervannsturbiner

Turbinene vil bli installert i den indre del av Pentland Firth-sundet, like nord for Caithness, med start for de første kraftleveransene i 2016.

ABB skal ha ansvar for transformerings- og overføringssystemene på land, som skal mate inn elektrisiteten på driftsmessig trygt og sikkert vis i det lokale elnettet.

Studier ved blant andre University of Edinburgh og University of Oxford viser et enormt energipotensial fra tidevannstrømmene i Pentland Firth, med havstrømmer beregnet til 5 meter per sekund, blant de kraftigste rundt de britiske øyer.

Opptil 398 MW

Den innledende fasen i MeyGen-prosjektet har et potensial på 86 MW og skal kunne dekke strømbehovet til rundt 42.000 husholdninger i det skotske høylandet.

I løpet av ti år ventes MeyGen å ha installert tidevannsturbiner med en samlet effekt på opptil 398 MW, opplyser ABB.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?