19.08.2014

ABB kopler tidevannskraft til nettet

NorNed_Landfall+Eemshaven+NorNed_16.05.2006Europower. Illustrasjonsfoto: Statnett

ABB skal sørge for innmating av tidevannskraft fra Orknøyene til det britiske kraftnettet.

ABB har fått i oppdrag å bygge en nettilkopling for første fase av tidevannskraftprosjektet MeyGen i sundet som forbinder Atlanterhavet og Nordsjøen mellom Orknøyene og det skotske fastlandet.

Oppdragsgiver er Atlantis Resources, som innleder Storbritannias første storskala tidevannsprosjekt med et pilotanlegget på 6 megawatt, bestående av fire undervannsturbiner

Turbinene vil bli installert i den indre del av Pentland Firth-sundet, like nord for Caithness, med start for de første kraftleveransene i 2016.

ABB skal ha ansvar for transformerings- og overføringssystemene på land, som skal mate inn elektrisiteten på driftsmessig trygt og sikkert vis i det lokale elnettet.

Studier ved blant andre University of Edinburgh og University of Oxford viser et enormt energipotensial fra tidevannstrømmene i Pentland Firth, med havstrømmer beregnet til 5 meter per sekund, blant de kraftigste rundt de britiske øyer.

Opptil 398 MW

Den innledende fasen i MeyGen-prosjektet har et potensial på 86 MW og skal kunne dekke strømbehovet til rundt 42.000 husholdninger i det skotske høylandet.

I løpet av ti år ventes MeyGen å ha installert tidevannsturbiner med en samlet effekt på opptil 398 MW, opplyser ABB.

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?