20.09.2017

Omsetter for 19,9 millioner pr. ansatt

(enerWE) Olje- og gassbransjen er Norges største og viktigste bransje, og det er ingen som kommer i nærheten av de enorme beløpene som dras inn fra virksomheten i Nordsjøen. Faktisk er Norges nest største næring, næringen som leverer utstyr og tjenester til olje- og gassbransjen.

Nye tall fra SSB om norske foretak bidrar også til å sette bransjen i et interessant perspektiv. Av totalt 453.762 foretak, er det 47 norske foretak innenfor kategorien utvinning av råolje og naturgass. Disse 47 foretakene står for mer enn hver tiende krone som norske foretak omsetter for.

Totalt omsetter alle Norges 453.762 foretak for 5.100 milliarder kroner, og de sysselsetter 2.036.818 ansatte. Det gir en gjennomsnittlig omsetning på 2,5 millioner kroner pr. ansatt.

Tilsvarende tall for de 47 foretakene innen utvinning av råolje og naturgass viser en omsetning på 541,8 milliarder kroner fordelt på 27.233 ansatte. Det gir en gjennomsnittlig omsetning på hele 19,9 millioner kroner pr. hode.

Så må det påpekes at det er store forskjeller fra bedrift til bedrift, og ikke minst fra bransje til bransje når det går på hva omsetningen består av. Noen bransjer har lave kostnader utover lønningene, mens andre bransjer har behov for store investeringer. Olje- og gassbransjen er definitivt en av sistnevnte med sine gigantiske anlegg som må bygges og sendes ut i Nordsjøen og Barentshavet.

Samtidig er også olje- og gassbransjen er superlukrativ bransje med enorme driftsmarginer, noe som kommer norske borgere tilgode i form av særskatter som sikrer staten hele 78 prosent av inntektene. Så står da også 262 oljeselskaper for halvparten av all selskapsskatt som staten henter inn hvert år.

Skrevet av Anders Lie Brenna - enerWE

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?