20.09.2017

Omsetter for 19,9 millioner pr. ansatt

(enerWE) Olje- og gassbransjen er Norges største og viktigste bransje, og det er ingen som kommer i nærheten av de enorme beløpene som dras inn fra virksomheten i Nordsjøen. Faktisk er Norges nest største næring, næringen som leverer utstyr og tjenester til olje- og gassbransjen.

Nye tall fra SSB om norske foretak bidrar også til å sette bransjen i et interessant perspektiv. Av totalt 453.762 foretak, er det 47 norske foretak innenfor kategorien utvinning av råolje og naturgass. Disse 47 foretakene står for mer enn hver tiende krone som norske foretak omsetter for.

Totalt omsetter alle Norges 453.762 foretak for 5.100 milliarder kroner, og de sysselsetter 2.036.818 ansatte. Det gir en gjennomsnittlig omsetning på 2,5 millioner kroner pr. ansatt.

Tilsvarende tall for de 47 foretakene innen utvinning av råolje og naturgass viser en omsetning på 541,8 milliarder kroner fordelt på 27.233 ansatte. Det gir en gjennomsnittlig omsetning på hele 19,9 millioner kroner pr. hode.

Så må det påpekes at det er store forskjeller fra bedrift til bedrift, og ikke minst fra bransje til bransje når det går på hva omsetningen består av. Noen bransjer har lave kostnader utover lønningene, mens andre bransjer har behov for store investeringer. Olje- og gassbransjen er definitivt en av sistnevnte med sine gigantiske anlegg som må bygges og sendes ut i Nordsjøen og Barentshavet.

Samtidig er også olje- og gassbransjen er superlukrativ bransje med enorme driftsmarginer, noe som kommer norske borgere tilgode i form av særskatter som sikrer staten hele 78 prosent av inntektene. Så står da også 262 oljeselskaper for halvparten av all selskapsskatt som staten henter inn hvert år.

Skrevet av Anders Lie Brenna - enerWE

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?