16.10.2017

58,2 prosent fra fossil energi

(enerWE) Det internasjonale energibyrået IEA (International Energy Agency) forteller i sin siste månedlige rapport at fossile energikilder nå står for 58,2 prosent av strømproduksjonen i OECD-landene så langt i år. Videre følger atomkraft med 17,6 prosent, vannkraft med 14,5 prosent og andre fornybare energikilder som sol- og vindkraft med totalt 9,7 prosent.

Bruken av fossile energikilder falt med 1,1 prosent totalt sett i juli måned som følge av nedganger på henholdsvis 5,7 og 0,2 prosent i Amerika og Asia. I Europa derimot, økte bruken av fossil energi med 10,3 prosent.

IEA-rapporten skiller ikke mellom kull og gass i sin rapport, men samler begge deler under fossil kraft.

I løpet av årets 7 første måneder steg bruken av fossil energi med 0,7 prosent, mens atomkraften produserte 2,9 prosent mindre enn i samme periode i fjor. Vannkraften produserte 2,0 prosent mindre, mens andre fornybare energikilder som sol- og vindkraft økte med hele 12,5 prosent.

I Europa står fossil energi for 47,9 prosent, mens atomkraft utgjør 22,3 prosent. Vannkraft utgjør 16,0 prosent av kraftproduksjonen, mens sol og vind står for 13,9 prosent.

Det er verdt å merke seg at Danmark nå får mer enn halvparten av sin kraft fra fornybare energikilder som sol- og vindkraft etter en vekst på hele 20,6 prosent fra samme periode i fjor. De er likefullt helt avhengig av fossil energi som fortsatt står for 49,1 prosent av strømproduksjonen.

Dette er gode nyheter for Danmark, men for oss nordmenn er det kanskje et paradoks at Danmark kan tiltrekke seg store IT-giganter som Facebook og Google takket være sin miljøvennlige kraft.

For realiteten er at Norge er i en egen klasse når det gjelder produksjon og bruk av fornybar kraft.

Ifølge IEA-rapporten henter vi 96,3 prosent av vår strømproduksjon fra vannkraften, mens andre fornybare energikilder som vind- og solkraft står for 1,8 prosent. Det er en økning på hele 15,6 prosent sammenlignet med i fjor.

Her kan du laste ned IEA-rapporten.

Skrevet av Anders Lie Brenna - enerWE.

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?