Hjem > Siste nytt > 58,2 prosent fra fossil energi

58,2 prosent fra fossil energi

Thomas Gundersen
Publisert 16.10.2017, sist oppdatert 16.10.2017
Det internasjonale energibyrået IEA (International Energy Agency) forteller i sin siste månedlige rapport at fossile energikilder nå står for 58,2 prosent av strømproduksjonen i OECD-landene så langt i år.

(enerWE) Det internasjonale energibyrået IEA (International Energy Agency) forteller i sin siste månedlige rapport at fossile energikilder nå står for 58,2 prosent av strømproduksjonen i OECD-landene så langt i år. Videre følger atomkraft med 17,6 prosent, vannkraft med 14,5 prosent og andre fornybare energikilder som sol- og vindkraft med totalt 9,7 prosent.

Bruken av fossile energikilder falt med 1,1 prosent totalt sett i juli måned som følge av nedganger på henholdsvis 5,7 og 0,2 prosent i Amerika og Asia. I Europa derimot, økte bruken av fossil energi med 10,3 prosent.

IEA-rapporten skiller ikke mellom kull og gass i sin rapport, men samler begge deler under fossil kraft.

I løpet av årets 7 første måneder steg bruken av fossil energi med 0,7 prosent, mens atomkraften produserte 2,9 prosent mindre enn i samme periode i fjor. Vannkraften produserte 2,0 prosent mindre, mens andre fornybare energikilder som sol- og vindkraft økte med hele 12,5 prosent.

I Europa står fossil energi for 47,9 prosent, mens atomkraft utgjør 22,3 prosent. Vannkraft utgjør 16,0 prosent av kraftproduksjonen, mens sol og vind står for 13,9 prosent.

Det er verdt å merke seg at Danmark nå får mer enn halvparten av sin kraft fra fornybare energikilder som sol- og vindkraft etter en vekst på hele 20,6 prosent fra samme periode i fjor. De er likefullt helt avhengig av fossil energi som fortsatt står for 49,1 prosent av strømproduksjonen.

Dette er gode nyheter for Danmark, men for oss nordmenn er det kanskje et paradoks at Danmark kan tiltrekke seg store IT-giganter som Facebook og Google takket være sin miljøvennlige kraft.

For realiteten er at Norge er i en egen klasse når det gjelder produksjon og bruk av fornybar kraft.

Ifølge IEA-rapporten henter vi 96,3 prosent av vår strømproduksjon fra vannkraften, mens andre fornybare energikilder som vind- og solkraft står for 1,8 prosent. Det er en økning på hele 15,6 prosent sammenlignet med i fjor.

Her kan du laste ned IEA-rapporten.

Skrevet av Anders Lie Brenna - enerWE.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?