03.07.2014

40 milliarder i garantert inntekt for vindmøllepark

Hovedbilde_vindStavanger (NTB): En britisk subsidieordning sikrer inntekter på 40 milliarder kroner fordelt over 15 år for en havvindpark der Statoil og Statkraft er deleiere. Foto. Gudbrandsdal Energi

Dudgeon havvindpark utenfor kysten omfattes av en ordning der britiske myndigheter garantere en minstepris på 150 pund per megawattime, skriver Stavanger Aftenblad. Det er omtrent tre ganger mer enn spotprisen i det britiske strømmarkedet i vinter og garanterer en inntekt på rundt 2,7 milliarder kroner i året når anlegget produserer for fullt.

For Statoil, som eier 35 prosent av den prosjekterte parken, innebærer dette en garantert inntekt på 945 millioner kroner i året, regnet etter dagens kurs. Statkraft eier 30 prosent og får dermed en garantert inntekt på 810 millioner kroner i året. En hemmelig partner eier de resterende 35 prosentene av prosjektet, som har en samlet prislapp på 15 milliarder kroner.

Uten justering for inflasjon gir garantiprisen en samlet inntekt på 40 milliarder kroner i de første 15 årene Dudgeon er i drift. (©NTB)Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer

Endless Winter ep. 2

Endless Winter episode nr. 2. Et eksperiment i bærekraftig fjellsport. Endless Winter følger skikjører Nikolai Schirmer til Østerrike i et forsøk på å kjøre bedre på ski uten de vanlige CO2-intensive frynsegodene til en proff skikjører.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?