03.07.2014

40 milliarder i garantert inntekt for vindmøllepark

Hovedbilde_vindStavanger (NTB): En britisk subsidieordning sikrer inntekter på 40 milliarder kroner fordelt over 15 år for en havvindpark der Statoil og Statkraft er deleiere. Foto. Gudbrandsdal Energi

Dudgeon havvindpark utenfor kysten omfattes av en ordning der britiske myndigheter garantere en minstepris på 150 pund per megawattime, skriver Stavanger Aftenblad. Det er omtrent tre ganger mer enn spotprisen i det britiske strømmarkedet i vinter og garanterer en inntekt på rundt 2,7 milliarder kroner i året når anlegget produserer for fullt.

For Statoil, som eier 35 prosent av den prosjekterte parken, innebærer dette en garantert inntekt på 945 millioner kroner i året, regnet etter dagens kurs. Statkraft eier 30 prosent og får dermed en garantert inntekt på 810 millioner kroner i året. En hemmelig partner eier de resterende 35 prosentene av prosjektet, som har en samlet prislapp på 15 milliarder kroner.

Uten justering for inflasjon gir garantiprisen en samlet inntekt på 40 milliarder kroner i de første 15 årene Dudgeon er i drift. (©NTB)Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?