03.07.2014

40 milliarder i garantert inntekt for vindmøllepark

Hovedbilde_vindStavanger (NTB): En britisk subsidieordning sikrer inntekter på 40 milliarder kroner fordelt over 15 år for en havvindpark der Statoil og Statkraft er deleiere. Foto. Gudbrandsdal Energi

Dudgeon havvindpark utenfor kysten omfattes av en ordning der britiske myndigheter garantere en minstepris på 150 pund per megawattime, skriver Stavanger Aftenblad. Det er omtrent tre ganger mer enn spotprisen i det britiske strømmarkedet i vinter og garanterer en inntekt på rundt 2,7 milliarder kroner i året når anlegget produserer for fullt.

For Statoil, som eier 35 prosent av den prosjekterte parken, innebærer dette en garantert inntekt på 945 millioner kroner i året, regnet etter dagens kurs. Statkraft eier 30 prosent og får dermed en garantert inntekt på 810 millioner kroner i året. En hemmelig partner eier de resterende 35 prosentene av prosjektet, som har en samlet prislapp på 15 milliarder kroner.

Uten justering for inflasjon gir garantiprisen en samlet inntekt på 40 milliarder kroner i de første 15 årene Dudgeon er i drift. (©NTB)Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?